Jak správně kořenit

12. leden 2012

Jaká koření nám pomohou hubnout? Jakých koření si můžeme dopřát jako šafránu? O tom byl další díl Hubněte zdravě. Poradili jsme vám i jaké používat koření a které raději vynechat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pěkné odpoledne vám přeje v téhle chvíli Patrik Rozehnal. Spolu se mnou ve studiu je také paní doktorka Kateřina Cajthamlová. Dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To dnešní téma v seriálu Hubněte zdravě bude koření. Když si chceme navodit třeba vánoční náladu, tak to bývá vanilka, pepř prý pomáhá proti nadýmání, meduňka je na spaní, muškátový oříšek na nachlazení například. Jaké koření je proti obezitě, paní doktorko?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych řekla následující věc. Kolik použití koření, tolik různých zkušeností. Já, když jsem vlastně se připravovala na tenhle ten pořad, tak jsem hledala z různých zdrojů a musím říct, že vlastně klinickou studii, která by jednoznačně spojila nějaké koření s nějakým účinkem, jsem nenašla. Dívala jsem si na stránky teda SUKLU. A vlastně tam jsou takové ty povolené výroky, nepovolené výroky. Žádný výrok, který by se týkal koření a jednoznačně by byl tedy odsouhlasen Evropskou unií, jsem nenašla.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže víra tvá tě uzdraví, u koření podobně tu funguje, že věříme-li v nějaký účinek, bude nebo ani nemusí být.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Takhle bych to extrémně zase neviděl. Koření je něco, co vlastně jednoznačně ovlivňuje trávící trakt různým způsobem. Většinou to povzbuzuje chuť k jídlu. Některé typy jsou proti nadýmání, jiné typy vlastně zase zvyšují prokrvení trávícího traktu. Takže ten efekt je spíš na to, že pokud máme kořeněné jídlo, lépe nám chutná, sníme ho trošku větší množství než jídla nekořeněného, takové bez chuti. A podporuje i trošku trávení. Čili koření je v pořádku, ale mělo by se s ním opatrně, nemělo by se nadužívat. Takže hodně pepřit třeba může mít zase nežádoucí účinky. A třeba muškátový oříšek může být dokonce i toxický, pokud to s ním přeženeme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, chceme-li si upravit svůj jídelníček a spět ke štíhlé postavě, raději s tím kořením šetřit, zvyknout si méně, když jsme zvyklí i víc.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Většina lidí, kteří jsou obézní, tak jsou zvyklí na velmi výrazná, silně kořeněná jídla. Koření mění i vůni i chuť toho jídla. Nepředstavuji si, že někdo, kdo chce zhubnout, přestane kořenit. Tady chci zdůraznit, to hubnutí, to souvisí s množstvím tuků, které vlastně ty potraviny obsahují. A to koření umožňuje lepší trávení těch tuků. Čili my bychom si měli ne přestat kořenit, ale kořenit jídla, která nejsou tolik tučná.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jedna z prvních zásad, kterou jsme dnes dostali od paní doktorky v souvislosti s kořením. I vy se můžete ptát, takže máte-li cokoliv, co se koření týká, kolem toho a hubnutí, neváhejte volat 221 553 777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte Region i teď v této chvíli a bavíme se o koření v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Bavit se můžeme i s vámi, využít k tomu můžete telefon 221 553 777. Paní doktorko, přesto, je nějaká situace, kdy toho koření by v tom jídelníčku našem mělo být méně?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zcela jistě. A tou situací je takzvaná šetřící dieta, která se týká pacientů s onemocněním trávícího traktu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To nesouvisí s penězi tedy?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, s akutním onemocnění. Čili pokud mají třeba zánět žaludku, zánět střev, jsou to lidé po operaci, tak tam to koření není vhodné. Stejně tak u onemocnění jater není vhodné příliš kořenit. Samozřejmě ve stravě malých dětí, batolat by koření nemělo být mnoho. To neplatí tedy o anýzu a fenyklu. Což jsou protinadýmavé. A víme, že z toho se dělají čajíčky pro děti. Ale ostatní koření, s tím spíš opatrně, zejména taková ta výrazná koření, jako je pepř, mohou dost ty malé děti dráždit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kdy s tím začít případně, můžeme opatrně, v jakém věku?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Opatrně určitě. Já bych řekla od toho batolecího věku, že už tak pomaličku můžeme trošku kořenit, ale opravdu trošku, spíš aby to nebylo přeháněný. A potom jedno koření mám tady zajímavé. A to je jalovec. To je takzvané divoké koření, jako je bobkový list, tak jalovec. A to má teda antiseptické vlastnosti. Trošku působí na močové infekce, ale dráždí ledviny a také dráždí těhotnou dělohu. Takže těhotné ženy by neměly nadužívat jalovec. Zase bavíme se o tom, aby toho nebylo mnoho.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vy jste zmínila i bobkový list, ten jsem kdysi našel, že je naopak vhodný při dietě.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bobkový list je naprosto báječný. Podporuje chuť k jídlu, podporuje zažívání. Tady bych chtěla upozornit, že my v našich vstupech vždycky říkáme, že dieta není o omezení jídla, ale o tom, že v tom jídle je omezený tuk. To znamená, že vlastně to jídlo je objemově možná trochu větší, je tam víc vlákniny, takže ta podpora zažívání tím správným kořeněním je vlastně podporou toho, aby tomu člověku nejen to chutnalo, ale aby to jídlo pro něj bylo stravitelnější, protože tuk s tím jídlem udělá i to, že je trošku stravitelnější. Po koření se zase víc vytráví. Čili, když si dáme rychle vlastně hodně kořeněné jídlo, ve kterém bude trošku menší množství tuku, tak nás zasytí na kratší dobu. Zase počítat s tím, že to zažívání se tím kořením maličko zrychluje a budeme zase za chvíli mít hlad.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Také ti, co začínají hubnout a jíst zdravě, si stěžují na to, že to jídlo je takové jalové, jak říkají, takže to není díky tomu koření, které tam může být ve stejném množství, ale právě proto, že jsme omezili ty tuky. A tuk je nosič chuti.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, může to být tímhle tím mechanismem. Samozřejmě dietní strava by neměla být prostá úplně tuků. Ty tuky vždycky říkáme, by neměly být převážně živočišné, spíš tedy rostlinné tuky, kvalitní oleje. S tím, že ty se raději přidávají k tomu jídlu jako hotovému. Jako nosič chuti ten olej funguje velmi dobře. Čili pokud používáme ty panenské oleje, tak si je můžeme ochutit nějakým kořením, nechat v tom to koření vyluhovat. Už ochucených olejů tohoto typu je na trhu poměrně dost. Jsou teda trošku dražší, ale vlastně splňují tu věc, že to jídlo chutná, zároveň je tam přidaný tuk a ten tuk je tam v dobré formě.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
I my spěcháme k vám s dalším tématem ohledně koření, protože to je dnešní téma v seriálu Hubněte zdravě, kde je pravidelným hostem ve čtvrtek doktorka Kateřina Cajthamlová. Já tu mám, paní doktorko, mimo jiné i skořici, kde jsem se dočetl, že je proti cukrovce, na sex a na hubnutí. Tak je to pravda?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Páni, páni, já si myslím, že neexistuje žádné koření, které by mělo tedy medicinální účinky takové, jaké mají léky. A zároveň nemůže žádné koření změnit životní styl a výběr surovin, to znamená snížit množství tuku v potravě. Samozřejmě u skořice zase já jsem našla, že je proti nadýmání, proti průjmu a že oplaskává po ní nosní sliznice. Takže těch různých věcí, které různé koření, a tady se musíme vždycky bavit o dávce, a to žádný z těch autorů neuvádí. To znamená, jaké množství té skořice má jaký účinek. Takže to vlastně tím pádem, pokud vy si doma okořeníte skořicí, tak to nemůže být dost na to, aby vám oplaskla nosní sliznice a může to být akorát proti nadýmání a nemusí to udělat žádný z těch účinků, který sliboval Patrik. Rozhodně cukrovku skořicí nelečte, prosím.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře, co hřebíček? Ten je prý na chuť k jídlu a pomáhá při trávení.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zajímavé je, že hřebíček byl ještě ve středověku používaný tak, že se vlastně svíral mezi zuby. A ten jeho extrakt tím kousáváním uvolňovaný, pomáhal při bolesti zubů. Tohle zase radši doporučuju chodit k zubaři, takže taky ne. Já tady sama mám jeden z takových kořenících, jednu z kořenících věcí, která tady ty účinky má. To jsou protibakteriální virostatické. Také se tohoto koření používá daleko větší množství. A to je česnek. Alicín a alín, které jsou vlastně v česneku a v cibuli, tyhle ty protivirové a protibakteriální účinky mají. A je to něco, co vlastně víme i při různých takových těch sezónních onemocněních, že člověk, který jí česnek, cibuli, tak většinou neonemocní tak často. Další, co je zajímavé, je kapsicin, který je součástí chilli papriček.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ty jsou prý afrodisiaka.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Uvolňuje dýchací cesty, obsahuje docela hodně vitamínu C a funguje proti zduření sliznic. Čili já si myslím, samozřejmě afrodisiakální efekt by spíš souvisel s prokrvením pánevních orgánů, to se přímo u kapsicinu úplně neuvádí, ale zase záleží na dávce. Já bych si myslela, že je dobrá ta informace o uvolňování dýchacích cest, protože při těch různých milostných aktivitách samozřejmě je důležité, aby to člověk udýchal. Určitě to bude taky jeden z důležitých ....

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Možná bychom mohli zamířit tak trochu i mezi zeleninu, když ta se v sušené podobě dá použít jako koření. Mám teď na mysli česnek, tolik opěvovaný různě.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Už jsem o něm mluvila, Patriku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře. A petržel a kopr.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Co se týče petržele, tak to mám moc ráda, protože ona osvěžuje dech a po tom česneku je výborně zmíněná, protože když nechceme, aby ten česnek z nás byl cítit, rozžvýkáme petržel a je to báječné. Co se kopru týče, tak ten se používá buď na zavařování nebo do různých omáček. Má mírný protikřečový účinek. Čili u takových těch lidí, kteří mají vlastně ne úplně dobré trávení a působí jim nadýmání nebo bolesti žaludku, tak kopr může tohle to trošku změnit. Jinak pozor, je to pro kojence projímadlo. Takže u úplně malých dětí zase nemusí být úplně vhodný. A jinak pro dospělé samozřejmě proti nadýmání.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kdybychom měli na závěr říct tedy doporučení, jak moc šetřit nebo jak moc se rozohnit s tím, abychom použili nějaké koření. Asi už jsme párkrát říkali, že to takový vliv nemá, ale závěr z toho dnešního povídání ohledně koření a jídla a vaření.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Člověk, který chce zásadním způsobem změnit svůj životní styl, tak by neměl zásadním způsobem změnit to kořenění. Protože se říká, že vaření je o koření. To znamená, ta chuť, taková ta známá domácí chuť, ta je hodně způsobená i tím kořením. A pokud my už omezíme množství tuku ve stravě, budeme používat jiné suroviny, tak by aspoň to koření mělo být pro ty chuťové buňky pohlazením, protože jinak samozřejmě se od takové té nechutné, nemastné, neslané, nekořeněné diety odvrátíme daleko rychleji, než když nám to bude chutnat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takhle nám to bude připomínat tu domácí tradiční kuchyni a nebudeme mít pocit, že se o něco ošizujeme.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. I příště se na vás těšíme a pokud máte nějaký dotaz, neváhejte využít našich stránek na facebooku, tedy www.facebook.com/hubnetezdrave. Děkuju moc a pěkný den přeju, paní doktorko.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Také děkuji a hezký den.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio