Neokoukaná cuketa jako výborná roláda i zahušťovadlo omáček
Vaření tradičních receptů, ale bez zbytečného tuku nebo velkého množství mouky. To je koníček Taťány Řehákové z České Třebové. Mezi jejími favority jsou teď mořské ryby z kvalitních chovů. Ale protože momentálně na českých zahradách kraluje cuketa, nabídla i nepříliš známý recept z této univerzální zeleniny.
Jak zahustit omáčku bez mouky
Cuketa dobře zahustí například gulášovou omáčku. A ještě lepší je podle Taťány Řehákové dýně hokaido. Zahušťuje s ní hlavně červené omáčky. Je to jednoduché. Nastrouháme hokaido, povaříme spolu s omáčkou a rozmixujeme.
Tmavé omáčky se dobře zahustí také větším množstvím osmahnuté cibulky, která se přidá k omáčce, chvíli se povaří a rozmixuje. Takto upravená roštěná na houbách nemá chybu.
Cuketová roláda se sýrem
- 400 g cukety
- 200 g strouhaného sýru eidam
- 50 g mandlové mouky
- 5 vajec
Kuchařka Táňa Řeháková doporučuje cuketovou roládu se sýrem. Takto připravená roláda je podle ní opravdu delikátní a navíc ji můžeme jíst i za studena.
Postup:
Cuketu nakrájíme škrabkou na dlouhé plátky a naskládáme na plech s pečícím papírem. Plech vložíme do předehřáté trouby a necháme cuketu asi pět minut zavadnout.
Z pěti bílků a špetky soli vyšleháme sníh, přidáme 100 g strouhaného eidamu, mandlovou mouku a nakonec žloutky. Lehce spojíme a těsto nalijeme na pláty cukety. Pečeme v předehřáté troubě na 200° C asi deset minut. Ihned po vyndání z trouby zasypeme zbylým sýrem a stočíme do tvaru rolády.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka