Cukrářka si pěstuje vlastní ingredience na záhonech. Macešky na dort, levanduli do prosecca

Cukrářka si pěstuje vlastní ingredience na záhonech. Macešky na dort, levanduli do prosecca
Vyvýšené záhony si cukrářka Monika Kořínková ze Srnojed nemůže vynachválit. Přímo u Labské cyklostezky má zahrádku nejen pro hosty, ale i pro vlastní výpěstky.
„Vyvýšené záhony jsou skvělé, vypadá to tady hezky a dobře se s tím pracuje. Máme tu hlavně bylinky, ale také fazole, macešky nebo lichořeřišnici,“ ukazuje ingredience do svých sladkých i slaných pokrmů Monika Kořínková.
Šalvěj, máta a meduňka
Šalvěj, máta a meduňka, to je podle Moniky Kořínkové skvělá trojkombinace pro letní osvěžení. Stačí natrhat pár lístků těchto tří bylin, vhodit do vody a nechat dvě hodiny macerovat. Pak můžete přidat trochu citronu a led a máte letní osvěžující nápoj.
„Výborná je také odrůda máty, která je drobnější. Je to máta čokoládová. Má jemnější vůni a lístky více do kulata, trochu připomíná bazalku a krásně se vyjímá na dezertech,“ přidává další tipy cukrářka.
Na podzim ostříhejte levanduli na kluka
Levanduli stříhá Monika Kořínková vždy na podzim. „A sestříhám ji hodně, i ty dřevnaté konce. Když zaleze do kořenů, prostě ji ostříhám na kluka,“ říká cukrářka a tahle péče se jí vyplácí. Její levandule vypadá bohatě a zdravě, momentálně je těsně před rozkvětem. Velkou zásluhu na kvalitě výpěstků má i koňský hnůj, který je do vyvýšených záhonů zapracovaný už od podzimu.
„Z levandule vyrábíme hlavně sirup, a taky s ní zdobíme dezerty. Ale pokud byste chtěli vyzkoušet ještě něco lepšího, přidejte si levandulový sirup do prosecca. Nápoj získá úplně jiný rozměr, jeto osvěžující pohádka,“ radí bylinkářka a cukrářka v jednom.
V zahrádce Moniky Kořínkové nechybí ani pestrobarevné květy. Macešky používá na zdobení dortů nebo je suší jako herbářové květiny. V sušeném stavu se také velmi hezky vyjímají na dortech, podobně jako vlčí máky nebo pomněnky. Lichořeřišnice se dá použít i do slaných pokrmů, například v podobě příjemně štiplavého pesta.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.