Jak formovat postavu? Změnou jídelníčku uděláte minimum, důležitější je pohyb

3. duben 2014

Největší audioportál na českém internetu

Odpoledne s Regionem - MUDr. Kateřina Cajthamlová | Foto: Martin Kutil

Dá se vhodným jídelníčkem formovat postava? Můžeme se zaměřit jen na hubnutí břicha nebo nohou? Pomůže na formování spojení pohybu a jídla? Které potraviny se nejvíc podepisují na nevhodných tvarech? Jak pracovat s kůží, aby po zhubnutí nevisela?

Dá se vhodným jídelníčkem formovat postava? Můžeme se zaměřit jen na hubnutí břicha nebo nohou? Pomůže na formování spojení pohybu a jídla? Které potraviny se nejvíc podepisují na nevhodných tvarech? Jak pracovat s kůží, aby po zhubnutí nevisela?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čtvrteční dopoledne přináší na vlnách Českého rozhlasu Region i váš pravidelný a snad i oblíbený pořad Hubněte zdravě. Rady bude dnes rozdávat tak jako vždy doktorka Kateřina Cajthamlová. Dobrý den.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, Patriku, už jsem se dnes těšila, téma máme zajímavé.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hezké dopoledne i od Patrika Rozehnala. To téma je formování postavy. Dá se něco jako formovat postavě vědomě vůbec, přistoupit k tomu, že si tak nějak to zformujeme do toho, jak to chceme my?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tohle je velmi dobrá otázka. Tady je hodně velký podíl genetika. Existuje takzvaná ideální forma nebo ideální tvar v rámci našeho vlastního genetického naprogramování. Tady používám většinou příklady z psích ras, to znamená pokud rotvajler se snaží vypadat jako chrt, tak jeho snaha bude určitě odsouzená k neúspěchu. Takže vždycky u toho formování postavy je důležité vědět jak ta postava se vyvíjela, jak vypadají naši blízcí příbuzní, případně naši sourozenci, jakým způsobem ta postava vlastně to formování umožňuje, to znamená i jaký je náš věk, protože konec formování postavy nebo takový ten základ formování postavy se děje zhruba do 20 až maximálně 25 roku věku. Čili co do té doby uděláme dobře, tak to má tendenci vlastně přetrvávat i do vyšších potom věkových levelů. Co do té doby neuděláme, tak to bývá velmi obtížné získat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já mám ovšem pocit, zůstaneme-li u toho psího srovnání, že taková rasa psa, kam se některé ženy snaží dostat, ani snad není, že by to muselo být úplně hubenějšího než ten chrt a tak, to už jsou přehnaná očekávání někdy.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vy jste říkal, že ženy, ale já jsem byla svědkem toho, kdy syn dvou rodičů velmi rozdílné tělesné stavby, kdy tatínek byl velmi mohutný vysoký člověk, svalnatý robustní a maminka byla taková ta hubeňoučká, štíhloučká panenka, tak jejich náctiletý syn se snažil, aby vypadal jako maminka, protože s tatínkem měl problém, protože se rodiče rozvedli. Tady vlastně ten chlapec v té své mladické neznalosti, nerozvážnosti bohužel podporované trošku maminkou prohlásil: "Já budu vypadat jak chci, já!" Což teda bohužel není možné. Ta postava se dá poškodit nějakým neodborným teda zásahem ať už sportovním nebo dietním, ale nedá se významně modifikovat, dá se jenom lehce upravit, ale spíš vždycky je důležité rozvíjet tu postavu tak, jak by měla vypadat podle genetického založení toho člověka.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě, snažíme se formovat postavu tentokrát v našem seriálu na vlnách Českého rozhlasu Region s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Tak trochu mi to připadá, že si nemůžeme hrát úplně na tesaře nebo dřevorubce při formování postavy, ale jen na jemnou řezbářskou práci, když to takto řeknu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Naprosto přesně. Řeknu rovnou věci, které se příliš nedají ovlivnit konkrétně stravou, protože řada lidí přesto, že to zní možná pro nás dva trošku zvláštně, se snaží formovat postavu pouze jídlem, přitom to hlavní na formování postavy mající vliv je pohyb, a to pohyb celkový, to znamená celkový, aerobní pohyb a specifické posilování jednotlivých svalových skupin, které vlastně vedou k tomu tvarování.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co to je, máme dělat aerobic, máme chodit na výšlapy někam, jezdit na kole, co to jsou ty aerobní aktivity?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to přesně všechno tohle, co jste popsal, měl by tam ještě být plavání také, ideální třeba je tanec, ten je dobrý na koordinaci, dobré jsou nějaké kolektivní hry, které nejsou příliš soutěživé. Tohle to všechno, zvlášť, pokud to střídáme, tak pomáhá k tomu, že ta postava se jakoby optimalizuje. Samozřejmě existují lidé, kteří chtějí třeba dohnat, já nevím svalovou hmotu v určitých partiích, to už vyžaduje potom specifické posilování. Ale já jsem slíbila, že řeknu, co tou stravou opravdu nejde. takže většinou stranou nejde nic udělat s velikostí prsou, protože to je hormonální věc, tady se bavím tedy o ženských prsou. Další, co většinou neuděláme nic moc s tím, je rozložitost našich ramen, případně pánve, stejně tak se stravou nedá příliš ovlivnit hubnutí od pasu dolů. Tam spíš je to buď záležitost zase genetická a nebo specifického pohybu, u některých případů je důležitá třeba korekce ortopedickými vložkami, pokud je tam nějaká ortopedická nesrovnalost. Takže tyhle ty oblasti se příliš nedají vlastně stravou ovlivnit. Co se týče pohybu, specifického, tak tady vlastně zase s prsy uděláme spíš jenom směrem minus, u těch dívek, které začnou velmi brzy sportovat, zejména třeba veslování nebo plavání, tak ta prsní žláza někdy se vyvíjí pomaleji nebo se vyvíjí méně. S velkými prsy se opravdu ani pohybem většinou nic nedá udělat.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Seriál Hubněte zdravě jsme si zatím vyjmenovali, co nemůžeme udělat se svou postavou, chceme-li ji formovat, to je totiž dnešní téma, které probíráme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Zbývají nám ale partie na lidském těle, které mi tak logicky z toho plynou, že by šly ovlivnit něčím jako je třeba to břicho, možná i ty ruce a tak podobně, hýždě. Lze to zformovat nějakým pohybem nebo jídlem?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já budu dneska vysloveně protivná, protože ještě řeknu jednu oblast, co se taky nedá, pokud někdo má rozestup břišních svalů nebo nějakou formu kýly nebo má třeba poporodní nějaké změny toho bříška, tak je dobré nejprve se zeptat asi na chirurgii, jestli není potřeba předtím než se začne snažit o nějaké posilování břišního svalstva, udělat nějakou korekci v téhle oblasti, protože znám případy žen, které opravdu mají rozestup po vícečetných porodech, rozestup přímého břišního svalstva, a tam nejde ani správným způsobem zapojit vlastně ty břišní svaly, které by formovaly nějakým způsobem tu postavu. To, co je dobré začít, dobré začít odspoda, to znamená už jsem mluvila o ortopedických vložkách. První je důležité, aby bylo správné držení těla, při správném držení těla, to znamená, když je zrušené to předsunuté držení lebky, které my všichni máme tím, že koukáme do počítače a na televizi, tak se zapíná správně zádové svalstvo, nezkracuje se prsní svalstvo. Při správném postavení pánve, což zase dámy, které nosí vysoké podpatky mívají tu pánev šikmou, a tam zase ne úplně správně zapínají hýžďové svaly, vnitřní svaly stehenní, svaly břišní a to šikmé zejména. Čili upravit jako první držení těla. To se dělá nejlépe na nestabilní plošině ať už je to taková ta bosu polokoule nebo obyčejné třeba chození naboso na nějakém nestabilním povrchu. Takže tím bychom měli začít při formování postavy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kam budeme pokračovat dál, to se dozvíte už po písničce, kterou vám teď na Regionu pouštíme.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Formování postavy, tak zní téma, které jsme vytkli dnes ve vysílání Českého rozhlasu Region mezi 11 a 12 hodinou v seriálu Hubněte zdravě. Naším pravidelným hostem je doktorka Kateřina Cajthamlová. Začali jsme s formováním od nohou, kam postoupíme dál, trochu výš?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Trochu výš znamená hýždě a záda.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
My tím, že vlastně většinu dne sedíme, tedy většina z nás, chůze už není úplně typickým způsobem pohybu a že by někdo se někam pohyboval plaváním, to opravdu neznám zatím, to znamená ty takové dobré způsoby přirozeného pohybu vlastně vymizely. Sezení je hlavní způsob našeho pohybu a je to vlastně stabilní poloha, která je nejméně fyziologická. Doporučuje se, aby, když už tedy sedíme celý den, tak abychom si správně vybrali židli, abychom dodržovali pravidlo 90 % nebo 90 stupňů. 90 stupňů znamená, že mezi bérci a stehny je 90 stupňů. mezi chodidlem a bércem je 90 stupňů, mezi stehny a zbytkem těla je 90 stupňů a mezi paží k lokti a od lokte je 90 stupňů. Je důležité vlastně držení hlavy takové, že nemusíme používat příliš mnoho svalů, to znamená opěrka hlavy velmi dobře pomůže k takové té relaxaci a k takovému tomu zašoupnutí brady jako zásuvka dozadu, protože všichni máme tu bradu výbojně vysunutou dopředu, ale to bohužel přetěžuje šíjové svaly.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená jako bychom se prstem snažili na bradu zatlačit a zavřít ten šuplík jakoby.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jakoby zavřít ten šuplíček. Čili tohle to je vlastně takové to první, co může udělat každý z nás, snažit se o to pravidlo 90 stupňů. To další, co se můžeme naučit, je správně vstávat, správně chodit, mít správnou výšku podpatků, pokud se jedná o ženy, i střídat výšku podpatků. Snažit se o to, abychom vlastně správně dýchali, zapínali bránici, to znamená zase poznáte, že bránici příliš nezapínáte podle toho, že hrudní koš je zase otevřený hodně dopředu. Takže takové to zasunutí hrudního koše a snaha o to, abychom nedýchali jako ptáci, prostě máváním ramen, ale spíš dýchali do stran, což můžete zjistit tím, když si dáte ruce podél těla a snažíte se je tím nádechem vlastně odtlačit, tak tímto způsobem správně oxidujeme svůj systém a dodáme ty kyslík, protože bránice je hlavní dýchací sval a zároveň pomáháme správnému formování zejména té partie břišní.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Stále hubneme a spíš formujeme postavu dnes v seriáhu Hubněte zdravě na Regionu s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Připomínám, že diskutovat nejen na toto téma můžete i na našem facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave. Dostali jsme se až k břichu, postoupíme ještě někam dál, výš, co bychom mohli zformovat? Tam už se dostáváme k těm prsům, to už ne?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já, pokud vím, jsem se dostala zatím k zádům, takže já bych pokračovala se zády. Pokud chceme posílit mezilopatkové svaly k tomu, abychom měli takové to vznosné hezké držení těla, tak většinou musíme bojovat s prsními svaly, které bývají zkrácené se zablokováním sternokostálního skloubení, čili skloubení žeber, náprsní kost a s tím, že máme příliš přetížené šíjové svaly z důvodů stresu. Takže všechny tyhle svalové skupiny je dobré nejprve protáhnout. Buď jsou na to speciální cvičení, nebo můžeme navštívit rehabilitaci, kde nám pomohou s odblokováním těch různých zkrácených zablokovaných částí. Pokud se tohle to podaří, tak potom můžeme začít posilovat jednak široký sval zádový, jednak mezilopatkové svaly a pomáhá nám to k tomu správnému držení těla. Lidé, kteří začínají posilovat, tak většinou chtějí mít na břiše pekáč buchet, čili začínají posilovat přímý břišní sval sklapovačkami nebo podobnými věcmi, ale tímhle tím způsobem si mohou spíš poškodit bederní páteř. Takže vždycky je důležité tu postavu dávat dohromady v harmonii těch flexorů, což jsou ty svaly na přední straně těla, které vlastně ohýbají postavu s těmi extensory, což jsou ty vzpřimovací svaly. Vždycky je důležité, abychom dělali cvičení symetrická. Pokud někdo má skoliózu, takovou tu bočitost páteře, tak se dělají cvičení asymetricky, ale musíme přesně vědět na kterou stranu kolikrát. Čili tady už se bez fyzioterapeuta neobejdeme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kam se můžeme ještě dostat na našem těle směrem vzhůru?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych tedy u té šíje pomaličku skončila a přesunula bych se zase dolů zpátky dopředu, čili na to bříško. Tady je vždycky důležité uvědomit si, že brániční dýchání je jedna z věcí, která pomáhá hubnout bříško. Další je pravidelnost ve stravování a pravidelnost v pohybu a držení těla, zejména soulad mezi pánví a hrudníkem a na to často lidé zapomínají. Čili chtějí vlastně posílit břicho, které ale posílit nejde, protože ty svaly se vůbec neaktivují vinou toho, že právě ty dvě části, čili hrudník a pánev spolu spolupracují chybně nebo nespolupracují vůbec. Existují různé aktivační metody, Vojtova metoda nebo metoda paní Mojžíšové, které spíš pomáhají k tomu, aby se nastavil určitý svalový soulad. Lidé, kteří začínají posilovat, velmi často posilují nejvíc prsní svaly, ty přímé břišní a přední stranu paží, to znamená biceps, zapomínají na zádový sval, hýžďové svaly a na triceps a to jsou ty svaly, které vlastně pomáhají potom té harmonické pěkné postavě, která není nijak deformovaná.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ještě chvíle v seriálu Hubněte zdravě, když se tak dívám na hodiny zbývá proto, abychom si s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou povídali o formování postavy, ale teď třeba i o potravinách nebo jídelníčku. Jsou některá jídla nebo potraviny, která se podepisují víc na těch nevhodných tvarech?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tou hlavní deformační potravinou je tuk, zejména tuk živočišný. V nadbytečném množství se velmi rád usazuje jako izolační vrstva všude po těle, ideálně nebo nejraději někde v oblasti břicha. Samozřejmě už všichni, kdo pravidelně poslouchají, vědí, že viscerální tuk, to znamená ten, který je pod svalovinou břicha a zvětšuje ten objem, je ten nejnebezpečnější typ tuku. Takže pokud máme velká objem břicha, měli bychom nejprve znát svůj zdravotní stav a začít s pravidelností jako hlavní věcí. Měli bychom omezit množství tuků, množství alkoholických nápojů a množství těch rychlých cukrů. V anglosaské literatuře se cukry rozdělují na sacharidy a karbohydráty, v naší literatuře se všemu říká sacharidy a těm rychlým se říká cukry nebo volný cukr, takže je v tom trošičku zmatek. Čili abych to uvedla na pravou míru, to, co chutná sladce, tak to může být cukr nekrytý vlákninou v ovoci vlastně fruktóza je cukr vlákninou krytý, je trošku méně nebezpečný, ale ani nadužívání nebo nadměrná konzumace ovoce nemusí vést k dobrým výsledkům postavy. Čili vždycky je důležité zohlednit svůj zdravotní stav, vědět jak jsme na tom a jestli tím hlavním je pohyb, tak přidat pohyb s tím, že stravu upravíme jenom minimálně. Pokud máme hlavně prohřešky ve stravě, ak je ještě dobré zrevidovat, jestli nemáme nějakou chorobu, případně jestli nemáme nějaké extrémní psychické zatížení, které potom vede k tomu, že ten výběr stravy se spíš týká té stravy tučnější, slanější nebo naopak velmi sladké. Měli bychom omezit konzumaci toxických látek. Tady bych řekla samozřejmě kouření je taky špatná věc a je důležité revidovat i množství kávy, která zase, sice pomáhá jako k výkonu, ale může mít ten negativní efekt, že snižuje pocit hladu, oddaluje únavu a my si nevšimneme, že jsme vyčerpaní nebo hladoví.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O jednotlivých účincích různých druhů naší stravy a vůbec o hubnutí se dočtete nebo si můžete znovu poslechnout i naše povídání v audioarchivu na stránkách www.ceskyrozhlasregion.cz. Pro dnešek se loučíme ze studia s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, přejeme vám hezký zbytek dne a zase příště ve čtvrtek.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Krásné jaro a mějte se moc hezky, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.