Historický vlak i letos vyjede z Mladé Boleslavi do Českého ráje a na hrady a zámky

11. únor 2014

V létě si lidé budou moci opět vyjet historickým vlakem z Mladé Boleslavi směrem do Českého ráje. Téměř sedmdesát kilometrů dlouhou trať lemuje krásná příroda a tamní hrady a zámky, včetně toho v Dětenicích. Železniční nadšenci jízdu pojmenovali S lokálkou kolem Humprechtu.

Lidé z Mladé Boleslavi si prázdninovou cestu historickým vlakem oblíbili. Někdy je vezla lokálka, občas dokonce vagóny táhnul parní vlak.

Na další jízdu směrem do Českého ráje se těší i paní Eva z Mladé Boleslavi:

„Byla bych ráda, kdyby vlak, který jezdí z Boleslavi do Dětenic, byl v provozu. Loni jsme jely s vnučkou na výlet, je to krásná vyhlídková trasa. Doufám, že to letos opět pojede.“

Vlak vyjíždí každou prázdninovou sobotu z Mladé Boleslavi. Jede se většinou po trati, kterou už České dráhy nevyužívají. Trasa vede přes Bakov nad Jizerou a Dolní Bousov do Sobotky v Českém ráji.

Podle Davida Koláře z mladoboleslavského železničního spolku, který má vše na starosti, pokračuje do Jičína, Kopidlna a Dětenic: „Je třeba si jízdní řád prostudovat, protože řada zastávek po lokálce je na znamení.“

Cestování vlakem z Boleslavi do Boleslavi trvá zpravidla několik hodin. Šedesát devět kilometrů dlouhou trať nadšenci z mladoboleslavského železničního spolku oficiálně nazývají S lokálkou kolem Humprechtu.

„Jezdíme tam dvě kolečka – jedno dopoledne a druhé odpoledne – s tím, že lidé nastoupí do vlaku, kde je odbaví personál. Loni bylo jízdné 40 korun. Ve vlaku mohou zůstat, dokud uznají za vhodné,“ připomíná Kolář.

Pohled z Frýdštejna

Vlak se z odpoledního okruhu vrací zpravidla v 18 hodin do Mladé Boleslavi. Ještě předtím ovšem lidi čeká spousta zajímavých míst.

„Vystoupit mohou v Jičíně, mohou se podívat na Trosky a Kost. Dá se to spojit s Českým rájem. V Libuni je možnost přípoje na historický autobus, který jezdí trasu Turnov – Jičín,“ doporučuje.

Vlaky byly vyrobené ve 40. letech minulého století. „Je tam turnusován vůz řady M131.1. Letos k němu chystáme nasadit přípojný vůz řady, ve kterém budeme nabízet rozšířenou přepravu pro kočárky a nějaké to kolo navíc, protože do jednoho motoráčku se toho moc nevejde,“ plánuje Kolář.

Hlavním organizátorem prázdninové jízdy je obec Dětenice a pravidelně nejrůznějšími částkami přispívají oba sousedící kraje, ale především obce. Ve středních Čechách je to Mladá Boleslav.

Podle primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho z ODS je to hlavně kvůli tomu, že vlak je prázdninovou atrakcí:

„Cílem je podporovat vlaky, které využívají občané města Mladá Boleslav tak, aby se dostali i například do Dětenic, kde je nádherný zámek a určitě stojí za to ho navštívit.“

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Hrad Kost
autor: duch
Spustit audio