Jedna porce vám zaručeně nebude stačit! Uvařte si česnekovou krémovou polévku
Česneková krémová – to je název dnešního receptu, polévky, která je tak dobrá, že vám jedna porce zaručeně nebude stačit.
Recept opravdu uvádí dvě paličky, ale samozřejmě záleží na síle česneku. Tu se snažte odhadnout ještě před vařením. Poznáte to hlavně podle šťavnatosti česneku a intenzity jeho vůně. Když je česnek sušší a tolik nevoní, možná budete muset i dalších pár stroužků přidat.
Polévku můžete snadno zvládnout i ve veganské verzi – máslo nahradíte olivovým olejem a kravské mléko zase mlékem rostlinným.
Budete potřebovat:
- 2 velké lžíce másla
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1 velkou cibule
- 2 paličky česneku (cca 25 stroužků)
- 3 snítky čerstvého tymiánu (nebo podle chuti sušený)
- 4 střední brambory
- 500 ml zeleninového vývaru
- 150 ml plnotučného mléka
- sůl a bílý mletý pepř
- máslo a pečivo na krutóny
- čerstvou hladkolistou petrželka a tymián na zdobení
Postup:
Cibuli oloupete, nakrájíte najemno a na másle s olejem opečete doměkka. Česnek oloupete, zbavíte ho klíčků a prolisujete ho zvlášť do misky. K cibuli přidáte připravený česnek a čerstvý tymián bez stonků a opékáte asi minutu a půl, dokud se česnek nerozvoní. Pozor, nesmí se připálit, mohl by zhořknout!
Takhle připravenou směs zalijete vývarem, přidáte oloupané brambory nakrájené na menší kostky, sůl a pepř podle chuti. Na středním plameni vaříte asi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Obsah hrnce následně rozmixujte do jemné konzistence a začněte přidávat mléko. Záleží na tom, jestli máte radši hustší nebo tekutější konzistenci.
Na závěr polévku ochutíte solí a pepřem. Pečivo nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na másle. Porci před servírováním ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou, krutóny a tymiánem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.