Mají čaje vliv na hubnutí?

27. červen 2013

Největší audioportál na českém internetu

Odpoledne s Regionem - MUDr. Kateřina Cajthamlová | Foto: Martin Kutil

Probrali jsme čaje. Mluvili jsme o černém, zeleném, ovocném a bylinkovém čaji a jejich účincích na lidských organizmus, o tom, kolik čaje vypít v létě, jaké raději a dozvěděli jste se, jak je to ve skutečnosti s čajem na hubnutí

Probrali jsme čaje. Mluvili jsme o černém, zeleném, ovocném a bylinkovém čaji a jejich účincích na lidských organizmus, o tom, kolik čaje vypít v létě, jaké raději a dozvěděli jste se, jak je to ve skutečnosti s čajem na hubnutí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vítejte na Regionu, vítejte u pořadu Hubněte zdravě a hubnout budeme s kým? 

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
S doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a s Patrikem Rozehnalem, jako vždy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Správně. Budeme možná k tomu potřebovat čaje, možná?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
K hubnutí nevím, ale o čajích si dneska povídat budeme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře, dospějeme určitě i k těm, které jsou prý hubnoucí, ale vy jste si nachystala malý referát o historii čaje.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, já bych chtěla říct, že vlastně 30 % současného čaje dodává Indie, což se možná málo ví a je to oblast od Himalájí k Bengálskému zálivu. Jinak čaj je stále zelený keř z rodu kamélií, což mně také připadá zajímavé a byl objeven před 5 tisíci lety v Číně, ale až v roce 1700 vlastně přibližně byl dovezen do Británie a v tomto roce už bylo v Británii 500 čajoven a zajímavé bylo, že v té době poklesla spotřeba alkoholu v Británii.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A asi jim to nevydrželo.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já myslím, že asi ne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, a čaje se dají rozdělit samozřejmě na černé, zelené, bílé, oranžové.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, já jsem je s dovolením rozdělila na odrůdy čaje černého, k čemuž přidám čaj zelený, protože čaj zelený je pouze méně fermentovaný čaj černý. Potom čaje bylinné, o kterých trošičku o bylinkách jsme mluvili, ale ne specificky o bylinných čajích. A potom bych se jenom velmi letmo zmínila o čajích ovocných.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak, téma máme jasné, začneme těmi černými a zelenými?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě. Obsahuje spoustu zdraví různých způsobem ovlivňujících látek. Já to říkám opatrně takto, protože ne všechny látky mají pozitivní efekt. Ten pozitivní efekt je mírný povzbuzující účinek, obsah fluoru a obsah hořčíku. Ten mírný povzbuzující účinek má na starosti 40 miligramů kofeinu, který obsahuje čaj. Tady jenom kofeinové nápoje, to je přibližně 20 miligramů kofeinu, káva zhruba 60 miligramů, čili čaj stojí nějak mezi, bavím se o černém čaji. A ten kofein zvyšuje trošku krevní tlak, tepovou frekvenci, funkci průdušek, zvyšuje bdělost, čili stimuluje mozek. To jsou pozitivní efekty, ale může mít také negativní efekt na trávicí trakt, takže by s čajem měl být člověk opatrný. Říká se, že maximum jsou tak 3 černé čaje denně. Měli by se, to je další věc, pít s mlékem, protože černý čaj obsahuje thiamin, což je látka, která má takovou tu trpčí chuť, takovou tu ostřejší chuť a bohužel snižuje absorpci železa, proto například batolata, to znamená děti do 3 let by čaj vůbec neměli pít, protože tam může dojít k tomu, že vznikne při chronickém pití anémie.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To možná záleží i na druhu toho čaje, předpokládám, že takový ten šedý hrabě, tak ten bude mít právě tyhle silice, zatímco třeba darjeeling a jiné assamové čaje na tom budou lépe?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To nemusí mít, ano, ale batolatům se prostě čaj nedoporučuje obecně. Další teda tedy thiamin dělá ty skvrny na zubech i na protézách, na které potom musíme používat ty speciální zubní pasty. No a pozitivní vlastně látkou je kvercetin, což je flavonoid, antioxidant, který snižuje riziko nádorových onemocnění a kardiovaskulárních. Tady tedy znovu bych chtěla říct, že ten negativní efekt může být také spojen s kofeinem, tedy jsme říkali, že má ten mírně povzbuzující účinek. Pro lidi, kteří jsou citliví na migrénu, i toto malé množství kofeinu může způsobit, že mají větší pohotovost záchvatů migrény. Další tedy negativní efekt, už jsem zmiňovala, to je dráždění žaludeční sliznice a pokud vlastně někdo pije čaj velmi často, tak se projevuje i jeho mírně diuretický efekt.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Další tedy čaje ty bylinné, ovocné a tak dále si necháme na povídání po písničce, kterou vy si teď můžete poslechnout na Regionu.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takový malý čajový dýchánek tu máme dnes odpoledne na Regionu s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Možná bychom ještě chvíli mohli zůstat u černého čaje, my jsme trochu varovali, ale přece jen nemá něco pozitivního ještě pro nás?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě, léčebně samozřejmě všichni zají pití čaje při virózách a teplotách. Tam je důležité, že ten čaj by měl být trošku oslazen, ideální je med a měl by tam být citron. Ten horký čaj pomáhá snižovat tělesnou teplotu, protože střevo má v sobě receptory pro teplo a vlastně zpětnovazebně tu dráždivost tělesného jádra, takže to mu tuto.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A ten med a citron tam dávat asi až potom, co trošku zchladne, ne do úplně horkého.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě ne do úplně horkého, sám C vitamin se vlastně při teplotě kolem 40 stupňů už rozkládá. No, je to velmi dobrý pitný režim v létě, právě kvůli té termoregulační funkci trávicího traktu. V létě by se neměl pít čaj ledový, měl by se pít čaj vlažný, ideálně takový až skoro trošku teplý. No, a zopakovala bych ještě omezení. Takže čaj, respektive větší množství čaje by si měli odepřít kojící ženy, a to kvůli tomu dehydratujícímu efektu, batolátkům by se nemělo dávat větší množství čaje, migrénici, lidé, kteří mají poruchu se vstřebáváním železa a ti, kteří mají chronickou chorobu trávicího traktu, zejména žaludku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Další čaje, které máte, když už jsme ty černé probrali?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, teď bych jenom velmi krátce řekla o zeleném čaji. Zelený čaj, protože je méně fermentovaný, tak obsahuje víc antioxidantů, zejména toho quercetinu. Těch čajů zelených je velká spousta, různé odrůdy, mají víc thiaminu, takže jsou hořčí a chtěla bych tady znovu upozornit všechny milovníky zeleného čaje, je potřeba spařit ten čaj vodou, která je kolem 70 stupňů teplá a nechat ho stát, protože jinak ty všechny pozitivní látky, pokud přeléváme horkou vodou, tak se v tom čaji vlastně rozloží.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ztratí.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ztratí, přesně tak. Takže to máme zelený čaj, černý čaj, no a teď už bych tedy velmi rychle přeběhla ty bylinné, protože těch je velká spousta. Bylinné čaje se vyrábějí z květů, plodů, listů nebo semen různých bylinek. Takže jenom velmi rychle z květů, to máme třeba levandule, tam je to dobrý, prostředek na relaxaci a spánek. Další černý bez, to je čaj, který se používá při zánětech sinusů, tedy dutin vedlejších nosních, při kašli. Heřmánkový čaj znají maminky, trošku snižuje dráždivost dětí, ten odvar se dává přitom, když zoubky se prořezávají, tak se tím masírují dásně. Má to efekt pozitivní na trávicí trakt, případně při zánětech očí se přikládá výluh z heřmánku na oči. No, a lipový květ, to je vlastně čaj, který funguje na bolesti hlavy, na stres a má mírný účinek jako trankvilizér, takže při takové té předrážděnosti pomáhá. Co se plodů týče, tak tady nejznámější je šípek, který obsahuje hodně vitaminu C. Z listů, tak bych zmínila asi jahodník a maliník, to jsou vlastně výluhy nebo čaje, které pomáhají vlastně na dobrou vůni z úst. Čaj z kopřivy, ten má obrovské množství pozitivních efektů, je to tonicum, mírné diuretikum, obsahuje železo na rozdíl tedy od černého čaje, u těch, které mají anémii, tak čaj z kopřivy. Jinak čajem z kopřivy se přelévají vlasy také. No, a čaje z kopřivy používají lidé na hubnutí. Tady bych řekla, že to není úplně dobrý nápad, protože ten diuretický efekt zbavuje vody. Lidé, kteří špatně spí, znají meduňku, která působí uklidňujícím dojmem, nebo uklidňujícím efektem a co se týče těch semen, tak maminky kojící znají fenykl, z toho se dělá čajíček proti prdíčkům, tedy nadýmání malých dětí, uklidňuje trávicí trakt a jenom upozornění fenyklový čaj by neměly pít těhotné ženy, protože může vést ke krvácení z dělohy a tím k potrácení. Takže pozor na to, kojící maminky ano, těhotné ženy nikoli.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak si dejte doušek čaje, teď už víte i který a počkejte si na další informace o něm od doktorky Kateřiny Cajthamlové na Regionu v seriálu Hubněte zdravě.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pokračujeme v povídání o čaji a míříme do další sekce.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Co se týče ovocných čajů, tak tam se používají sušené části nebo vlastně celé části nějakých typů ovoce, přidává se k tomu často skořice, hřebíček, další koření. Tyhle ty čaje bývají oblíbené pro lidi, kteří neradi sladí, protože většinou ty čaje obsahují třeba rozinky,není potřeba je sladit. Tady zase čím delší dobu se ten čaj vyluhuje, tím lépe. Někteří lidé vyhazují ty součásti, mně to přijde škoda. Já si myslím, že u ovocných čajů, pokud máme kvalitní materiál, tak je dobré na závěr to sníst, tím vlastně se nám zvyšuje spotřeba vlákniny.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dnes se používají i různé pečené čaje, jsou ty složky, které se pak dají jíst, je to vlastně takový kompot.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, právě, je to trošku kompot. Výhoda toho je, že to voní, je to krásné na pohled a tady si myslím, že pro dietáře je to výhodný pitný režim, zvlášť pro ty, kteří mají rádi sladké, tak ten ovocný čaj je takové menší zlo a pokud si ho neosladíte, tak při pitném režimu může hodně pomoc. Jinak ještě takové drobínky a drbíčky, konvice na čaj by měla být nahřátá, aby čaj se udržel hodně dlouho teplý. Dobré je používat porcelánové nebo keramické šálky s dobrou glazurou, kovové šálky nebývají s výhodou. Ideálně vypadá čaj ve skleněných, ale ty bohužel nedrží tolik teplo. Co se týče pověr, tak údajně čajové lístky na prahu chrání před duchy a chudobou, takže doporučuju rozsypávat. No, a co se týče čaje s mlékem, takto vymysleli Britové s tím, že Britové, jak jsem říkala, teda do dnešního dne hodně pijí čaj, vypijí 175 milionů šálků, což je na jednoho Brita 3,5 šálku denně. No, a to mléko používali na to, aby vlastně trochu ztlumili chuť toho hořkého thiaminu. Jinak pro lidi, kteří mají rádi čaj s mlékem, pokud se dává nejprve mléko a pak teprve čaj, tak se ten čaj s mlékem lépe smísí. A co se týče ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Má se nahřívat to mléko?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To mléko by se nahřívat mělo, aby se ten čaj neochladil. Jinak co se týče čaje s citronem, tak ten zavedli rovněž v Británii, ale tu přípravu s citronem vymysleli v Rusku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tomu já říkám nemocniční čaj.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, je to nemocniční čaj a znovu pokud dáváme citron do čaje příliš horkého, tak je to vlastně spíš jenom kyselá chuť, samotný vitamin C už tam není.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A na závěr mi, paní doktorko, řekněte, když jsme i to trochu nakousli během povídání, jakési hubnoucí čaje, ty počítají jenom s tím, že se prostě odvodníme, nebo je nějaký efekt?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Většina těch hubnoucích čajů spočívá s tom, že mají diuretický efekt, čili dochází k odvodnění, část těch čajů tlumí chuť k jídlu. Ale já si obecně myslím, že čaje by neměly být nadužívány bez porady s lékařem. Tady chci říct u těch bylinných, střídat po týdnu a uvědomit si, že část bylinek může mít opravdu buď protiefekt proti lékům, anebo pozitivní efekt, to znamená, že potom ty léky zbytečně fungují příliš mnoho. Takže vždycky se poradit a co se hubnoucích čajů týče, tak bez porady s lékařem bych doporučila je neužívat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A obecně, když zůstaneme třeba u těch zelených nebo černých čajů, v tom přiměřeném množství neovlivní nějak naši snahu zhubnout nebo naopak, že bychom kvůli tom,u nabírali?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nemyslím si, že z čaje zvlášť, pokud se nesladí, by se nabíralo, tedy z žádného typu čaje není možno nabírat. Zelený čaj při hubnutí a zvyšování vlastně pitného režimu by neměl být hlavní součástí pitného režimu, říká se, že by měl pokrývat maximálně čtvrtinu našeho pitného režimu. Takže ne nadužívat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová, diskutovat s ní jako vždy můžete i kdykoliv samozřejmě na našem facebooku www.facebooc.com/hubnetezdrave. Děkuji moc.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.