Dva saláty z bílé ředkve
Proč byste měli jíst bílou ředkev? Protože prospívá játrům, pomáhá při zácpě, proti bolestem hlavy, zlepšuje funkci žlučníku a snižuje cholesterol. A navíc skvěle chutná! Třeba v dnešních dvou receptech Zuzky Plíškové.
SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE SE ZAKYSANOU SMETANOU
Budete potřebovat:
- 1 bílou ředkev
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce bílého balzamikového octa
- jarní cibulku
- sůl, bílý pepř
Postup:
- Ředkev oškrábeme a nastrouháme.
- Posypeme dvěma lžičkami soli a necháme půl hodiny odležet.
- Zakysanou smetanu smícháme s pepřem, octem a smícháme s ředkví a nasekanou natí z jarní cibulky.
- Necháme důkladně vychladit, nejlépe do druhého dne.
SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE SE ŠUNKOU A VEJCEM
Budete potřebovat:
- 1 střední bílou ředkev
- 200 g šunky
- 2 vařená vejce
- 1 menší cibulku
- slunečnicový olej
- 3 lžíce octa
- 2 lžíce bílého balzamikového octa
- sůl, pepř
Postup:
- Ředkev očistíme, nastrouáme a osolíme.
- Přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli a oba octy.
- Necháme krátce stát a přidáme olej.
- Nakonec přimícháme na kostičky nakrájenou šunku, vejce a dochutíme.
- Podáváme s pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.