Jaké zařadit ovoce do jídelníčku, když se hubne?

8. prosinec 2011

Před zimou se každý pokouší do těla dostat nějaký ten vitamín navíc. Poradili jsme vám, i jaké ovoce vynechat a jaké naopak přidat při hubnutí do jídelníčku. Dozvěděli jste se, jestli ovoce jíst dopoledne a večer už ne. A odpověděli jsme na otázky, jaký je rozdíl mezi letním a podzimním ovocem z hlediska hubnutí a co exotické ovoce, co nám přinese.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Napili jsme se, nevím, jestli je to před ovocem zrovna nejlepší, ale ovoce budeme řešit teď v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak ovoce samozřejmě každý si asi představí to svoje oblíbené, nicméně mě na začátku zajímá, co v tom ovoci vlastně kromě těch vitamínů je, proč bychom ho měli jíst a nevynechat třeba z jídelníčku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, mě vždycky hrozně rozčilují lidé, kteří si kupují vitamíny, protože to je jednodušší a vlastně neuvědomují si, že konzumace ovoce přináší kromě těch vitamínů ještě spoustu dalších látek. Těch látek, které vlastně dělají to, že ovoce je různobarevné, tak je veliká spousta. Biologové znají zatím přibližně tři tisíce karotenů, což jsou teda různé typy barvy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já jsem se dokonce setkal s tím, že někdo třeba může nebo chce a nechce jíst ovoce a zeleninu podle barvy. To taky má vliv podle toho, co v tom je teda?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, samozřejmě. Ty barvy samozřejmě jsou různé a podle těch barev ještě navíc v tom ovoci jsou také různé jiné prvky. To jsou třeba, já nevím, kovy, polokovy, je tam měď, železo. To je věc, co spousta lidí vůbec neví. V ovoci je vápník, čili ovoce může být i dobré pro kosti a zuby, zase zvláštní informace. Ve slupkách toho ovoce je vláknina, pektin, jsou tam různé důležité látky, mimo jiné nenasycené mastné kyseliny. Opět velmi překvapivá informace. V některém ....

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A ta vláknina je jenom v té slupce?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ta vláknina je nejvíc ve slupce. A potom v dužině, v takových těch, jakoby vazivových částech toho ovoce. Takže tam všude vlastně jsou ty nerozpustné typy vlákniny, celulóza a další, vlastně pektin. To znamená ty věci, které například dělají takové to, když si používáme některé ovoce, třeba angrešt do marmelády, takže nám zhoustne. Čili tohle to všechno vlastně to jsou velmi užitečné látky. A navíc ovoce obsahují, teda různé typy ovoce obsahují i vlastně stavební látky bílkovin, čili aminokyseliny. A to ty, které si tělo nedokáže syntetizovat samo, to jsou takzvané esenciální. Je jich osm. A v podstatě v ovoci je můžeme velmi snadno najít. Já chci tady upozornit, že pokud jsme původem z opic, tak je vysoce pravděpodobné, že naši živočišní předchůdci se celý svůj život krmili vlastně ovocem, různými peckami, plody a ořechy. Takže v podstatě tohle to je to, co by teoreticky mohlo člověku stačit. Samozřejmě civilizovaný člověk ještě potřebuje vlastně silnější zdroje bílkovin. Tady zase ryby, vejce, mléko. To už jsou ty naše vlastně dodatky, ale opice některé vlastně konzumují i vejce ptáků, takže to ovoce je v podstatě základní potravinou, obsahuje mnoho sacharidů. Sacharidy jsou důležité pro mozek, pro pozornost, takže to všechno, o tom si budeme povídat za chviličku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mě napadá takových spousta otázek, ale nechci vás přerušovat, necháme si to tedy po písničce. Určitě rozebereme i některé druhy českého i exotického ovoce, které je vhodné a třeba méně vhodné pro hubnutí. Jdeme na to.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čtvrté přání, nejrůznější přání budeme mít letos o Vánocích. Možná, že někdo třeba i, že v tom příštím roce dospěje k lepší štíhlé linii. Možná, že mu k tomu i ovoce pomůže a možná, že teď v seriálu Hubněte zdravě pomůžeme i my někomu, protože nám volá Janina a chce se určitě ptát paní doktorky Cajthamlové. Janino, slyšíme se?

posluchačka
--------------------
Slyšíme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Povídejte, ptejte se.

posluchačka
--------------------
Dobrý den, já jsem se chtěla zeptat vlastně, ona švagrové nemá jako jenom jednoho kluka, má tři děti, jednomu je pět, jednomu osm a teďko má malinkou asi roční holčičku a žádný nechce ani zeleninu ani ovoce. Jeden jí jenom banán a vzhledově chuťově vůbec nic nechtějí.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jasně, takže asi bych začala tím, že bych těm dětem dávala ovocné přesnídávky. To znamená něco, co je v takových těch skleničkách, aby si děti zvykly na různé chutě. Potom bych jim asi nakoupila měkké ovoce, a to bych jim různě rozmačkávala, zase aby moc nepoznaly, že to je ovoce. Takže ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jako třeba banán, kiwi a tak?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, dávala bych jim asi hrušky, dávala bych jim třeba broskve. To jsou hodně sladké druhy ovoce. Asi bych nezkoušela švestky, protože po nich někdy děti bolí bříško, takže tam může být problém. Pak bych zkusila takové to ovoce, zejména v létě, které si dítě může samo natrhat ze stromu, třeba třešně. Protože tím pádem je to vlastně spojené se zajímavou aktivitou. Určitě bych zkusila jahody. A možný důvod toho, proč děti vlastně ovoce nechtějí, je, pokud je jim nabízeno ovoce nezralé nebo příliš tvrdé nebo obtížně rozkousatelné. To někdy budí odpor. A příliš kyselé ovoce může děti taky odradit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže ten začátek jsme tedy poradili. Začít tedy těmi přesnídávkami, pak to měkké ovoce. Bude to takhle stačit, Janino?

posluchačka
--------------------
Může, děkuju, na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Děkujeme za telefon, mějte se hezky. A vy ostatním nám samozřejmě můžete také zavolat 221 553 777. Když už jsme se k tomu ovoci i konkrétnímu dostali, jaké další ovoce je třeba vhodné do toho našeho jídelníčku zařadit i třeba proto, abychom hubli dobře.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak mě třeba velmi mrzí, že ze zahrádek vymizely druhy ovoce jako třeba angrešt nebo rybíz, protože to jsou typy, které tady u nás se konzumovaly hodně. Tím, jak lidé teď chodí do supermarketů a kupují spíš takové ty exotičtější typy ovoce, které za socialismu nebyly ....

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A nebo naprosto běžné ovoce, ale z druhé strany zeměkoule. 

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No právě, ale tak bohužel tyhle ty výborné druhy se nějak vytratily. Já bych chtěla říct, že angrešt obsahuje například velké množství křemíku, což je vlastně prvek, který je dobrý pro pevnost a pružnost tkání a vaziva. A zbavuje tělo těžkých kovů. V dnešní době se lidé bojí třeba konzumovat ryby kvůli rtuti, takže pokud by konzumovali angrešt, tak se nemusí bát, protože ten jim pomáhá se toho zbavit. Dužina obsahuje provitamíny A, to znamená, to jsou, ty se potom pomocí žlučových kyselin ve střevě mění na vitamín A, který chrání sliznice, zlepšuje zrak. Další co je, tak pyridoxin, který pomáhá k přeměně bílkovin. Je dobrý pro nervy, což v dnešní době krize může být dobré. Je to dobrý vitamín pro srdce, vlasy, kůži, další je to zdroj vitamínů C, mangan, hořčík, zinek, to jsou všechno prvky, které vlastně angrešt obsahuje. A jeho slupka je právě bohatá na nenasycené mastné kyseliny. Takže tyhle ty mastné kyseliny jednak mají antioxidační aktivitu a jednak pomáhají využití vlastně těch karotenů z dužiny k té protivolnoradikálové aktivitě. Čili snižují stres celkového vlastně metabolismu a zlepšují odolnost proti kyslíkovým radikálům. Angrešt má vysoký podíl cukru, čili si jenom musí na něj dávat pozor diabetici. Co se týče rybízu, tak tady jsem našla takovou zajímavou informaci, že jedna bobulka maličká červená obsahuje až dva miligramy vitamínu C, čili na pokrytí celodenní potřeby vitamínu C stačí třicet pět až čtyřicet bobulek, což jsou takové, jak jsou ty stromečky, ty hrozinky, tak to jsou v podstatě tři ty hrozinky, takže vidíte, jak velmi bohatým zdrojem vitamínu C rybíz je. Bohužel rybíz, pokud se zavaří do marmelády, tak zhruba 60% toho krásného vitamínu C se z něj ztratí. Takže konzumovat přímo ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Prosím vás, nejezte o to víc marmelády, zase je tam víc cukru.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Právě, spíš konzumujte rybíz přímo z těch keříčků. Navíc tedy obsahuje zase karoteny, což je provitamín A, jak už jsem o tom mluvila, niacin, což je vitamín B3, ten je zase dobrý pro nervy, vápník obsahuje, železo, které je vlastně důležité pro krvetvorbu a transport kyslíku. Takže rybíz a angrešt bych si moc přála, kdyby se na zahrádky vrátil.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A teď i další část našeho seriálu Hubněte zdravě. Díky ovoci a máme na telefonu s dotazem, směrovaným na paní doktorku Cajthamlovou, dalšího posluchače. Kdopak tam je?

posluchač
--------------------
Já vás zdravím, Patriku, Karel ze Sobotky.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobrý den, Karle, ptejte se.

posluchač
--------------------
Já bych se chtěl zeptat, ještě s uchováním vitamínu v ovocnejch vínech, jestli se tím kvašením zničej nebo jestli tam prostě zůstanou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já se obávám, že co se týče, takhle, četla jsem jednu studii, která porovnávala množství flavonoidů ve víně. To jsou v podstatě takové ty ochranné látky, které, nebo o kterých se říká, že vlastně zlepšují kardiovaskulární práci srdce a mají dostatek tedy antioxidační aktivity. A bohužel je to tak, že tedy v tom víně se vyskytuje zhruba třetina těchhle těch ochranných látek. Samozřejmě víno tím kvašením a tím, že vlastně obsahuje alkohol, což je toxin, tak má trošičku horší vlastně biologické vlastnosti než konzumace ovoce samotného, ale zase má jiné dobré věci, jakože například ten alkohol trošku uvolňuje v rozumné míře, tedy uvolňuje člověka, pomáhá mu relaxovat a tak. Ale obecně konzumace hroznů v přirozeném stavu má tedy biologický efekt trošku lepší.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak, snad jsme odpověděli. Karle, děkuju za dotaz, mějte se pěkně.

posluchač
--------------------
Já děkuju taky, na shle.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To byl Karel ze Sobotky. My budeme pokračovat dál s ovocem. Mimochodem volala i posluchačka během písničky, k tomu, že jsme mluvili o angreštu, že ho má ráda, ale bohužel, že v Česku řádí plíseň, která nedovoluje těm pěstitelům sbírat a sklízet. To znamená mít ten angrešt u sebe na zahradě. Ale my bychom se možná mohli dostat i k dalším prospěšným typům ovoce.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, já jich tu mám strašnou spoustu, protože mě trošku, znova říkám, mrzí, že lidé zapomínají na maliny, na jahody, prostě na běžné typy českého ovoce. Vybrala jsem si tady dva modré typy. Takže začala bych borůvkami. Borůvky, ač je to velmi asi překvapivé pro všechny dietáře, tak jsou výborná dietní potraviny, protože sto gramů borůvek má energetickou hodnotu pouze 60 kilokalorií, takže je to relativně velmi málo. O borůvkách se ví, že vlastně zabraňují průjmům, to znamená, že pokud je průjmové onemocnění, které je tedy neinfekčního původu, tak kromě té známé rýže může jíst také borůvky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já si pamatuju, že i na afty jsou dobré borůvky.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. Obsahují totiž antibakteriální karoteny a vitamín C. A navíc ta protizánětlivá činnost borůvek ještě víc podpořena teda taninem, což je tříslovina, která vlastně má taky tenhle ten efekt. Jinak ten antokian, který dává borůvkám modrou barvu, tak pomáhá regenerovat oční purpur, čímž se dá zlepšit vidění. Takže borůvky velmi užitečná ....

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže nejen mrkev na oči, ale i borůvky.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
I borůvky právě. A pro ty dietáře, znovu tedy zdůrazňuji, je to velmi nízkokalorická potravina. Další jsou ostružiny. A ty teda mě zaujaly tím, že kromě toho, že zase obsahují karoteny, vitamín C, organické kyseliny, zejména tedy citronovou a jablečnou, čili nikdo nemusí si dělat starosti s tím, když třeba si udělá čaj, tak jak do toho najít citron. Prostě může si do toho dát ostružiny a je to tentýž efekt. Obsahují enzymy a obsahují měď. A tady je zajímavé, že pokud těch ostružin sníme mnoho, tak vzhledem k obsahu mědi se můžeme propracovat k určité nervozitě. Vzhledem k tomu, že ostružiny jsou podzimní ovoce, tak pozor, abyste nebyli příliš nervózní, protože kombinace, deprese způsobená podzimem a nervozity z ostružin by mohla být fatální.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O dalším ovoci si budeme vyprávět i dál. A vy se samozřejmě můžete ptát 221 553 777. Teď Bob Frídl a jeho Básníkův kraj.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte odpolední vysílání a v něm seriál Hubněte zdravě. Hubneme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a zdá se, že v téhle té chvíli jste s námi. Tak kdopak nám volá, dobrý den.

posluchač
--------------------
Dobrý den, prosím vás pěkně, posluchač z Mělníka. Chtěl jsem se zeptat, jaký názor má paní doktorka na kombuchu, nápoj tedy, když se mluví o ovoci. Děkuji.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Není zač, mějte se pěkně, na shledanou. Tak co kombucha?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak co já vím, tak kombucha je teda taková ta houba, co se vlastně dávala do mléka a vytvářela takový zvláštně nakyslý roztok. Ten se považoval za velmi účinný jednak teda pro zlepšování protizánětlivá aktivita, antioxidační čili považoval se jako za velmi užitečný dietní doplněk.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ale to už míříme spíš mezi houby, které možná někdy můžeme také někdy probrat, ale teď se vrátíme k tomu ovoci. Napadá mě, jestli je nějaké ovoce, které je vyloženě vhodné pro to hubnutí. Už jsme zmínili borůvky, pro dietáře fajn. Je něco, co bysme si měli odpustit, odříct, že to není vhodné na hubnutí?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak během písničky volal pan Stanislav a dobře vlastně doplnil to, co jsme tady říkali, že borůvky kromě jiného vlastně stabilizují nebo snižují hladinu krevního cukru. Pravý opak jsou fíky, které bych teda nedoporučovala příliš dietářům, protože ty zvyšují rychle hladinu glukózy. Jsou velmi sladké, sice nemají velice vysokou kalorickou hodnotu, ale v porovnání s těmi borůvkami 150 gramů fíků je 100 kilokalorií. Takže je to o trošku víc, ale bohužel tedy zvyšují hladinu glukózy. Obsahují také fruktózu, což je takový ten hodně sladký cukr. Ten je čtyřikrát vlastně sladší než glukóza samotné. Ale v našich krajinách se čerstvé fíky nekonzumují a bohužel ty sušené obsahují 58% cukrů a lidé mají tendenci, zejména na Vánoce jich zkonzumovat větší množství, takže přesto, že obsahují tedy spoustu minerálů, 14 aminokyselin, z nichž teda těch osm esenciálních, byl to velmi oblíbený egyptský lék, tak tady bych byla opatrná.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
My tu máme spoustu telefonů. Dneska, paní doktorko. Tak kdopak volá teď? Snad se vejdeme do vysílání, haló.

posluchačka
--------------------
No, dobrý den, Patriku, a dobrý den, paní doktorko. Já bych se vás chtěla zeptat na tibetskou houbu. Hodně jsem o tom četla. Jeden čas jsem ji hodně pila, jestli je to zdravý a tak dále.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já vás přeruším, ale možná si ten námět na ty houby, já vidím, že to vás úplně bere. Navíc my tedy o víkendu budeme i s houbami vařit v Pochoutkách. My si to necháme na nějaký další díl.

posluchačka
--------------------
Ale tibetská houba, to je úplně něco jiného. Já bych potřebovala vědět, jakej paní doktorka na to má názor.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak my zkusíme v rychlosti a pak abychom se vrátili k tomu ovoci. Děkujeme a poslouchejte.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Co se tibetské houby týče, tak já opravdu to si budu muset nastudovat. Já si vždycky na tahle ta, totiž rozdíl mezi tibetskou houbou a kombuchou já neznám, ale je možné, že nějaký je. Takže já si to nastuduju do příště. Slibuju, že se na to podívám.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Houby budou někdy hodně brzy.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ale to, co se ještě nehodí teda pro dietu, pro vysoký obsah cukrů a škrobů, to jsou datle. Opět vánoční potravina. Tady ty obsahují také velké množství vitamínů. Snad až na E vitamín a biotin úplně všechny. Ale beduíni je používali jako vlastně zdroj energie pro svoje cestování. Takže to je opravdu velmi energeticky bohaté ovoce a opět u nás v té sušené formě zejména pro diabetiky je poměrně nevhodné.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Což před Vánocemi dobrá informace ji získat. Vidím, že můžeme i další speciální díl jenom z exotického ovoce, si nechat na příště. Ještě, když už o tom ovoci dnes mluvíme. V krátkosti. To důležité, co se říká, že jíst ho jenom dopoledne a vyřadit ho odpoledne a na večer z jídelníčku. Je to pravda nebo není?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady záleží velmi na aktivitách strávníka. V případě, že ten člověk vlastně večer už nemá příliš mnoho aktivit nebo že se jedná tady zase je důležitý zdravotní stav. U diabetika, který má různě nevyrovnanou hladinu cukru, tak tady doporučuju opatrnost s tím odpoledním a večerním konzumováním ovoce, ale zase naopak pro studenty, zejména třeba hroznové víno nebo typy ovoce, které obsahují fruktózu ve vyšší míře, jsou velmi vhodné. Takže vždycky záleží na aktivitách. Stejně tak pro lidi třeba po sportu. Pokud sportují večer, tak takový banán, který obsahuje hodně sacharidů, zase velmi rychle vede k regeneraci. A napomáhá potom relaxaci s usnutí. Takže rozhodně nic neplatí absolutně. Vždycky záleží, povídáme to tady vždycky, záleží na pohlaví, výšce, váze, zdravotním stavu, aktivitách, věku, psychických, fyzických a na doporučení lékaře. A to bych chtěla zdůraznit ještě na závěr, rozhodně jezte ovoce a pokud možno co nejvíc zralé ovoce. Takže pozor na takové ty nedozrálé typy. Prostě musíme být opatrní.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak nevím jak vy, já si jdu možná dát jablko ještě dnes odpoledne, ať duševně jsem zralý i na zbytek toho dnešního odpoledního vysílání. S vámi se loučíme i s paní doktorkou a slibujeme, že příště vám poradíme možná, co darovat k Vánocům, co souvisí s tím, abyste příjemně a úspěšně hubli třeba i v tom novém roce. A pak možná i ty houby přidáme, co říkáte?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tibetská houba a kombucha. Dávám si to za domácí úkol.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio