Hrnkový sypaný koláč s tvarohem

V pondělním Apetýtu pro vás máme něco sladkého. Pokud vám občas doma chybí nějaká ta dobrota k odpolední kávě, je recept na hrnkový sypaný koláč přesně tím, čím to můžete rychle napravit.

Koláč sice nepatří k těm klasickým, ale zastavit se u jeho historie i tak můžeme. Ty opravdu klasické české a moravské koláče patří k tomu nejlepšímu, čím tuzemská kuchyně přispěla do světové gastronomie. Koláče se pekly většinou na velké svátky jako jsou Vánoce a Velikonoce nebo na svatbu či křtiny. V bohatých chalupách si je pak samozřejmě dopřávali i v neděli.

Co budete potřebovat?

na těsto:

  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 prášek do pečiva

na náplň:

  • 4 vaničky měkkého tvarohu
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1/2 l mléka
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • pár plátků másla

Postup:

  1. Mouku promícháme s práškem do pečiva a cukrem.
  2. Poté zvlášť rozmixujeme tvaroh, vejce, mléko a cukr.
  3. Na plech vyložený pečícím papírem nasypeme polovinu sypké hmoty.
  4. Na ni pak nalijeme tvarohovou náplň a nahoru nasypeme zbytek sypké hmoty.
  5. Poté poklademe plátky másla a upečeme.

Tip: Tvarohovou náplň můžeme ochutit například i rozinkami namočenými v rumu.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.