Kde jsou ty doby, kdy se ředitelé očkovali vzájemně

Ani očkování proti COVIDu-19 se zpočátku moc nevěřilo, respektive očkování nejnovějším typem málo vyzkoušené takzvané mRNA vakcíny se řada lidí bála. A tak nezbývalo nic jiného, než aby ředitelé velkých nemocnic šli příkladem. Proto jsem se nechal naočkovat ředitelem Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2 a hned jsem mu to jako ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze 10 oplatil.

Roman Prymula

Víme ale, co vlastně taková vakcína v těle udělá? Umíme si v organismu vyrobit virový spike protein? Proto jsem si pozval profesora Romana Prymulu, který je na slovo vzatým vakcinologem, a v našem dnešním podcastu nám to objasní.

Nejen, že jsme spolu seděli na stejném křesle ministra zdravotnictví (tedy postupně, ne současně), ale potkáváme se s vakcinací řadu let při očkování proti některým kožním chorobám.

Budeme si povídat o živých i neživých vakcínách, RNA a DNA vakcínách, jestli nás po očkování chrání protilátky nebo imunitní buňky, jestli je vůbec potřeba znát po očkování hladinu protilátek proti konkrétní nemoci, jestli byl Edward Jenner prvním vakcinologem, co je kalmetizace, jestli souvisí s pánem Léonem Charlesem Albertem Calmettem a Jeanem-Marie Camille Guérinem, proč dnes moc nefunguje očkování proti černému kašli u osob, které byly očkovány po roce 2007 acelulární vakcínou a o mnoha dalších zajímavostech o vakcínách.

Poslechněte si dnešní podcast.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.