Hrad Doubravka v Teplicích ohromí krásnými výhledy. Dopřát si tam můžete i zážitkové ubytování

31. květen 2024

Doubravská hora u Teplic v Čechách v Ústeckém kraji se už v 15. století jevila jako příhodné místo pro vybudování hradu. Ujal se toho Jan Ilburk z Vřesovic a stavba byla dokončena v roce 1486. Potom se na něm střídali různí majitelé. Na seznamu byli třeba i Vilém z Rožmberka nebo císař Rudolf II., který hrad používal jako zástavu. V 17. století hrad vyhořel, byl obléhán a nakonec pobořen, aby nemohl sloužit jako útočiště povstalců.

Hrad potom chátral až do 19. století, kdy se o jeho obnovu postaral rod Clary-Aldringen. Na troskách původního zdiva byla vybudovaná výletní restaurace. Další stavební ruch vypukl ve druhé polovině 20. století. Restaurace získala přístavbu a na jiných zbytcích původního zdiva vznikl nový objekt. To už byli hradními pány členové Svazarmu a posléze členové následnické organizace AVZO TSČ – Asociace víceúčelových základních organizací technických sportů a činností.

Hrad Doubravka je jediným hradem v republice, který slouží jako radioamatérská základna. Ale fungují tady i další obory, například radiový orientační běh, automodeláři a sportovní oddíl s brannými prvky. A počítá se i s dalšími rozšířením. Například s kroužkem železničního modelářství.

Hradní nádvoří je běžně otevřené pro veřejnost. Návštěvníkům poskytuje mimořádný výhled do okolí – do Českého středohoří, od Bukové hory přes Milešovku až po Bořeň. Na druhou stranu pak do Krušných hor, na Klínovec a další vrcholy až ke Komáří vížce. Na hradě je také expozice zbraní nazvaná Kingdom of Weapon.

Uprostřed horizontu je vidět vrch Bořeň

V posledních letech se na hradě koná i řada akcí, a to pro děti i pro dospělé. Je možné tu uspořádat svatbu, anebo zažít romantický západ či východ slunce. K dispozici je totiž i zážitkové ubytování v penzionu, který je součástí hradního komplexu. A pro zvídavé je připravená i naučná stezka.

Spustit audio