Salát Coleslaw

Do Lednicko-valtického areálu se vydáme za receptem na vynikající salát, který si můžete dopřát jako přílohu, nebo ho konzumovat samostatně.

Radost v objevování malebných míst v Lednici a okolí nachází cyklisté, běžci, lidé na koloběžkách i pěší. Přímo v Lednici sídlí Burger's Club a Martin Tuček, který podnik založil, nám přenechal jejich zavedený recept na salát Coleslaw.

Co na tuhle dobrůtku, která je známá snad po celém světě, budete potřebovat?

  • 1 hlávku bílého zelí
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 300 ml estragonového octa
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce tatarky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Mrkev a cibuli jemně nastrouháme nebo nasekáme, zelí nakrouháme na nudličky.
  2. Přidáme smetanu, tatarku, třtinový cukr a podle chuti dokončíme estragonovým olejem, solí a pepřem.
  3. Salát můžete zjemnit nastrouhaným jablkem.
  4. Vše řádně promícháme a necháme alespoň hodinu uležet v chladu.

Tip: Salát je skvělou přílohou k burgerům, k opékanému masu i ke smaženým pokrmům. Vychlazený chutná skvěle i jen s pečivem.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.