Docent Pavel Studený vrací zrak těm, kteří o něj přišli

Host dnešního podcastu docent Pavel Studený zná všechny taje lidského oka.

"Oční lékařství mě provází od malička, můj otec se tomuto oboru věnoval úspěšně řadu let a já jsem v určitém období studia medicíny o něm také uvažoval. Snažil jsem se proniknout do tajů laických pohledů skrytých obrazů oční sítnice, kterou jsem si u otcových pacientů prohlížel oftalmoskopem," vzpomíná moderátor podcastu a pokračuje:

"Můj dnešní host Pavel Studený zná všechny ty taje lidského oka určitě mnohem lépe, než jsem měl možnost poznat já. Ale na to, o čem si chceme dnes povídat, postačí každému z nás vlastní oko, možná ozbrojené maximálně štěrbinovou lampou, tedy takovým zvláštním osvětleným mikroskopem, kterým se dá prohlížet povrch oka."

Ti, kteří po nějakém úrazu nebo poleptání oslepli, protože se jim zakalila oční rohovka, mohou díky operační dovednosti pana docenta opět vidět. Pořídí jim novou rohovku, tedy přesněji transplantuje jim rohovku od dárce. Světlo tak může opět kvalitně dopadat tam, kam má.

Jak se tenhle zázrak dělá, jaká fidlátka a šitíčka jsou k tomu potřeba, i mnoho dalšího nám dnes při rozhovoru prozradí.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio