Detoxikační kůry a pročištění organismu

2. srpen 2012

Největší audioportál na českém internetu

MUDr. Kateřina Cajthamlová | Foto: Český rozhlas Region

Detoxikační kůry a pročištění organismu - bylinné čaje, čerstvé bylinky a odvary z usušených bylinek

V dalším dílu pořadu Hubněte zdravě jsme se věnovali detoxikaci organismu. Konkrétně jsme mluvili o bylinkách, tedy o bylinných čajích, čerstvých bylinkách i o odvarech z těch usušených.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Začíná další část našeho seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, pěkné odpoledne.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne. To dneska máme velikánskou teda oblast, bylinky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Bylinky, naznačila jste, v souvislosti samozřejmě i s hubnutím. Jídelníčkem, stravováním, tak to probereme. Co to ty bylinky vlastně jsou, máte na to nějakou lékařskou definici nebo poučku?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je to velmi těžké. Protože byliny dřív znamenaly vlastně všechny rostliny. My jim dneska říkáme rostliny, jsou to vyšší rostliny. Na světě je zhruba 18 tisíc druhů vyšších rostlin, což jsou teda kromě toho, čemu my říkáme bylinky, tak jsou to ještě keře, stromy. Co se týče těch léčivých účinků, tak to je třeba dva a půl tisíce léčivek z těchhle těch vlastně 18 tisíc. V Čechách máme tři tisíce druhů a z toho je osm set těch, které mají léčivé účinky. V lidovém lékařství se jich používalo dvě stě. A my dneska užíváme sto padesát. Takže vidíte, že těch léčivých rostlin vlastně, které bych tedy nerada omezovala jenom na byliny, je obrovské množství a využíváme z nich fakt maličkou část.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je fakt, že teda to bychom všechno nestihli během těch pár minut dneska.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To určitě nestihneme. Já spíš jsem se dneska rozhodla, že spíš upozorním na ty běžné omyly, protože dneska si lidé myslí, že prostě půjdou do supermarketu, koupěji si bylinku, tu si pohnojeji nějakým hnojivem. A že to ne nejlepší, co pro své zdraví mohou udělat. Není, zcela jistě není. Sběr vlastně léčivých a pěstování léčivých rostlin, znovu tedy nerada bych jenom bylinky, je velká věda. Je potřeba mít správnou půdu, ten sběr by se měl dělat ve správnou dobu, mělo by se sbírat to správné z té rostliny, v tu pravou dobu. Třeba u některých těch léčivek se sbírá třeba květ až opravdu v noci.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To chcete říct, že takové ty babské rady, jakože na bylinku může jít jenom panna oblečená do toho a toho oděvu a sbírat jen přesně hodinu po půlnoci, že na tom něco je?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tak s pannama nevím. Protože bylinkářky i z titulu toho, že opravdu bylinkářství je celoživotní záležitost, že ten člověk musí být často v přírodě, musí pozorovat vlastně i okolí té bylinky, musí být vlastně ochráncem přírody, protože on tu bylinku tam nemůže na tom místě vytrhat, aby tam víckrát nic nerostlo, čili musí s péčí a určitou zkušeností tohle to všechno znát. Takže ta panna, ta by musela být vyškolená nějakou velmi starou bylinkářkou, zkušenou. A myslím si, že takových panen mnoho není.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře, tak máme to raději přenechat odborníkům nebo odbornicím ten sběr a máme využívat bylinek nějak? Čím jsou účinné a léčivé?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak těch účinků bylin a různých částí rostlin je velká spousta. Kromě toho, že teda je můžeme užívat některé čerstvé, tak se potom suší, vytváří se z nich různé věci jako třeba různé extrakty, čaje, tinktury, sirupy, takže já bych pro bylinky šla raději do lékárny, protože tam je to opravdu jistý zdroj. Víme, že ta rostlina byla správně sesbírána, ty části správně usušeny, správně extrahovány, máme tam návod a hlavně máme tam napsáno a deklarováno množství účinné látky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Bylinkám se budeme věnovat i dál. I některé zmíníme a bude řešit také to, jestli nám opravdu pomohou zhubnout nebo udržet štíhlou postavu. A ptá se samozřejmě můžete i vy. Využít k tomu čísla 221 553 777. Případně poslat SMS s heslem Region na číslo 907 77 04.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubněte zdravě, seriál Českého rozhlasu Region. Pro vás posluchače můžete se i ptát 221 553 777 na bylinky a jejich účinky ve vztahu k našemu stravování, hubnutí, štíhlé linii, to všechno probíráme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Ta už je připravena se seznamem účinků a různých bylinek, tak vrhněme se na to.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Takže spousta rostlin má vlastně různé účinné látky, které neslouží jenom ke stavbě jejich těla, rostliny jsou zázračné, protože v podstatě ze světla, vody a kysličníku uhličitého jsou schopny postavit celé svoje pleteně. Ale slouží k jejich obraně, slouží k různému třeba rozmnožování a tak podobně. Ty, které se využívají v lékařství, ať už v lidovém nebo vlastně i v našem normálním léčebném lékařství, jsou různé zásobní látky, třeba z čekanky je to inulín, jsou to různé slizy, které vlastně chrání sliznice před dráždidly. To je třeba sléz, podběl, divizna, jitrocel. To jsou takové ty směsi v těch různých čajíčcích pro vykašlávání. Pak jsou to pektiny, ty už jsou zajímavé pro lidi, kteří teda se starají o svoji štíhlou linii. Různé organické kyseliny, které mají projímavé, močopudné účinky. Také se používají v části těch směsí. Potom jsou to různé oleje, které používáme teda nejenom k přípravě jídla, ale i k léčení. Tam je to lněný olej, slunečnicový olej. Protizánětlivé účinky má třeba chlorofyl, který je v těch zelených částech rostlin. Pak jsou to barviva, o kterých jsme tady opakovaně mluvili. To je třeba karoten, ten je v šípku známém, v paprikách, v rajčatech, v mrkvi. Zase se tady dostáváme k tomu, že ta vyvážená pestrá strava vlastně má sama o sobě léčivý účinek právě pro velké množství látek, které jsou přítomny i v té zelenině a ovoci. To jsou vlastně taky léčivé bylinky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže uděláme dobře, i když ať už hubneme, nehubneme, zařadíme do jídelníčku bylinky a ty bylinky, když jste zmiňovala, ty látky, které pomáhají s tím trávením, tak opravdu tím mohou napomoci třeba i tomu lepšímu, úspěšnějšímu hubnutí?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě. Tady ta nejvýznamnější část vlastně těch rostlin, které jsou v tomto směru významné, jsou různé silice, které ty rostliny obsahují. Nejznámější vlastně v kuchyni používané jsou silice česneku a cibule. Tady víme, že vlastně to má daleko víc účinků, takže je strašně důležité jíst česnek a cibuli i v čerstvém stavu i třeba v sušeném stavu. Ty silice jsou ta nejzranitelnější část vlastně té léčivé části rostliny. Tady jsou různé žlučopudné, protinadýmavé účinky, zlepšuje se trávení při konzumaci některých bylinek. Tady bych chtěla upozornit, že koření, které my bereme jako jenom takovou chuťovou součást, tak má spoustu právě těch protinadýmavých a třeba i žlučopudných účinků. Patří sem třeba kmín, maminky znají fenykl, který se dává dětem. Je to tymián, máta, anýz, zázvor, hřebíček, čili je vidět, že vlastně velká řada koření jsou vlastně léčivky, ale jako každá takováhle léčivá věc, záleží tam na množství, to znamená, mohou mít i nepříznivé účinky. Všechno, co je lékem, tak může být i určitým dráždidlem. A u lidí, kteří jsou zvyklí hodně kořenit, tak bych chtěla upozornit, že to hodně velké kořenění napomáhá lepší stravitelnosti tuků, což pro ty hubnoucí tedy není úplně výhodnou vlastně částí té léčivé součásti. Za to naopak pro lidi, kteří třeba trpí nechutenstvím, tak některé léčivky, které obsahují zejména různé třísloviny a hořčiny, tak jsou nenahraditelné.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Z toho, o čem mluvíte, tak mě napadá, že je důležité třeba i složení těch bylinek, které si budeme raději kupovat než sbírat, to už jsme řekli, ale když jste jmenovala majoránku a další věci, tymián, je lepší sušený nebo čerstvý?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak v těchto případech bych asi udělala kombinaci obojího, ale při tom správném sušení vlastně my uchováváme tu rostlinku delší dobu a můžeme ji používat i mimo dobu jejího běžného výskytu v přírodě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Paní doktorka Kateřina Cajthamlová odpoví i vám, budete-li mít dotaz, můžete nám ho poslat nebo zavolat. 221 553 777 telefon, pro SMS 907 77 04 a heslo samozřejmě Region. Teď už Michal David a písnička Vejdem.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Dnešní téma bylinky a také hubnutí, tedy jak si navzájem ovlivnit bylinky hubnutí, hubnutí bylinky a tak podobně. A my bychom možná mohli probrat i takzvané detoxikační kúry nebo i takové odvary čajové, zelený čaj, bylinek, má tohle smysl dělat si občas takovouhle kúru, pročistit, jak se říká, organismus třeba i pomocí bylinek.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak já bych nejdřív zase zdůraznila, že to hlavní, co má dělat každý člověk, který chce mít pročištěný organismus, tak vlastně by měl omezit přívod toxinů. Tím nejdůležitějším a nejsilnějším toxinem překvapivě samozřejmě je sůl a cukr. O tom tady mluvíme pořád. Pokud tedy člověk drží takovou nějakou rozumnou stravu, kde nemá příliš mnoho cukrů a nemá příliš mnoho soli, tak nemusí žádné náročné a jako takové zásadní kúry dělat. Každopádně je velmi dobrá pravidelná konzumace různých čajů, ale ty čaje je nutné střídat. Říkala jsem tady už v jednom z těch předchozích vstupů, že pokud bychom vlastně přehnali konzumaci nějaké látky, která je účinná, tak by to mohlo mít vedlejší nežádoucí účinky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, že černý čaj dlouhodobě pít ten samý není vhodné nebo jenom zelený čaj.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě, to určitě není vhodné. Například v klášterech se ty bylinky dávno už pěstovaly a vždycky každý týden měnili ten čaj z té bylinky, takže i ze zkušenosti i z racionálních důvodů je opravdu dobré měnit tyhle ty odvary, protože čaje jsou vlastně léčivé odvary z listů, fermentovaných listů různých rostlin.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čaje z jakých listů nám pomohou hubnout?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Prosím pěkně, tak hubnout nám nejvíc pomůže pohyb, samozřejmě. Já se vždycky vyhýbám tomu ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Když si zajdeme na čaj někam daleko.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, zajít si pěšky s hůlkami na čaj co nejdále, jíst pravidelnou vyváženou stravu, ale pokud bychom chtěli podpořit vlastně účinky toho ostatního, co děláme, tak hodně dobré jsou právě zelené čaje, které jsou málo fermentované, čaje černé, které obsahují teda větší množství flavonoidů, což jsou ty antioxidační účinné látky z listů rostlin. Potom velmi dobré jsou čaje na uklidnění, protože ti hubnoucí většinou jsou předrážděni, špatně spějí. A tady chci říct, že vlastně důležitý je i spánek na hubnutí. Takže čaje z třezalky, z meduňky, v podstatě vdechování různých silic z levandule, to všechno může pomáhat k tomu uklidnění na sklonku dne. Velmi často lidé používají psylium, to je taková velmi oblíbená věc. To je vlastně vláknina rostlinná. Dělají to ti lidé, kteří se nechtějí příliš vlastně zatěžovat tím, aby jedli ovoce, zeleninu, aby jedli celozrnné pečivo, prostě nechutná, tak si tedy vezmou tu vlákninu v dostupnější podobě. Tahle ta forma mi přijde drahá a z hlediska vlastně změny životního stylu tedy ne příliš účinná. Samozřejmě zase, pokud by člověk přehnal konzumaci psylia, nebo by vlastně nejedl, ale jenom konzumoval vlákninu, může se podvyživit, takže to taky není dobrý nápad.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Těch bylinek je opravdu hodně, hodně. Asi nestačíme dnes všechny probrat, ale na závěr bychom možná mohli zmínit bylinku, kterou asi všichni známe a používáme. Ať už si z ní děláme třeba čaj nebo i možná v kuchyni. Schválně, jestli poznáte, o jakou bylinku půjde.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak čaj tedy zcela nevím. Ale je to tedy bylinka, která nechybí v žádné zahrádce a patří mezi naše nejoblíbenější. Já bych tady jenom velice stručně řekla, že obsahuje hlavně tedy silice, kořen zhruba desetinu procenta, plod přes dvě procenta, a hlavními složkami jsou vlastně silice, které, plus tedy vitamín C, kde toho vitamínu C je ho tam obrovské množství. Ty silice dráždí ledviny, působí močopudně, vyvolávají překrvení sliznic trávícího traktu i dělohy, a ve větším množství dokonce pocit opojení až bolestí hlavy. To se týká spíš tedy o silice, které jsou získávané z plodů této rostliny. A používá se tedy široce i jako odtučňovací vlastně čajovina pod názvem Reduktan. A kromě chorob ledvin a močových cest se v lidovém léčitelství používala i při poruchách trávení a menstruačních poruchách, zánětech prostaty a přisuzoval se ji afrodiziakální účinek. Patriku, jestlipak víte, o jakou rostlinu se jedná?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já to vím. Ale předpokládám, že mnoho posluchačů asi znejistělo. Možná ani netuší, o co tu jde. Teď budou překvapeni.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jedná se o petržel.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak si ji dopřejte, dopřejte si samozřejmě i pobyt venku, máme hezké počasí, a my se na vás budeme těšit zase příště s paní doktorkou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.