Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida?

Jaký je mezi nimi rozdíl a jak se léčí? Můj dnešní host je expertem přes tyto dvě choroby. Najdete ho v Klinickém centru Iscare v nové budově blízko O2 Arény v pražských Vysočanech. Správně, řeč je o panu profesorovi Milanovi Lukášovi.

Iscare bylo založeno v 90. letech jako zařízení pro „děti ze zkumavky“. V roce 2002 rozšířil služby pro obézní pacienty pan profesor Fried, u kterých prováděl bariatrické operace, tedy operační zmenšení žaludku. V té době v budově, tehdy ještě v Holešovicích, jsem měl příležitost tam zahájit činnost kožní ordinace. V roce 2007 ale rozběhl prof. Lukáš péči o pacienty se střevními záněty.

Jaký je rozdíl mezi Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou?

U Crohna se jedná o autoimunní zánět, který může být kdekoliv v celém trávicím traktu. Charakteristické je pro něj tvorba vředů. Subjektivními obtížemi je zpočátku typicky neprospívání nebo nadýmání.

Ulcerózní kolitida naproti tomu postihuje jen tlusté střevo a je doprovázena tenesmy, tedy bolestivým nutkáním na stolici, která bývá krvavá. Dříve se hodně operovalo, ale dnes jsou k dispozici biologické a další cílené léky.

A závěrem poselství od pana profesora – nezapomeňte na prevenci kolorektálního karcinomu. Ta nás posunula v jeho výskytu na 23. místo, přitom jsme na přelomu 80. a 90. let jsme bývali spolu s Maďary nechvalnými premianty.

Můžeme žít bez tlustého střeva nebo tenkého střeva? Jedna z důležitých otázek a nejen na ni najdete odpovědi při poslechu podcastu.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio