Karolína se nám svěřila se svým trápením

Najdeme pro ni řešení? Slečna Herciková je se mnou dnes ve studiu a souhlasí, že svědění je horší než bolest. Trpí atopickým ekzémem.

Ten, pokud nesvědí, tak to podle definice není atopický ekzém. Pacienti se škrábou přes den, ale ještě více v noci. Ráno se budí s krvavými šrámy a horšími projevy než večer. Tady už nastupuje i bolest.

Ekzém se často objeví už u miminka a v řadě případů zlobí i v dospělosti. Přesušenou kůži musíme zvláčňovat, přesněji několikrát denně mastit. Kortikoidy zabírají, ale nedají se používat dlouho. Tabletky proti svědění pomohou jen částečně.

Máme dnes něco účinnějšího? Pacienti říkají, že by uvítali kouzelný proutek, který by zastavil proklaté svědění a umožnil jim normální život – třeba si jít zaplavat do bazénu, umýt vlastníma rukama nádobí, zajít si na čínské jídlo, připravit si doma karbanátek…

Něco jako kouzelný proutek ale dnes možná máme. Karolína Hercíková nám o něm v podcastu řekne víc.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.