Jak určit ideální porci jídla? Záleží na mnoha faktorech, říká Kateřina Cajthamlová
Ideální porce jídla není u každého jedince stejná. Záleží na pohlaví, věku, výšce, váze, genetické výbavě, psychické a fyzické zátěži, předchozích stravovacích návycích i kuchařských dovednostech. Jaký je rozdíl mezi „málo“ a „moc“?
Lékař vám může pomoci zjistit, jaké množství jídla konzumovat, aby souznělo s potřebou vašeho těla a neškodilo mu. K nalezení ideálních porcí ale musí pracovat s dostatkem informací o vaší tělesné konstituci a stravovacích návycích. Zájemce proto musí přinést na prohlídku rodinnou anamnézu a jídelníček za poslední dva týdny.
Příliš malá porce jídla neuspokojí bazální metabolickou potřebu (energii potřebnou k základním vitálním funkcím – udržení tělesné teploty, dýchání, srdeční činnosti, mozkové činnosti a základnímu svalovému napětí), kvůli čemuž můžeme zkolabovat. Tělo o nedostatku nejprve vysílá signály. Při poklesu tělesného cukru se nám točí hlava, ztrácíme koncentraci, kručí nám v žaludku.
Od návalových chutí po poruchy spánku
Pokud signály nevyslyšíme, tělo zpomalí činnost trávicího traktu (zácpa) a začne zpracovávat zásoby (z jater, svalového škrobu a nepoužívané svalové hmoty). Pokud ani tehdy nedoplníme živiny, začneme pociťovat návalové chutě, změní se stav vědomí, nastane demotivace k pohybu a nechuť k přemýšlení, poruchy spánku (špatné probouzení a dlouhá noční výdrž).
Častým problémem je přesouvání hlavního jídla do poslední části dne, na což tělo zareaguje hormonální regulací příjmu potravy. Lidé, kteří se takto chovají, po celý den uzobávají a mají pocit, že moc nejedí, ale zpravidla mají nadměrný příjem tuků na úkor vlákniny a bílkovin. Uzobávání navíc zatěžuje trávicí trakt – tělo více vylučuje žluč, což mění bakteriální strukturu střev a vede k nadýmání. Řešením je lékařské vyšetření, pravidelná strava s vlákninou a pohyb.
Jak poznat, že málo jíte?
- nemáte po celý den hlad a žízeň
- máte trávicí obtíže (chronická zácpa, žlučníkové obtíže, pach z úst, záněty žaludku a střev)
- máte pohybové problémy (demotivace k pohybu, zadýchávání, spavost, dlouhá rekonvalescence po výkonu)
Pohlaví
Muž s typickou tělesnou stavbou (robustní kostra dostatečně obalená svalovou hmotou) má vždy větší kapacitu plic a větší srdeční výdej než podobně stavěná žena. Potřebuje proto o 10-15 % vyšší energetický příjem.
Genetické předpoklady
Lidé, kteří od dětství trpí nadváhou, mají dostatečné tukové zásoby, robustní a osvalenou kostru v dolní polovině těla a někdy i na zádech. Tukové zásoby zároveň fungují jako tepelná izolace.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.