Salát Coleslaw
Do Lednicko-valtického areálu se vydáme za receptem na vynikající salát, který si můžete dopřát jako přílohu, nebo ho konzumovat samostatně.
Radost v objevování malebných míst v Lednici a okolí nachází cyklisté, běžci, lidé na koloběžkách i pěší. Přímo v Lednici sídlí Burger's Club a Martin Tuček, který podnik založil, nám přenechal jejich zavedený recept na salát Coleslaw.
Co na tuhle dobrůtku, která je známá snad po celém světě, budete potřebovat?
- 1 hlávku bílého zelí
- 1 cibuli
- 2 mrkve
- 300 ml estragonového octa
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce tatarky
- 3 lžíce třtinového cukru
- sůl a pepř
Postup:
- Mrkev a cibuli jemně nastrouháme nebo nasekáme, zelí nakrouháme na nudličky.
- Přidáme smetanu, tatarku, třtinový cukr a podle chuti dokončíme estragonovým olejem, solí a pepřem.
- Salát můžete zjemnit nastrouhaným jablkem.
- Vše řádně promícháme a necháme alespoň hodinu uležet v chladu.
Tip: Salát je skvělou přílohou k burgerům, k opékanému masu i ke smaženým pokrmům. Vychlazený chutná skvěle i jen s pečivem.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.