Na kopyta domestikovaných koní podkovy patří

30. květen 2024

Koně se obvykle překovávají jednou za 6 až 8 týdnů. V případě problému, například ztráty podkovy, se kovář volá okamžitě. Pravidelné překovávání je nutné kvůli růstu kopyt a obrušování podkov.

„Standardní doba strouhání kopyt a překovávání je 6 až 8 týdnů. Musíme ale vnímat koně, jak rychle mu kopyta rostou nebo nakolik jsou podkovy ošoupané, a tomu se přizpůsobit,“ připomíná plzeňská chovatelka a jezdkyně na koních Dominika Korda.

Podle ní má každý kůň jiný tvar a výšku kopyta, někdy i jeho vrozenou vadu. „Koňská kopyta jsou kapitola sama pro sebe, pořád je co řešit a co upravovat. Vrozené vady je třeba korigovat už u hříběte, aby kůň v dospělosti neměl problémy. Je důležité mít kvalitního podkováře, který správně určí, který typ podkovy koni přísluší a sedne.“

Koně bez podkov se častěji zraní

Jezdec nebo ošetřovatel koní by měl denně provádět kontrolu kopyt. „Ideálně před ježděním a po něm, abychom zjistili, jestli v kopytě není kámen apod. Následkem neošetřeného zranění kopyta může být absces, což se pak řeší s veterinářem a s kovářem,“ říká Dominika Korda.

Nekovaní koně jsou ke zranění kopyt náchylnější. „Kopyto bez podkovy je citlivější a došlapová plocha větší, takže našlápnutí kamene je častější,“ zdůrazňuje chovatelka. I proto se přiklání k tomu, aby koně byli podkovaní: „Když máme koně na sport, podkovy jsou oporou kopyta. Pokud necháváme koně v zahradě na měkké trávě, kopyto nemá šanci se obrousit.“

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio