Marmelády ze Čtyřkol na Benešovsku uspěly ve světové konkurenci

17. březen 2015

Romana Šafránková ze Čtyřkol na Benešovsku se dokázala proslavit prostřednictvím marmelády. Když začala doma svařovat ovoce s cukrem dětem, netušila, že se jí nakonec podaří uspět v Anglii v soutěži Nejlepší marmeláda na světě.

Nakrájet kvalitní ovoce, povařit, přidat cukr, případně další přísady a doufat, že vznikne dobrá marmeláda, nebo džem. Romana Šafránková dokázala pomocí tohoto jednoduchého postupu téměř vždy vytvořit kulinářský zážitek. Proto ji kamarádi s rodinou přesvědčili, aby poslala své výrobky na světovou soutěž marmelád do Anglie.

  • Věra Hájková: Marmelády ze Čtyřkol na Benešovsku uspěly ve světové
    konkurenci
    " style="">
    Věra Hájková: Marmelády ze Čtyřkol na Benešovsku uspěly ve světové
    konkurenci
    " style="">
    Věra Hájková: Marmelády ze Čtyřkol na Benešovsku uspěly ve světové
    konkurenci
0:00
/
0:00

Výsledek ji samotnou překvapil

V konkurenci dvou tisíc soutěžících z 20 zemí světa získala 5 medailí, z toho i tu nejprestižnější, dvojitou zlatou. Nejvíce porotě chutnala kombinace citrónu s mátou.

„První je, že se porota dívá skrz sklo, jak to vypadá na pohled, pak zkoumá vůni a konzistenci,“ popisuje průběh hodnocení marmelád na světové soutěži Romana Šafránková.

A dá se v dnešní době udělat „poctivá“ marmeláda bez chemie?

„Určitě. Všechny moje marmelády jsou bez chemie. Vždycky jsem to zkoušela opravdu jen s cukrem,“ dodává s tím, že tradiční postup je odpařit z kvalitního ovoce co nejrychleji co nejvíc vody, přidat cukr a počkat si na tzv. želírovací moment.

autor: haj