Kutnohorští vinaři sklízejí první hrozny na burčák
Vinařům začalo nejdůležitější období v roce. Hrozny už sklízejí i ve středních Čechách, zatím většinou na přípravu burčáku.
Všechny doteď posbírané hrozny mají vinaři na přípravu burčáku. „V těchto dnech se pilně sklízí a sklizeň bude pokračovat do poloviny října,“ říká kutnohorský vinař Lukáš Rudolfský. Burčák je podle jeho slov relativně jednoduchý na výrobu. Hrozny se sklidí, dovezou se do zpracovny, kde projdou strojem, kde se zbaví zelené třapiny, která by burčáku dala negativní chlorofylové tóny. „Do dvou dnů mošt začíná kvasit a burčák je čtvrtý, pátý den,“ dodává vinař.
Burčák už třetí týden vyrábí i další kutnohorský vinař Jozef Žáček. Na vinicích zatím rodina sklidila jen m úrody. Jozef Žáček vítá velmi teplé a prosluněné září. Právě počasí má podle něj velký význam pro dozrávání bobulí a kvalitu ročníku. „Hlavní moštové odrůdy ještě necháváme vyzrávat, využíváme toho příznivého počasí, které teď je,“ vysvětluje Jozef Žáček.
Burčák se už prodává na mnoha akcích. Třeba dnes ho můžete ochutnat na Kačině, kde pořádají tradiční vinobraní. Seženete ho i v Kolíně na gastronomickém festivalu Česká bašta nebo na vinobraní v pražské Tróji.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Pád náměstka z vojenské nemocnice. Dostal vyhazov a generální inspekce proti němu vede trestní řízení
-
Společnost je v šoku. Střelba narušuje představu Rakouska jako bezpečné země, říká socioložka
-
Všichni tihle lidé platí daně. Nevytahují peníze z peněženky prezidenta, říká protestující v Los Angeles
-
Imigrační politika USA je zoufale zastaralá. Protesty v Kalifornii jsou uměle vytvořené, říká hispanistka