Hubnutí s mlékem
16. červen 2011
Je mléko důležité nebo nebezpečné? Může mléko za naši obezitu? A co mateřské mléko, může nám pomoci zamezit v dospělosti rozvoji obezity? Je pravda, že bychom v dospělosti mléko neměli pít? Je lepší nízkotučné nebo polotučné? Kolik bílkovin z denní doporučené dávky obsahuje litr mléka?
moderátor
--------------------
Helena Vondráčková by nám uvařila silný čaj. My si budeme dávat dnes mléko. Nicméně jsem rád, že i přes ty problémy se stávkou k nám dnes dorazila a že tedy ve studiu s námi je doktorka, Kateřina Cajthamlová. Co vy s tou stávkou, zkomplikovalo vám to nějak život, paní doktorko?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jsem si za a) bála. A kdo se bojí, tak dělá preventivní opatření, takže já chybně preventivně jsem v pondělí zrušila většinu pacientů. Pak jsem zjistila, že to bylo úplně zbytečně, takže jsem rušila na čtvrtek taky pacienty. Nicméně někteří odvážnější řekli: my to zkusíme. Takže v podstatě mě se to jako profesně nedotklo. To, co se mi moc líbilo, bylo, že vlastně tramvaje skoro nejezdí. Ono jezdí 14% tramvají. Kupodivu moje 9 je páteřní linka, takže ta jezdila, to bylo zvláštní, tak jela prostě v tu normální dobu, co já jezdím do práce. Já jsem nicméně pacientku si objednala později, takže jako jsem jí ani nepotřebovala tu 9. Viděla jsem spoustu pěších, Praha byla krásně vylidněná, viděla jsem neuvěřitelné množství cyklistů, což všechno moje duše jásá, protože lidi chodili, jezdili, nevozili si zadky. Úplně báječný.
moderátor
--------------------
Stávku každý týden.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A já jsem, prosím, a to jsme tady s Patrikem, vážení posluchači, spočítali. Já se o 10 let spletla, on mě upozornil, že to není 30 let, ale že to je 40 let, co jsme naposledy šla Karlínským tunelem. Takže, prosím, před 40 lety a dnes. Takže já bych chtěla říct, že přestože tedy já s tou stávkou příliš nesouhlasím, ale to je můj problém. Samozřejmě reformy jsou velmi nutné a musí se udělat a my na ně čekáme, my zdravotníci velmi. Ale já jsem moc ráda, že je stávka, protože lidé vyšli do ulic, je krásné počasí a je to zdravý životní styl. Já pevně doufám, že se to lidem tak zalíbí, že prostě už nebudou potřebovat tolik té dopravy.
moderátor
--------------------
Takže nám se stávka zalíbila úplně z jiného důvodu, než pro který odboráři vlastně protestují, což je také diskuzní téma na dnešní odpoledne. Ale vracíme se k tomu mléku,a bychom se také k němu dostali. O něm si dnes budeme povídat i s posluchači. Je pravda, že bychom jako dospělí to mléko pít neměli? Já třeba mléko piju, mám ho rád. Pravda, už nepiju to plnotučné, ani mi nechutná, je na mě moc tučné. Spíš to polo, někdy i to nízko, ale spíš polotučné. A jen tak jako, že si ho člověk dává třeba do čaje, někdy i samotný k něčemu. Co vy na to?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, já to moc ráda slyším, že vaše moudré dospělé tělo prostě přestalo mu chutnat tučné mléko.
moderátor
--------------------
Já mu to vyřídím.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, to mu řekněte. Protože tučné mléko, plnotučné, je vhodné pro rozvíjející se dětský organismus. Protože to dítě má spoustu pohybových aktivit, pořád lítá a potřebuje pořádně vlastně tučné mléko. Tady u dospělých lidí už začne být problém ten mléčný tuk. My vždycky u hubnoucích i u zdravého životního stylu doporučujeme zaprvé kysané mléčné výrobky a to z toho důvodu, že jsou lépe stravitelné, ten mléčný tuk a mléčný cukr už jsou tam v té trošku natrávené podobě. Spousta lidí bohužel je alergických na mléko nebo má deficit vlastně jednoho z enzymu v trávicím traktu laktázy, to znamená, že mléko vlastně nemohou. Mají po něm průjmová onemocnění. Takže já jsem si tady ta mléka tak různě oznámkovala. Pro hubnoucí na prvním místě tedy za jedna, pokud už chtějí mléko, tak to musí být to, které má nejlepší poměr bílkovina/tuk. To znamená, té bílkoviny je tam nejvíc, toho tuku je tam nejméně poměrově. Což je mléko odtučněné, které ale teda vůbec není jako chutné.
moderátor
--------------------
To je taková obarvená bílá voda.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tady bych jednoznačně doporučovala raději ty jogurty, které jsou sice trochu tučnější, ale přece jenom je to chutná potravina. Navíc u toho mléka tam v podstatě mléko má smysl tam, kde je potřeba odlehčení trávicího traktu po nějakém zákroku a tekutá strava. Asi se k tomu budem muset vrátit po písničce, takže jednička.
moderátor
--------------------
My jsme označili tu jedničku, ty další probereme potom.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jednička a ty další až pak.
/ Písnička /
moderátor
--------------------
Připomínám opět naše telefonní číslo. Pro vaše možné dotazy. Ptejte se paní doktorky, Kateřiny Cajthamlové. Na mléko, hubnutí s mlékem, mléčné výrobky, kolik jich můžete, jaké a tak dál. 221 553 777, ptát se samozřejmě budu i já za vás v seriálu Hubněte zdravě dnes na téma mléko. Když se vrátím k tomu, musíme pak dojet ten zbytek té hitparády mléčné. Nicméně uvědomil jsem si, že ve vašem pořadu tom televizním, třeba když jsou ty zdravé stoly, že tam nikdy není mléko jako takové. Že by tam byla krabice mléka. Maximálně nějaké jiné mléčné výrobky, ale mléko ne, proč?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, to je právě proto, protože pro ty hubnoucí je výhodnější jíst to nebo ty mléčné výrobky zakysané. To znamená, tam byste si mohl všimnout, že je mléko kefírové, mléko acidofilní. A je tam spousta jogurtů. Jsou tam i sýry. Jsou tam vlastně výrobky z mléka. Mléko samotné pro ty dospělé opravdu už není příliš vhodné. Takže tam si dávám pozor. Já teda rychle ještě hitparádu. Takže dvojkař u mě je kefírové 1% tedy nízkotučné kefírové mléko. A to proto, že tam poměr bílkovina/tuk je 3:1, což je pořád ještě ten dobrý poměr. To mají i jogurty. Pak už začínají trojkaři. To je mléko jogurtové, to je obohaceno o sacharidy. Tuky má trošku vyšší, než to kefírové, bílkovin má trošku méně. Acidofilní mléko, tam je to 2:1, to znamená zase trošku tučnější. V podstatě na úrovni jogurtu. A další trojkař je mléko polotučné. To to má zhruba stejně jako to acidofilní. No a pak už je čtyřkař. To je mléko plnotučné a pak jsou teda absolutní propadáci. A to je smetana do kávy, tady bych chtěla upozornit, že opravdu smetana 12% do kávy, což teda si dáváme velmi často. Ti, co si dávají takový ty maličký smetánečky, tak tam je poměr bílkovina/tuk je 1:4 ve prospěch tuku. To znamená 4 krát víc gramů tuku, což energeticky znamená 8 krát víc energie z tuku než z bílkoviny. Což je strašné. Další teda je ta 10%. Ta to má 1:3, čili 6 krát víc energie z tuků nez z bílkovin. A ta další je teda ta 6%, kterou málokdy dostanete. Ta to má 1:2. Čili 4 krát víc tuku než bílkovin. No a oblíbený propadák je zahuštěné, ne-li dokonce oslazené teda Tatra mléko. To je takové to opravdu, co si lidi do tý kávy lijou. Tam si řeknou
moderátor
--------------------
To kondenzované?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No právě, kondenzované. A tam je to tedy 1:1. To znamená 2 krát víc energie z tuku než z bílkovin. To důležité na tom je, že záleží potom na počtu káv, který si ten člověk vlastně dopřeje. Čili pokud vy vypijete za ten den 4 kávy, tak je to teda 100 mililitrů tohoto mléka a to je potom tedy 9 gramů tuku, což je 81 kilokalorií čistého vlastně živočišného, energie z živočišného tuku a to teda opravdu není dobrý nápad.
moderátor
--------------------
Chtěl jsem říct, kolik vypiju já mléka a možná i na to se dostane. Ale teď máme snad i telefon, jestli nám ještě někdo na tom telefonu vydržel.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Vydržel jsem.
moderátor
--------------------
Výborně. To jsme rádi.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Dobrý den, tady Jiří z Kladna.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Rád bych se paní doktorky zeptal zas jednou na něco. A sice částečná historie. Pamatuji se, že normálně jsem vzal pytlík mléka, třeba ten litrovej, jak bejval. Vylil jsem ho do mísy a tu mísu dal na kredenc. Do druhého dne se srazilo tak, že se dalo jíst lžící a pomalu se prohrabat až na dno. Když to udělám dneska, buď se to nesrazí vůbec nebo se to srazí a je to hořký jak prase. Čili bakteriální kontaminace. Jak je to možné, probůh, dyť předtím to bylo taky snad nějakým způsobem ...
moderátor
--------------------
Jiný způsob výroby.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla upozornit, že vlastně výrobky mléčné, zejména teda to mléko, které bylo v lahvích, ty měly v podstatě kvalitu bio. To znamená, že to byly kvalitní mléčné výrobky, jejichž trvanlivost byla tudíž velmi omezená. Byly prostě málo procesovány. V současnosti bohužel tedy těmi požadavky v obchodu, že mléko má vydržet někdy až dva roky, tak prostě ty procesy plus různé ty obaly způsobují, že to mléko nezkysne normálním způsobem a vlastně zestárne, oddělí se, vznikne tam cosi jako syrovátka, ale už z toho nemůžeme dělat normální kysané mléčné produkty. Je to.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Promiňte, můžu se zeptat. A normální takzvané bio mléko, je to ještě schopné udělat?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. Bio mléko, pokud je to mléko opravdu v obalu, který je spíše tedy kovový a nebo plastový, ale speciální.
moderátor
--------------------
A musí tam být ještě ten přídamek čerstvé? Je to čerstvé bio mléko.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Čerstvé, samozřejmě. Čerstvé bio mléko. Tak to to ještě schopné udělat je.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Popravdě řečeno mi dost schází.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, já vám naprosto rozumím. V podstatě výroba, domácí výroba jogurtů byla úplně běžná a v současné době ty jogurty už taky nechutnají tak, jak chutnávaly. Mě to je moc líto. Smůla je, že spotřebitelé nečtou složení, že si vůbec nevšímají, kolik zahušťovadel různých konzervantů, kolik UHT, tedy těch vysoko ultra heat tedy vlastně. Nejsem schopná, produktů do sebe dostanou. A právě to, že se o to nezajímají a že pořád jdou po jakési virtuální jenom ceně, která ale o kvalitě vypovídá velmi málo, způsobuje, že čerstvého mléka máme málo. Já bych si moc přála, kdyby lidé začli kupovat víc tyhle ty kvalitní typy.
moderátor
--------------------
Čerstvého bio mléka. Děkujeme moc za dotaz a přejeme hezké odpoledne.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Já také děkují a přeji vám mnoho úspěchů.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkuji vám. Na shledanou.
moderátor
--------------------
Děkujeme. Vy nám můžete také zavolat. Opět volný telefon 221 553 777. Téma mléko a hubnutí.
/ Písnička /
moderátor
--------------------
A posloucháte seriál Hubněte zdravě s doktorkou, Kateřinou Cajthamlovou. Dnes naším tématem je mléko. Mluvili jsme tady s posluchačem. Můžete se přidat i vy. 221 553 777, telefon je volný pro vaše dotazy. Ten žehral trochu na to mléko, které bylo kdysi a které je teď. Je pravda, když si vzpomenu sám, tak po revoluci, když se začalo dělat mléka do těch papírových krabic, tak najednou přešel člověk z jiných mléčných výrobků, z těch, které bylo v tom pytlíku a v těch lahvích. Ta chuť byla úplně jiná. Bylo období, kdy si na to musel člověk zvyknout trochu, na tu chuť jinou.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Víte, s tou chutí to je tak, že pokud si člověk rozhodně zvyknout na tu jinou chuť. To znamená na tu méně chutnou chuť. Ono to jde. A vy potom, když si ochutnáte tu původní potravinu, tak zase ona vám nechutná. Takže u nás za socialismu těch dobrých kvalitních chutí, které jsme si mohli opravdu užít, mnoho nebylo. To byly ty mléčné výrobky zmiňované, zvěřina, ryby, ovoce, vejce. To byly opravdu kvalitní chuti. Ale takový ty lančmíty a prostě tyhle ty strašný konzervy, točený salám a já nevím, co všechno. Tak to byly velmi nekvalitní, nedobré chutě.
moderátor
--------------------
Byli nekvalitní?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano.
moderátor
--------------------
Ale oproti těm dnešním o něco kvalitnější.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne tak zcela. Můžu vám říct, že my jsme jednou udili točený salám. To jsem si teda dali. Jsme byli chudí studenti, řekli jsme si, že si vyudíme salám. Tak jsme udili, udili, udili. Furt z toho kapal nějaký tuk a zbyla houska obarvená. To znamená, to tam nebylo snad vůbec žádné maso. Fakt je, že ty potraviny nebyli značené. Teďko už povinnost je značit potraviny. Jenomže on to nikdo nečte. A tím pádem my vlastně máme pořád zvyk na ošklivé chuti. Ty uzeniny, tam v podstatě šunka od kosti skoro vymizela, pokud nechodíte ke kvalitnímu řezníkovi, tak musíte pořád ty balené šunky. Přitom šunka od kosti je ta, která obsahuje té svaloviny těch 95%, co mi pořád říkáme, že by tedy každý si měl dávat pozor. Nejsou tam zahušťovadla, není tam med. Není tam přidaný množství vody. To znamená, že to je kvalitní šunka. No jo, ale sežeňte jí. Stojíte už na ní tu frontu. To znamená, kvalitních potravin je teďko, aby opravdu lupou hledal a prosím, lupu můžete nechat doma. Pokud nepřečtete složení prostým okem, nekupujte to.
moderátor
--------------------
Vrátíme se ale k mléku, se kterým jsme začali. Dá se říct, že mléko třeba může i za naší obezitu?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě ano. Zvlášť, pokud jsme zvyklí toho mléka pít velké, bych řekla víc než litr denně pro dospělou osobu už je mnoho. A chtěla bych říct ještě jednu věc. Problém toho mléka je, že vy ho nemusíte kousat. Vy ho nemusíte skoro trávit, to je opravdu něco, co je velmi snadno stravitelné a hýčká ten trávicí trakt. A to je další chyba, protože ten, kdo chce zhubnout, tak by měl kousat, měl by žvýkat, rozmělňovat potravu, měl by nutit trávicí trakt k činnosti. A ne vlastně pít mléko jako malé dítě.
moderátor
--------------------
Máme další dotaz, aspoň předpokládám, telefon nám tady zvonil. Pěkné odpoledne přejeme z regionu komu?
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Dobrý den, tady pan Jarda z Přelouče.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Já bych se chtěl zeptat paní doktorky. Já mám takovej hroznej problém. Já to mlíko strašně miluju. Je mi skoro 50 a já prostě ledový mlíko nebo kakao prostě, já ho musím mít aspoň denně půl litr.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Mohu se zeptat, mohu se zeptat na vaší profesi, prosím pěkně?
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Prosím, ještě jednou?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Profese, co jste?
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Jsem řidič kamionu.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, já si myslím, že pro vás to mléko určitě bude osvěžující dobrý nápoj, asi pravděpodobně nemáte čas na velké přestávky. To znamená, pokud vlastně vy si doplňujete tím mlékem energii, tam je i trocha sacharidů, je tam i bílkovina. Vy jste muž, to znamená, že ten tuk vám nemusí vadit. Vy používáte jaké mléko? Používáte
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Polotučný, polotučný jenom. Co přinese manželka z práce. Já ho klidně vypiju litr. To mi opravdu nedělá problém.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, ano. To znamená, jste nějaký obézní?
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
No, takhle mám 176 centimetrů a vážím 90 kilo, takže si myslím, že těch 10 kilo asi mám nadváhu a to, ale.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
U vás to bude ale spíš nedostatek pohybu, jestli si mohu tedy dělat hypotézu. Já bych doporučila, abyste svůj pitný režim neomezoval pouze na mléko, abyste pil dostatek i jiných tekutin. Nějaký čaj, nějakou vodu,abyste zkoušel teda spíš to polotučné mléko a případně si vzal nějakou svačinu sebou. To znamená, aby jste se pořádně nasnídal. Potom potřebujete zhruba po dvou a půl hodinách, protože práce řidiče vyžaduje soustředění, tak potřebujete nějaký zdroj sacharidů, čili nějaký kus chleba, do toho nějaký, já nevím, kousek sýra nebo prostě šunku, k tomu kus ovoce. Zapít to pořádně vodou. A myslím si, že ta velká chuť na mléko trošku přejde. Možná sýry vám to mléko ve vašem věku a při vaší profesi nahradí lépe. Ale klidně ho pijte. To bych chtěla, aby zůstalo.
moderátor
--------------------
Nepřestávejte.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Aspoň mléko, jo, máte to místo jogurtů. Tak jo. Na shledanou.
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Tak já vám mockrát děkuju. Mějte se, přeji vám hezkej den. Na shledanou.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Taky, vám též. Díky.
moderátor
--------------------
Tak to byl další posluchačský dotaz, kterým jsme asi, zdá se, to dnešní téma mléko zakončili.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Asi ano.
moderátor
--------------------
A vyrazíme opět pěšky do ulic nebo na to kolo, co říkáte?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jdu pěšky a moc se těším, že po 40 letech jdu tunelem podruhý.
moderátor
--------------------
Teď to bude do kopce.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, to se moc těším, mějte pěkně.
moderátor
--------------------
Děkuju moc za hezké odpoledne.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.
Spustit audio
--------------------
Helena Vondráčková by nám uvařila silný čaj. My si budeme dávat dnes mléko. Nicméně jsem rád, že i přes ty problémy se stávkou k nám dnes dorazila a že tedy ve studiu s námi je doktorka, Kateřina Cajthamlová. Co vy s tou stávkou, zkomplikovalo vám to nějak život, paní doktorko?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jsem si za a) bála. A kdo se bojí, tak dělá preventivní opatření, takže já chybně preventivně jsem v pondělí zrušila většinu pacientů. Pak jsem zjistila, že to bylo úplně zbytečně, takže jsem rušila na čtvrtek taky pacienty. Nicméně někteří odvážnější řekli: my to zkusíme. Takže v podstatě mě se to jako profesně nedotklo. To, co se mi moc líbilo, bylo, že vlastně tramvaje skoro nejezdí. Ono jezdí 14% tramvají. Kupodivu moje 9 je páteřní linka, takže ta jezdila, to bylo zvláštní, tak jela prostě v tu normální dobu, co já jezdím do práce. Já jsem nicméně pacientku si objednala později, takže jako jsem jí ani nepotřebovala tu 9. Viděla jsem spoustu pěších, Praha byla krásně vylidněná, viděla jsem neuvěřitelné množství cyklistů, což všechno moje duše jásá, protože lidi chodili, jezdili, nevozili si zadky. Úplně báječný.
moderátor
--------------------
Stávku každý týden.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A já jsem, prosím, a to jsme tady s Patrikem, vážení posluchači, spočítali. Já se o 10 let spletla, on mě upozornil, že to není 30 let, ale že to je 40 let, co jsme naposledy šla Karlínským tunelem. Takže, prosím, před 40 lety a dnes. Takže já bych chtěla říct, že přestože tedy já s tou stávkou příliš nesouhlasím, ale to je můj problém. Samozřejmě reformy jsou velmi nutné a musí se udělat a my na ně čekáme, my zdravotníci velmi. Ale já jsem moc ráda, že je stávka, protože lidé vyšli do ulic, je krásné počasí a je to zdravý životní styl. Já pevně doufám, že se to lidem tak zalíbí, že prostě už nebudou potřebovat tolik té dopravy.
moderátor
--------------------
Takže nám se stávka zalíbila úplně z jiného důvodu, než pro který odboráři vlastně protestují, což je také diskuzní téma na dnešní odpoledne. Ale vracíme se k tomu mléku,a bychom se také k němu dostali. O něm si dnes budeme povídat i s posluchači. Je pravda, že bychom jako dospělí to mléko pít neměli? Já třeba mléko piju, mám ho rád. Pravda, už nepiju to plnotučné, ani mi nechutná, je na mě moc tučné. Spíš to polo, někdy i to nízko, ale spíš polotučné. A jen tak jako, že si ho člověk dává třeba do čaje, někdy i samotný k něčemu. Co vy na to?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, já to moc ráda slyším, že vaše moudré dospělé tělo prostě přestalo mu chutnat tučné mléko.
moderátor
--------------------
Já mu to vyřídím.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, to mu řekněte. Protože tučné mléko, plnotučné, je vhodné pro rozvíjející se dětský organismus. Protože to dítě má spoustu pohybových aktivit, pořád lítá a potřebuje pořádně vlastně tučné mléko. Tady u dospělých lidí už začne být problém ten mléčný tuk. My vždycky u hubnoucích i u zdravého životního stylu doporučujeme zaprvé kysané mléčné výrobky a to z toho důvodu, že jsou lépe stravitelné, ten mléčný tuk a mléčný cukr už jsou tam v té trošku natrávené podobě. Spousta lidí bohužel je alergických na mléko nebo má deficit vlastně jednoho z enzymu v trávicím traktu laktázy, to znamená, že mléko vlastně nemohou. Mají po něm průjmová onemocnění. Takže já jsem si tady ta mléka tak různě oznámkovala. Pro hubnoucí na prvním místě tedy za jedna, pokud už chtějí mléko, tak to musí být to, které má nejlepší poměr bílkovina/tuk. To znamená, té bílkoviny je tam nejvíc, toho tuku je tam nejméně poměrově. Což je mléko odtučněné, které ale teda vůbec není jako chutné.
moderátor
--------------------
To je taková obarvená bílá voda.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tady bych jednoznačně doporučovala raději ty jogurty, které jsou sice trochu tučnější, ale přece jenom je to chutná potravina. Navíc u toho mléka tam v podstatě mléko má smysl tam, kde je potřeba odlehčení trávicího traktu po nějakém zákroku a tekutá strava. Asi se k tomu budem muset vrátit po písničce, takže jednička.
moderátor
--------------------
My jsme označili tu jedničku, ty další probereme potom.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jednička a ty další až pak.
/ Písnička /
moderátor
--------------------
Připomínám opět naše telefonní číslo. Pro vaše možné dotazy. Ptejte se paní doktorky, Kateřiny Cajthamlové. Na mléko, hubnutí s mlékem, mléčné výrobky, kolik jich můžete, jaké a tak dál. 221 553 777, ptát se samozřejmě budu i já za vás v seriálu Hubněte zdravě dnes na téma mléko. Když se vrátím k tomu, musíme pak dojet ten zbytek té hitparády mléčné. Nicméně uvědomil jsem si, že ve vašem pořadu tom televizním, třeba když jsou ty zdravé stoly, že tam nikdy není mléko jako takové. Že by tam byla krabice mléka. Maximálně nějaké jiné mléčné výrobky, ale mléko ne, proč?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, to je právě proto, protože pro ty hubnoucí je výhodnější jíst to nebo ty mléčné výrobky zakysané. To znamená, tam byste si mohl všimnout, že je mléko kefírové, mléko acidofilní. A je tam spousta jogurtů. Jsou tam i sýry. Jsou tam vlastně výrobky z mléka. Mléko samotné pro ty dospělé opravdu už není příliš vhodné. Takže tam si dávám pozor. Já teda rychle ještě hitparádu. Takže dvojkař u mě je kefírové 1% tedy nízkotučné kefírové mléko. A to proto, že tam poměr bílkovina/tuk je 3:1, což je pořád ještě ten dobrý poměr. To mají i jogurty. Pak už začínají trojkaři. To je mléko jogurtové, to je obohaceno o sacharidy. Tuky má trošku vyšší, než to kefírové, bílkovin má trošku méně. Acidofilní mléko, tam je to 2:1, to znamená zase trošku tučnější. V podstatě na úrovni jogurtu. A další trojkař je mléko polotučné. To to má zhruba stejně jako to acidofilní. No a pak už je čtyřkař. To je mléko plnotučné a pak jsou teda absolutní propadáci. A to je smetana do kávy, tady bych chtěla upozornit, že opravdu smetana 12% do kávy, což teda si dáváme velmi často. Ti, co si dávají takový ty maličký smetánečky, tak tam je poměr bílkovina/tuk je 1:4 ve prospěch tuku. To znamená 4 krát víc gramů tuku, což energeticky znamená 8 krát víc energie z tuku než z bílkoviny. Což je strašné. Další teda je ta 10%. Ta to má 1:3, čili 6 krát víc energie z tuků nez z bílkovin. A ta další je teda ta 6%, kterou málokdy dostanete. Ta to má 1:2. Čili 4 krát víc tuku než bílkovin. No a oblíbený propadák je zahuštěné, ne-li dokonce oslazené teda Tatra mléko. To je takové to opravdu, co si lidi do tý kávy lijou. Tam si řeknou
moderátor
--------------------
To kondenzované?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No právě, kondenzované. A tam je to tedy 1:1. To znamená 2 krát víc energie z tuku než z bílkovin. To důležité na tom je, že záleží potom na počtu káv, který si ten člověk vlastně dopřeje. Čili pokud vy vypijete za ten den 4 kávy, tak je to teda 100 mililitrů tohoto mléka a to je potom tedy 9 gramů tuku, což je 81 kilokalorií čistého vlastně živočišného, energie z živočišného tuku a to teda opravdu není dobrý nápad.
moderátor
--------------------
Chtěl jsem říct, kolik vypiju já mléka a možná i na to se dostane. Ale teď máme snad i telefon, jestli nám ještě někdo na tom telefonu vydržel.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Vydržel jsem.
moderátor
--------------------
Výborně. To jsme rádi.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Dobrý den, tady Jiří z Kladna.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Rád bych se paní doktorky zeptal zas jednou na něco. A sice částečná historie. Pamatuji se, že normálně jsem vzal pytlík mléka, třeba ten litrovej, jak bejval. Vylil jsem ho do mísy a tu mísu dal na kredenc. Do druhého dne se srazilo tak, že se dalo jíst lžící a pomalu se prohrabat až na dno. Když to udělám dneska, buď se to nesrazí vůbec nebo se to srazí a je to hořký jak prase. Čili bakteriální kontaminace. Jak je to možné, probůh, dyť předtím to bylo taky snad nějakým způsobem ...
moderátor
--------------------
Jiný způsob výroby.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla upozornit, že vlastně výrobky mléčné, zejména teda to mléko, které bylo v lahvích, ty měly v podstatě kvalitu bio. To znamená, že to byly kvalitní mléčné výrobky, jejichž trvanlivost byla tudíž velmi omezená. Byly prostě málo procesovány. V současnosti bohužel tedy těmi požadavky v obchodu, že mléko má vydržet někdy až dva roky, tak prostě ty procesy plus různé ty obaly způsobují, že to mléko nezkysne normálním způsobem a vlastně zestárne, oddělí se, vznikne tam cosi jako syrovátka, ale už z toho nemůžeme dělat normální kysané mléčné produkty. Je to.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Promiňte, můžu se zeptat. A normální takzvané bio mléko, je to ještě schopné udělat?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. Bio mléko, pokud je to mléko opravdu v obalu, který je spíše tedy kovový a nebo plastový, ale speciální.
moderátor
--------------------
A musí tam být ještě ten přídamek čerstvé? Je to čerstvé bio mléko.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Čerstvé, samozřejmě. Čerstvé bio mléko. Tak to to ještě schopné udělat je.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Popravdě řečeno mi dost schází.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, já vám naprosto rozumím. V podstatě výroba, domácí výroba jogurtů byla úplně běžná a v současné době ty jogurty už taky nechutnají tak, jak chutnávaly. Mě to je moc líto. Smůla je, že spotřebitelé nečtou složení, že si vůbec nevšímají, kolik zahušťovadel různých konzervantů, kolik UHT, tedy těch vysoko ultra heat tedy vlastně. Nejsem schopná, produktů do sebe dostanou. A právě to, že se o to nezajímají a že pořád jdou po jakési virtuální jenom ceně, která ale o kvalitě vypovídá velmi málo, způsobuje, že čerstvého mléka máme málo. Já bych si moc přála, kdyby lidé začli kupovat víc tyhle ty kvalitní typy.
moderátor
--------------------
Čerstvého bio mléka. Děkujeme moc za dotaz a přejeme hezké odpoledne.
Jiří, volající z Kladna
--------------------
Já také děkují a přeji vám mnoho úspěchů.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkuji vám. Na shledanou.
moderátor
--------------------
Děkujeme. Vy nám můžete také zavolat. Opět volný telefon 221 553 777. Téma mléko a hubnutí.
/ Písnička /
moderátor
--------------------
A posloucháte seriál Hubněte zdravě s doktorkou, Kateřinou Cajthamlovou. Dnes naším tématem je mléko. Mluvili jsme tady s posluchačem. Můžete se přidat i vy. 221 553 777, telefon je volný pro vaše dotazy. Ten žehral trochu na to mléko, které bylo kdysi a které je teď. Je pravda, když si vzpomenu sám, tak po revoluci, když se začalo dělat mléka do těch papírových krabic, tak najednou přešel člověk z jiných mléčných výrobků, z těch, které bylo v tom pytlíku a v těch lahvích. Ta chuť byla úplně jiná. Bylo období, kdy si na to musel člověk zvyknout trochu, na tu chuť jinou.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Víte, s tou chutí to je tak, že pokud si člověk rozhodně zvyknout na tu jinou chuť. To znamená na tu méně chutnou chuť. Ono to jde. A vy potom, když si ochutnáte tu původní potravinu, tak zase ona vám nechutná. Takže u nás za socialismu těch dobrých kvalitních chutí, které jsme si mohli opravdu užít, mnoho nebylo. To byly ty mléčné výrobky zmiňované, zvěřina, ryby, ovoce, vejce. To byly opravdu kvalitní chuti. Ale takový ty lančmíty a prostě tyhle ty strašný konzervy, točený salám a já nevím, co všechno. Tak to byly velmi nekvalitní, nedobré chutě.
moderátor
--------------------
Byli nekvalitní?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano.
moderátor
--------------------
Ale oproti těm dnešním o něco kvalitnější.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne tak zcela. Můžu vám říct, že my jsme jednou udili točený salám. To jsem si teda dali. Jsme byli chudí studenti, řekli jsme si, že si vyudíme salám. Tak jsme udili, udili, udili. Furt z toho kapal nějaký tuk a zbyla houska obarvená. To znamená, to tam nebylo snad vůbec žádné maso. Fakt je, že ty potraviny nebyli značené. Teďko už povinnost je značit potraviny. Jenomže on to nikdo nečte. A tím pádem my vlastně máme pořád zvyk na ošklivé chuti. Ty uzeniny, tam v podstatě šunka od kosti skoro vymizela, pokud nechodíte ke kvalitnímu řezníkovi, tak musíte pořád ty balené šunky. Přitom šunka od kosti je ta, která obsahuje té svaloviny těch 95%, co mi pořád říkáme, že by tedy každý si měl dávat pozor. Nejsou tam zahušťovadla, není tam med. Není tam přidaný množství vody. To znamená, že to je kvalitní šunka. No jo, ale sežeňte jí. Stojíte už na ní tu frontu. To znamená, kvalitních potravin je teďko, aby opravdu lupou hledal a prosím, lupu můžete nechat doma. Pokud nepřečtete složení prostým okem, nekupujte to.
moderátor
--------------------
Vrátíme se ale k mléku, se kterým jsme začali. Dá se říct, že mléko třeba může i za naší obezitu?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě ano. Zvlášť, pokud jsme zvyklí toho mléka pít velké, bych řekla víc než litr denně pro dospělou osobu už je mnoho. A chtěla bych říct ještě jednu věc. Problém toho mléka je, že vy ho nemusíte kousat. Vy ho nemusíte skoro trávit, to je opravdu něco, co je velmi snadno stravitelné a hýčká ten trávicí trakt. A to je další chyba, protože ten, kdo chce zhubnout, tak by měl kousat, měl by žvýkat, rozmělňovat potravu, měl by nutit trávicí trakt k činnosti. A ne vlastně pít mléko jako malé dítě.
moderátor
--------------------
Máme další dotaz, aspoň předpokládám, telefon nám tady zvonil. Pěkné odpoledne přejeme z regionu komu?
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Dobrý den, tady pan Jarda z Přelouče.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Já bych se chtěl zeptat paní doktorky. Já mám takovej hroznej problém. Já to mlíko strašně miluju. Je mi skoro 50 a já prostě ledový mlíko nebo kakao prostě, já ho musím mít aspoň denně půl litr.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Mohu se zeptat, mohu se zeptat na vaší profesi, prosím pěkně?
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Prosím, ještě jednou?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Profese, co jste?
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Jsem řidič kamionu.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, já si myslím, že pro vás to mléko určitě bude osvěžující dobrý nápoj, asi pravděpodobně nemáte čas na velké přestávky. To znamená, pokud vlastně vy si doplňujete tím mlékem energii, tam je i trocha sacharidů, je tam i bílkovina. Vy jste muž, to znamená, že ten tuk vám nemusí vadit. Vy používáte jaké mléko? Používáte
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Polotučný, polotučný jenom. Co přinese manželka z práce. Já ho klidně vypiju litr. To mi opravdu nedělá problém.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, ano. To znamená, jste nějaký obézní?
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
No, takhle mám 176 centimetrů a vážím 90 kilo, takže si myslím, že těch 10 kilo asi mám nadváhu a to, ale.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
U vás to bude ale spíš nedostatek pohybu, jestli si mohu tedy dělat hypotézu. Já bych doporučila, abyste svůj pitný režim neomezoval pouze na mléko, abyste pil dostatek i jiných tekutin. Nějaký čaj, nějakou vodu,abyste zkoušel teda spíš to polotučné mléko a případně si vzal nějakou svačinu sebou. To znamená, aby jste se pořádně nasnídal. Potom potřebujete zhruba po dvou a půl hodinách, protože práce řidiče vyžaduje soustředění, tak potřebujete nějaký zdroj sacharidů, čili nějaký kus chleba, do toho nějaký, já nevím, kousek sýra nebo prostě šunku, k tomu kus ovoce. Zapít to pořádně vodou. A myslím si, že ta velká chuť na mléko trošku přejde. Možná sýry vám to mléko ve vašem věku a při vaší profesi nahradí lépe. Ale klidně ho pijte. To bych chtěla, aby zůstalo.
moderátor
--------------------
Nepřestávejte.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Aspoň mléko, jo, máte to místo jogurtů. Tak jo. Na shledanou.
Jarda, volající z Přelouče
--------------------
Tak já vám mockrát děkuju. Mějte se, přeji vám hezkej den. Na shledanou.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Taky, vám též. Díky.
moderátor
--------------------
Tak to byl další posluchačský dotaz, kterým jsme asi, zdá se, to dnešní téma mléko zakončili.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Asi ano.
moderátor
--------------------
A vyrazíme opět pěšky do ulic nebo na to kolo, co říkáte?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jdu pěšky a moc se těším, že po 40 letech jdu tunelem podruhý.
moderátor
--------------------
Teď to bude do kopce.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, to se moc těším, mějte pěkně.
moderátor
--------------------
Děkuju moc za hezké odpoledne.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.