Marmelády ze Čtyřkol na Benešovsku uspěly ve světové konkurenci
Romana Šafránková ze Čtyřkol na Benešovsku se dokázala proslavit prostřednictvím marmelády. Když začala doma svařovat ovoce s cukrem dětem, netušila, že se jí nakonec podaří uspět v Anglii v soutěži Nejlepší marmeláda na světě.
Nakrájet kvalitní ovoce, povařit, přidat cukr, případně další přísady a doufat, že vznikne dobrá marmeláda, nebo džem. Romana Šafránková dokázala pomocí tohoto jednoduchého postupu téměř vždy vytvořit kulinářský zážitek. Proto ji kamarádi s rodinou přesvědčili, aby poslala své výrobky na světovou soutěž marmelád do Anglie.
Výsledek ji samotnou překvapil
V konkurenci dvou tisíc soutěžících z 20 zemí světa získala 5 medailí, z toho i tu nejprestižnější, dvojitou zlatou. Nejvíce porotě chutnala kombinace citrónu s mátou.
„První je, že se porota dívá skrz sklo, jak to vypadá na pohled, pak zkoumá vůni a konzistenci,“ popisuje průběh hodnocení marmelád na světové soutěži Romana Šafránková.
A dá se v dnešní době udělat „poctivá“ marmeláda bez chemie?
„Určitě. Všechny moje marmelády jsou bez chemie. Vždycky jsem to zkoušela opravdu jen s cukrem,“ dodává s tím, že tradiční postup je odpařit z kvalitního ovoce co nejrychleji co nejvíc vody, přidat cukr a počkat si na tzv. želírovací moment.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Česko odpoledne a večer zasáhnou silné bouřky. Výstraha platí prakticky pro celé Čechy
-
Propast mezi ANO a Spolu se mírně zvětšuje. Do sněmovny by se podle STEM dostalo šest uskupení
-
Selhání, které mě štve, zhodnotil Fiala bitcoinovou kauzu. ‚Vláda ale pozici při hlasování obhájí,‘ věří
-
Linkin Park s novou zpěvačkou vystoupili na Rock for People. Nejdražší kapela v historii se vyplatila