Kateřina Cajthamlová: Co všechno můžeme udělat pro krásné a zdravé zuby
Stav našich zubů ovlivňují nejenom genetické faktory a správná péče, ale také to, co jíme. Doktorka Kateřina Cajthamlová vysvětluje, které potraviny nám škodí a naopak, které našim zubům prospívají.
Kvalita zubů je ve velké míře dána naší potravou, tedy tím, co jíme. Kateřina Cajthamlová k tomu říká: „Pokud by s námi mohly naše zuby hovořit, tak by někdy doslova křičely hrůzou, jak s nimi zacházíme.“
Některé potraviny jsou totiž pro naše zuby velmi škodlivé. Patří mezi ně například tyto: oplatky, sušenky a krekry z bílé pšeničné mouky, mléčné výrobky… zejména ty slazené glukózo-fruktózovým sirupem, buchty, koblihy, koláče, karamely, bonbony, lízátka, laciné čokolády, energetické a slazené nápoje, káva, červené víno a zmrzlina.
Zmrzlina našim zubům nejvíce vadí, když její při její konzumaci působí postupně velký rozdíl teploty.
„Co by například zuby úplně nesnášely, přestože obě ty věci, pokud si vezmete každou zvlášť, tak jsou v pořádku, je vzít si vychlazený meloun a na to se napít zázvorového čaje. To když uděláte, tak vám budou zuby lítat do vzduchu hrůzou,“ vysvětluje s úsměvem doktorka Kateřina Cajthamlová.
A pokud vás zajímá, jaké potraviny jsou pro naše zuby zdravé a čím jim ještě můžeme prospět, poslechněte si celý záznam pořadu.
Související
-
Doktorka Kateřina Cajthamlová: Pokud chcete zdravě zhubnout, musíte být v pohodě
Říká se, že veselá mysl je polovina zdraví a v případě zdravého hubnutí to platí dvojnásobně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.