Marmelády ze Čtyřkol na Benešovsku uspěly ve světové konkurenci
Romana Šafránková ze Čtyřkol na Benešovsku se dokázala proslavit prostřednictvím marmelády. Když začala doma svařovat ovoce s cukrem dětem, netušila, že se jí nakonec podaří uspět v Anglii v soutěži Nejlepší marmeláda na světě.
Nakrájet kvalitní ovoce, povařit, přidat cukr, případně další přísady a doufat, že vznikne dobrá marmeláda, nebo džem. Romana Šafránková dokázala pomocí tohoto jednoduchého postupu téměř vždy vytvořit kulinářský zážitek. Proto ji kamarádi s rodinou přesvědčili, aby poslala své výrobky na světovou soutěž marmelád do Anglie.
Výsledek ji samotnou překvapil
V konkurenci dvou tisíc soutěžících z 20 zemí světa získala 5 medailí, z toho i tu nejprestižnější, dvojitou zlatou. Nejvíce porotě chutnala kombinace citrónu s mátou.
„První je, že se porota dívá skrz sklo, jak to vypadá na pohled, pak zkoumá vůni a konzistenci,“ popisuje průběh hodnocení marmelád na světové soutěži Romana Šafránková.
A dá se v dnešní době udělat „poctivá“ marmeláda bez chemie?
„Určitě. Všechny moje marmelády jsou bez chemie. Vždycky jsem to zkoušela opravdu jen s cukrem,“ dodává s tím, že tradiční postup je odpařit z kvalitního ovoce co nejrychleji co nejvíc vody, přidat cukr a počkat si na tzv. želírovací moment.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Silné bouřky mají zasáhnout vedle Moravy i jih Čech, ČHMÚ varuje v celém Česku před extrémním vedrem
-
Koupající se holčička našla v brněnské přehradě granát. Policisté kvůli tomu evakuovali pláž
-
ONLINE: Putin si bude volat s Trumpem. Ruský tisk tvrdí, že je to kvůli pozastavení dodávek zbraní
-
Začínal v prodejně kol, dnes dělá mechanika týmu Visma. ‚Není to jen o čekání na defekt,‘ říká Červenka