Hubneme s ovocem a zeleninou

31. březen 2011

Kolik zeleniny konzumovat denně a kolik ovoce? Jak často jíst zeleninu a ovoce - ve kterou denní dobu?

Záznam živého přenosu z mobilního studia v Příbrami.

moderátor
--------------------
Na Příbramsku si teď budeme povídat o tom, jak se hubne zdravě, a to s ovocem a zeleninou, ale hlavně s paní doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, která přijela odvysílat s námi právě ten dnešní díl odsud z náměstí 17.listopadu. Hezké odpoledne.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Hezké odpoledne. Já bych se chtěla nejprve, Patriku, svěřit s nejzajímavějším dotazem, protože my už jsme tady byli nějakou chvilku předtím, než se začalo vysílat a odpovídala jsem na dotazy. Tak nejzajímavější dnešní dotaz pro mě byl, jaké je minimální doporučené množství sladkostí. Ten dotaz zazněl od mládence, který byl lehce při těle. A já bych chtěla říct, že tohle to je typická otázka, protože naše velmi staré tělo, když požádá o něco sladkého, tak ono nemá na mysli sušenku nebo čokoládu, jestlipak, Patriku, víte, co asi má to tělo na mysli?

moderátor
--------------------
Možná to ovoce, které dneska budeme řešit.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Taky si myslím, že ovoce. Čili já jsem tomu mládenci odpověděla velmi pro něj neuspokojivě, že to největší povolené množství sladkostí pro človíčka jeho věku je nula. A že bych mu doporučila raději ovoce. A teď už to předám vám a vy se budete hezky ptát vy.

moderátor
--------------------
Já ještě prozradím, že jsme mu také věnovali jedno jablko, protože budeme to ovoce řešit, tak tady máme i pytlík jablek a každý, kdo přijde, tak od nás jablko získá. Tak kdo to nemá daleko, jsme tu na náměstí 17.listopadu. Teď tedy živě odsud vysíláme ten náš seriál. Tak, jak moc důležité je to ovoce v našem jídelníčku? Existuje třeba, když chlapec se ptal na to minimum potřebné těch sladkostí. V případě sladkosti ovocné, je tam nějaký minimální podíl, který potřebujeme a který byste doporučila.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak já bych chtěla říct, že tato doporučení jako všechna doporučení se týkají lidí, kteří jsou zdraví a lékařem jim nedoporučeno něco jiného. Protože existují skupiny nemocí, u kterých s tím ovocem musíme být opatrní. Tady jednou z těch nemocí je například cukrovka, kde pacienti musí hlídat množství sacharidů ve stravě, takže tam s ovocem není radno to nějak výrazněji přehánět. A musí si tito pacienti dávat třeba pozor na vysoko sladké ovoce typu švestky, hrušky, banány. A dávat si pozor na to, kolik tohoto ovoce jedí. Pro ostatní lidi, ještě teda další skupina nemocí, která vlastně vyžaduje trošku omezení vlákninové stravy, jsou zánětlivé onemocnění střeva ve fázi, kdy to střevo je opravdu postižené zánětem, případně lidé po operacích. Takže tady bych chtěla zdůraznit, že vždycky je důležitý vlastní zdravotní stav. Ale pro nás všechny ostatní toho ovoce, nebo já to nazvu zelovocem, to znamená zeleniny a ovoce, by zhruba mělo být sto gramů na každých deset kilogramů váhy. Čili, Patriku, kolik vážíte?

moderátor
--------------------
Něco kolem 88 kilogramů, takže téměř 80 deka ovoce denně?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, tak, já vážím zhruba 60, to znamená, já bych měla mít něco víc než půl kila zelovoce denně. Tady ten poměr zeleniny vůči ovoci je zhruba dvě ku jedné. To znamená trochu víc zeleniny a trochu méně ovoce. Čili zhruba jedna třetina tohoto množství připadá na ovoce. Pokud to takhle děláme, tak nás většinou netrápí zácpa a nemíváme ani potíže typu nedostatek vitamínů a nebo třeba nedostatek tekutin, protože ovoce je taky dobrý zdroj tekutiny.

moderátor
--------------------
Tak my to naše povídání na malou chvíli přerušíme. Využijeme toho třeba tady na místě, abychom opět mohli poradit těm, kteří přišli sledovat to dnešní vysílání Hubněte zdravě. A za chviličku po písničce se vrátíme i k vám do vysílání Českého rozhlasu Region.

/ Písnička /

moderátor
--------------------
My jsme na náměstí 17.listopadu. Stále probíhá autogramiáda, paní doktorka něco dostala. Je to tak?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jsem dostala tady od jedné úžasné posluchačky takový krásný, co to je povězte mi, zvonička, ale vy si to neumíte představit. Představte si, že je to z těsta udělená opravdu nějaká zvonice. To znamená, to je nějaký klekání, tady bude zvonit. To si na vás vždycky vzpomenu, ale je to neuvěřitelně pěkně udělané. Můžu se zeptat, jak dlouho to trvalo, než jste to udělala?

osoba
--------------------
No asi tak dvě, tři hodiny.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je neuvěřitelný. Opravdu moc děkuju. Paní nám vyprávěla o tom, jak pracuje na zahrádce a říkala, že je jí sedmdesát let a že se pořád něčím baví. Takže moc děkujeme.

osoba
--------------------
Sbírám panenky, šiju na ně šatičky, já už jich mám přes sto.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Páni, tak tohle přeju vám všem, abyste měli nějaký takovýhle zájem, protože takhle se nestárne. A paní vypadá teda úžasně. Musím tedy říct, protože vy ji nevidíte, poněvadž jsme v rozhlase, ale sedmdesát let bych ji nehádala ani náhodou. Taky děkujeme, na shledanou.

moderátor
--------------------
Dál si samozřejmě také budeme povídat o ovoci a o zelenině. To je dnešní naše téma a mezitím v písničkách se tady věnujeme právě posluchačům. Tak, když se vrátím k tomu ovoci, které nám leží na stole. Máme tady jablka pro ty, co přijdou, tak nebojte se přijít. Jak je to s tím množstvím? Kdy bychom asi nejlépe měli to ovoce nebo tu zeleninu si dopřát? Je to nějak rozloženo pravidelně nebo nějaké období ve dne je lepší?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jo, Patriku, já vím, ženské časopisy píšou, že se má jíst ovoce dopoledne a zelenina odpoledne, že jo, to jste určitě slyšel. A večeřet, že se má jenom maso se zeleninou, viďte, že to znáte?

moderátor
--------------------
Ano, tak nějak jsem ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak já bych tady teďko chtěla říct, že to vůbec není pravda. Protože ovoce a zelenina by se měly konzumovat během celého dne. A dokonce, pokud někdo má večer hlad nebo chuť na sladké, tak co myslíte, má si dát ovoce nebo zeleninu?

moderátor
--------------------
Večer na sladké, asi zeleninu?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Prostě, vy jste z těch časopisů, Patriku, taky už zblblej. Já se zeptám, když má chuť na sladké, jestli si má dát ovoce nebo zeleninu, předtím ...

moderátor
--------------------
Ale třeba mrkev je dosladka a je to zelenina.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, to máte pravdu, karotka, když bychom chtěli říct ten vysokosladký typ, ale já se ptám ovoce nebo zeleninu.

moderátor
--------------------
Tak ovoce, v tom případě.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Výborně, vždyť jste to říkal, že když máme chuť na sladký, tak máme chuť na ovoce, takže klidně večer místo obligátní čokolády, případně místo nějakého vína zahánějte chuť na sladké ovocem. Banán, ano, to je krásný dotaz tady z publika, banán je jedno z nejsladších ovocí, navíc obsahuje dostatečné nebo výrazné množství škrobu. Takže se banánem na noc klidně, ale jenom ten, kdo netrpí cukrovkou, protože tam by to mohl být problém.

moderátor
--------------------
Co meloun, prý?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Meloun a ananas, to je ovoce, které obsahuje těch sacharidů relativně velmi malé množství. To znamená, že na to, abyste vlastně nahradili ten banán, tak potřebujete asi 400 gramů ananasu, zkuste si to představit, a zhruba půl kila melounu. To znamená, že to nikdo vlastně nenahradí. Kdežto tři banány si vezmete klidně. Takže jenom bych chtěla upozornit na to, že všude na Internetu existují různé výživové tabulky, čili každý z vás, kdo je nějakým způsobem zvědavý, které z těch ovocí má víc sacharidů a které méně, tak se nestyďte, napište si výživové tabulky do vyhledávače a potom si to tam normálně zadejte a budete možná velmi překvapeni.

moderátor
--------------------
A my bychom teď nabídli jablka, tak my rozdáváme jablka, vy poslouchejte dál písničku a my si tu zase budeme chvíli povídat a vrátíme se k vám.

/ Písnička /

moderátor
--------------------
Tak jaká jsou ta jablka, paní doktorko, máme jich tu dost, už jste je ochutnala?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jablka jsou báječná. Dotazy jsou rovněž báječná. Já si velmi vážím toho, že lidé váží cestu k tomu našemu stolečku tady, ale my se máme ještě bavit o tom zelenina, ovoce, a tak. Takže já mám další kuriózní dotaz. Slyšela jsem tady od jednoho pána dotaz, zda brambory jsou dobré na srdce. Takže já bych se k tomu trošičku vyjádřila. Je možné, že pán třeba nejedl dostatečně a vyhýbal se přílohám, což může samozřejmě způsobit, že má nedostatek energie a potom se mu nechce třeba chodit ven na procházku, což je pro srdce dobré. Ale jinak potraviny, které jsou pro srdce opravdu dobré, jsou potraviny, které obsahují jednak nenasycené mastné kyseliny, ale jednak také ta zelenina a ovoce, protože vláknina dostává cholesterol vlastně ven z těla, váže na sebe cholesterol. A ovoce a zelenina jsou velmi dobré zdroje vlákniny. Další, co je dobré pro srdce na ovoci a zeleniny, je obsah antioxidantů, to znamená látek, které zbavují tělo mnohokrát zmiňovaných volných radikálů, které naopak cévy a srdce mohou poškozovat. A další, co je výborné na ovoci a zelenině, že teda neobsahují ani žádné živočišné tuky, ani žádný cholesterol. Takže tohle všechno bych řekla, že jsou velké plusy ovoce a zeleniny. A další je, že to krásně vypadá a když je člověk vlastně unavený,tak to i velmi dobře chutná.

moderátor
--------------------
Když řešíme hubnutí, je nějaké ovoce, anebo nějaká zelenina, která by nám k tomu hubnutí úspěšnému dopomohla lépe než některá ostatní nebo některé ostatní ovoce?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tohle je vaše oblíbená otázka. Já to znám, co za dobrou potravinu pomáhá k hubnutí. To teda jsem teďko obvinila chudáka Patrika, který samozřejmě jenom opakuje otázky, které chodí SMS nebo mailem, takže já teď musím opět vyvrátit obecně rozšířený omyl, že nějaká potravina je na hubnutí lepší a jiná je horší, takže doporučuji stravu pestrou, vyváženou, zejména živinově. Tady bych chtěla upozornit,že živiny jsou jednak ty makroživiny, což jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. A pak jsou to také mikroživiny. A těch je právě v ovoci a zelenině poměrně dost, a to jsou různé vitamíny, pomocné látky a vlákniny, stopové prvky. A právě proto by naše strava neměla být stereotypní a neměla by se skládat z jediné potraviny nebo třeba čtyř potravin, protože to je jediná a nejsprávnější cesta k podvýživě, která potom končí zase nehezkou postavou, nedostatkem energie a možná i chorobami různého typu.

moderátor
--------------------
Ovocně-zeleninový je ten díl vysílaný tedy živě z Příbrami z doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Vy, co jste tady, tak si můžete opět přijít pro nějaká ta jablka, která jsme nachystali, případně se na cokoliv zeptat, my se do nich zakousneme a budeme se těšit na poslední vstup.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, nemluvíme s plnou pusou. Pusťte nám nějakou písničku, Patrik se pustil do jablíčka.

/ Písnička /

moderátor
--------------------
Před chatičkou na náměstí 17.listopadu v takovém malém ovocném sadu sedí doktorka Kateřina Cajthamlová a Patrik Rozehnal. Povídáme si o ovoci a zelenině. Vy jste chtěla něco dodat, tady zase přišel takový námět pro vás.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, já jsem chtěla dodat dvě věci. Za prvé, jedna otázka zněla, jestli může být někdo alergický na zeleninu a ovoce. Část lidí, kteří trpí po nějaké dlouho pauze, kdy vysadili zeleninu a ovoce, tak trpí často nadýmáním a chybně to považují za alergii. Ve skutečnosti, pokud ta alergie není opravdu prokázána na alergologii nějakými testy, tak se většinou spíš jedná o to, že to střívko, které tedy dlouhou dobu nedostávalo žádné zdroje vlákniny, je zhýčkané a reaguje jakoby docela únavou na konzumaci vlákninové stravy. Takže tady bych řekla, že je potřeba začít tím, že ti lidé, kteří dlouho nejedli ani ovoce, ani zeleninu, tak by měli nejdřív začít si tyhle ty věci mixovat a jíst to spíš po menších dávkách ke každému jídlu, aby zase to střevo se naučilo normálně pracovat. Měli by také dostatečně pít a měli by trošku omezit tuky v potravě, aby to střívko se regenerovalo. A druhý tady samozřejmě můj zrak bloudil, nejen po tom, co se děje před námi, ale i po tom, co se děje za námi, a uviděla jsem pana technika s cigárem v puse, takže jsem si řekla, že musím zmínit, že ovoce a zelenina je výborné taky pro všechny, kteří se chtějí odnaučit kouřit, protože ta obligátní cigareta může být nahražena tedy ovocem a zeleninou. Tady mě napadá takový jeden vtip, který se týká konzumace ovoce a zeleniny. Můžu, Patriku?

moderátor
--------------------
Určitě. 

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já ho, chudáka, nepustím vůbec ke slovu, dej si ještě jablíčko, já to ještě dopovím. Takže já jenom chci říct vtip, který, přišel pán, který si jako stěžoval, že pije příliš mnoho piva a tak mu řekl jeho lékař, víte, co, tak místo každého piva si dejte jedno jablko. A pacient přišel asi za týden a říká, teda, doktore, čtyřicet jablek denně, to je strašný. A druhý, tohle bylo o ovoci. A teď ještě o zelenině. Přišla paní, která chtěla zhubnout, k lékaři. A lékař říká, tak víte co, tak místo každé kostičky čokolády si dejte kolečko mrkve. A paní přišla za čtrnáct dní a byla tlustší než předtím. A lékař říká, co se děje. A říká, prosím vás, pane doktore, když mi vezou to třetí kolečko, já už ho nemůžu.

moderátor
--------------------
Tak to bylo místo klasicky českého humoru v našem seriálu Hubněte zdravě z Příbrami s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Vy, co tady postáváte na náměstí, pojďte k nám blíž, budeme opět rozdávat jablíčka, můžeme si s vámi dál povídat. Nicméně z vysílání odpolední Regionu se těšíme. Budeme se těšit opět u další části příští čtvrtek. A s paní doktorkou například i příští středu, a to v Benešově, protože tam se přesuneme na ten příští týden v rámci Jara v regionu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Budou tam taky jablíčka, Patriku?

moderátor
--------------------
Můžeme je vzít, už to bude mimo téma, ale proč je nevzít sebou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Výborně, takže v Benešově, kdo máte chuť na jablíčko, přijďte příští středu, na shledanou.

moderátor
--------------------
Mějte se pěkně.
Spustit audio