Kutnohorští vinaři sklízejí první hrozny na burčák

10. září 2016

Vinařům začalo nejdůležitější období v roce. Hrozny už sklízejí i ve středních Čechách, zatím většinou na přípravu burčáku.

Všechny doteď posbírané hrozny mají vinaři na přípravu burčáku. „V těchto dnech se pilně sklízí a sklizeň bude pokračovat do poloviny října,“ říká kutnohorský vinař Lukáš Rudolfský. Burčák je podle jeho slov relativně jednoduchý na výrobu. Hrozny se sklidí, dovezou se do zpracovny, kde projdou strojem, kde se zbaví zelené třapiny, která by burčáku dala negativní chlorofylové tóny. „Do dvou dnů mošt začíná kvasit a burčák je čtvrtý, pátý den,“ dodává vinař.

  • S kutnohorskými vinaři natáčel Michal Trnka
    " style="">
    S kutnohorskými vinaři natáčel Michal Trnka
    " style="">
    S kutnohorskými vinaři natáčel Michal Trnka
0:00
/
0:00

Burčák už třetí týden vyrábí i další kutnohorský vinař Jozef Žáček. Na vinicích zatím rodina sklidila jen m úrody. Jozef Žáček vítá velmi teplé a prosluněné září. Právě počasí má podle něj velký význam pro dozrávání bobulí a kvalitu ročníku. „Hlavní moštové odrůdy ještě necháváme vyzrávat, využíváme toho příznivého počasí, které teď je,“ vysvětluje Jozef Žáček.

Sklizeň hroznů na kutnohorských vinicích

Burčák se už prodává na mnoha akcích. Třeba dnes ho můžete ochutnat na Kačině, kde pořádají tradiční vinobraní. Seženete ho i v Kolíně na gastronomickém festivalu Česká bašta nebo na vinobraní v pražské Tróji.

autor: Michal Trnka