Trnková omáčka ze Slovácka
Povidla jsou slovy internetové encyklopedie potravina kašovité konzistence. Známá a vyráběná nejen u nás, ale i v Polsku, Rakousku a na Slovensku. Nejčastěji se povidla připravují ze švestek či hrušek.
Vyzkoušejte si a Apetýtem trnkovou omáčku ze Slovácka.
Připravte si:
- 3 lžíce povidel
- čtvrt až půl litru vody
- trochu strouhaného perníku
- špetku skořice
- na špičku nože mletého hřebíčku
- trochu citrónové kůry
- 1 smetanu ke šlehání
- trochu hladké mouky
- sůl, cukr
- sekané loupané mandle nebo rozinky
Postup:
- Povidla zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
- Přidáme perník, kůru, skořici a hřebíček, případně mandle nebo rozinky a chvilku povaříme.
- Poté přilijeme smetanu.
- Pokud je omáčka řídká, zakvedláme s hladkou moukou.
- Podle potřeby přisolíme a přisladíme.
- Podáváme ideálně s bramborovým knedlíkem a uzeným masem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.