Nebeské jídlo

Nebeské Pochoutky s Libuší Havelkovou

Suroviny: 6 vajec, polohrubá mouka, cukr krystal, 20 dkg másla, 4 žloutky, 15 dkg moučkového cukru, 2-3 lžíce rumu, 1/4 litru smetany na šlehání, neslazené kondenzované mléko, 15 dkg mandlí celých a rybízová zavařenina

Příprava: Našleháme bílky, do nich postupně přidáme mouku, cukr a žloutky, opatrně, aby nám bílek neklesl, dáme na pekáč a pečeme. Mezitím si připravíme krém ze žloutků, másla a cukru. Když je ušlehaný, přidáme oloupané a nadrobno nadrcené mandličky a rum. Hotový piškot nakrájíme na drobné kostičky (2 cm x 2 cm). Na oválný talíř skládáme kostičky - první vrstva jako základ by měla být nejširší, tu potřete krémem, další vrstvu marmeládou a tak postupně skládejte do tvaru kuželu a střídejte krém s marmeládou po jednotlivých vrstvách. Zbytkem krému potřete celý kužel. Poté zabalte do alobalu, dejte do lednice a nechte 1 - 2 dny uležet. Před servírováním ještě potřete šlehačkou.

Libuše Havelková, Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.