Na stometrovém komíně kralupské rafinérie odchovávají sokoli stěhovaví tři mláďata. Teď je ornitologové okroužkovali

17. květen 2024 14:00

Ornitologové okroužkovali v kralupské rafinerii tři mláďata sokola stěhovavého. Všechna jsou samičky, hnízdo mají v budce ve více než stometrové výšce na nejvyšším komíně podniku. O první let se opeřenci narození v polovině dubna pokusí za dva týdny. U kroužkování ohrožených ptáků byl reportér Radek Duchoň.

Ke komínu, kde je umístěna budka s mláďaty sokolů, se musí nejprve projít provozem a potom vystoupat k hnízdu na samotný komín. Do více než stometrové výšky po žebříku ale k budce vylezli jen ornitolog a fotograf. Reportér Radek Duchoň raději zůstal na zemi, a to nejen kvůli tomu, že k tomu neměl bezpečnostní povolení. „Upřímně, je to fakt vysoko. Dávám tedy diktafon fotografovi a on mi snad nahoře nějaké zvuky natočí,“ vysvětluje Duchoň.

Kroužkování mláďat sokolů na nejvyšším komíně v rafinerii v Kralupech nad Vltavou

„Nahoře na ochozu je dnes velice větrno. Létá okolo nás samice s potravou a křičí, ale v tom větru její křik úplně zaniká. A i takto rychlý pták má v silném větru problémy s manévrováním. Mláďata jsou téměř třicet dnů stará a při výstupu na ochoz byla mimo budku. Nechala se však snadno chytit,“ popsal ornitolog Václav Beran.

Kroužkování všech tří samiček proběhlo bez problémů a oba pánové se šťastně vrátili z komína dolů. Ornitolog Beran zkontroloval i kroužky rodičů. „Takže víme, že v tomto páru je kroužkovaný sameček a byl kroužkovaný v Praze, v Michli. Samice je bez kroužku, o jejím původu nemáme tušení. U mláďat doufáme, že právě díky kroužkům je zase někde brzy identifikujeme.“

Sokoli už nejsou tak úplně stěhovaví

Dá se očekávat, že by se příští rok mláďata nebo jejich rodiče na komín kralupské rafinérie vrátili? „Rodiče jsou na stavbách stálí. Jmenují se sice sokoli stěhovaví, ale u ptáků, kteří hnízdí v nížinách na stavbách, už to neplatí. Mají tady dostatek potravy po celý rok a příhodné klima, takže ti už jsou zde trvale. Mláďata rodiče tolerují zhruba tak měsíc po té, co se naučili létat,“ vysvětluje ornitolog.

Mluvčí ORLEN Unipetrolu Tomáš Rada spočítal, kolik sokolů se za poslední roky na komínech v jejich firmách, kam instalují pro sokoly hnízdící budky, vylíhlo. „Celkem přibylo letos šest mláďat, tři právě tady v Kraloupech a tři v Litvínově. Vloni jsme kroužkovali čtyři mláďata tady v Kralupech a čtyři v Litvínově. Po letošku tak máme už padesát pět mláďat od počátku sledování od roku 2012.“

Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožené druhy. V loňském roce bylo v Česku zazanmenáno 136 hnízdících párů, letos by jich mohlo být přes 140.

autoři: Radek Duchoň , jmy
Spustit audio