Nejchutnější vánočka učnic z Jesenice byla s brusinkami namočenými v rumu

9. prosinec 2016

Nejlepší vánočku na Rakovnicku upekli učni Integrované střední školy v Jesenici. Recept studentky Štěpánky Paulové ocenili porotci 19. ročníku soutěže v Muzeu T.G.Masaryka.

Budoucí cukrářky se vánočky běžně péct neučí, to je spíš práce jejich spolužáků z oboru pekař. Přesto si vítězství za nejchutnější a nejkrásnější vánočku odnesly letos právě ony.

„Polohrubá mouka, hladká mouka, vajíčka, máslo, mléko, cukr, vanilkový cukr, brusinky namáčené v rumu a mandlové lupínky,″ vypočítává Štěpánka Paulová, z čeho se skládá těsto. Aby z něj společně se spolužačkami vytvořila perfektní vánočky, raději si k ruce vzaly i kreslený návod. „Bez něj bychom to asi nezvládly,″ přiznává.

Vánočka byl podle mistrové výcviku Marie Polákové pro hospodyňku dřív obřad. „Většinou si vzala na sebe něco čistého a bílého, na hlavu uvázala bílý šátek. V kuchyni musela být sama hezky v klidu a tichu a aby jí dobře vykynulo těsto, tak si prý musela v kuchyni i občas povyskočit,″ popisuje pečení vánočky v 16. století.

Noční můře kuchařek, že těsto správně nevykyne, se dá podle Polákové zabránit. „Kvasinky zničíte horkým mlékem, nebo naopak příliš studeným, protože pak těsto dlouho kyne,″ radí mistrová, na co si dát pozor. Nejdůležitější podle ní ale je péct vánočku s láskou.

Učnice Integrované střední školy v Jesenici pečou svoji první vánočku.
Učnice Integrované střední školy v Jesenici pečou svoji první vánočku.
Učnice Integrované střední školy v Jesenici pečou svoji první vánočku.
autor: kne