Jarní bylinky nepatří jenom do velikonoční nádivky
Nejenom velikonoční nádivka, kterou budeme připravovat už za pár dní, je nejlepší s jarními bylinkami. Naše babičky připravovaly z bylinek také výbornou jarní polévku. A jak na ni?
Na másle orestujte na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky natrhané bylinky. Použít můžete kopřivu, sedmikrásku, pampelišku, popenec, řebříček nebo bršlici. Bylinky nechte zavadnout a přidejte pět lžic mouky. Krátce vše osmahněte, zalijte litrem vody a vařte 10 minut.
Nakonec nechte v polévce srazit čtyři rozšlehaná vejce a dochuťte bylinkovou solí a nasekanou petrželkou. Je to prostě talíř plný zdraví. Tak dobrou chuť.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.