Dršťková z hlívy ústřičné
Společně s Apetýtem vás zveme na Festival Moravského jídla a folklóru, který se v sobotu 30. dubna 2022 odehraje v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Jeho hostem bude mimo jiné kuchařka a pekařka Petra Burianová, autorka kuchařky Jihomoravský krajáč. A právě podle této knihy si připravíme dršťkovou z hlívy ústřičné.
Budete potřebovat:
- 1 kg hlívy ústřičné
- 1 dl oleje
- 2 l masového vývaru
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- majoránku
- kmín
- pepř
- sůl
- sladkou mletou papriku
- jíšku
Postup:
- Cibuli nasekáme najemno, hlívu pokrájíme na nudličky, cibulku osmažíme dozlatova na oleji a přidáme hlívu.
- Necháme dusit, poté základ polévky zasypeme mletou paprikou a podlijete vývarem, přidáme česnek a vaříme půl hodiny.
- Osolíme, dochutíme a zahustíme.
- Při servírování můžeme zdobit zakysanou smetanou se sušenými nadrcenými chilli papričkami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.