Filet z kapra pečený na másle
Gotická věž jako místo koštování vína? Ve Znojmě naprosto normální věc. Degustovat lze v přízemí, ale vyšlápnete si i nahoru. Ochutnávka na ochozu věže s parádním výhledem na nejstarší části města vás nadchne.
Ze znojemské Vlkovy věže pro vás máme i recept. K vínu zde doporučují párovat potraviny s původem z jejich regionu – a tím je právě pohořelický kapr.
Připravte si:
- 1 cibuli
- 1 lžíci směsi koření na ryby
- 1 balíček mletého černého pepře
- 100 g másla
- 2 kg pohořelického kapra
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- 1 šálek vody
- 1 balíček celého kmínu
Postup:
- Kapra očistíme, nařežeme na podkovy a vložíme do pekáče předem vymazaného máslem.
- Kapra lehce posypeme celým kmínem, opepříme, osolíme a zaprášíme sladkou paprikou.
- Přidáme zbytek na plátky nakrájeného másla. Možno dochutit kořením na ryby.
- Nakrájíme cibuli na kolečka a naklademe na rybu.
- Česnek rozmáčkneme, nasekáme nadrobno a přidáme do pekáče.
- Kapra lehce podlijeme vodou a dáme do trouby. Pečeme asi 20-30 minut při teplotě 150 °C.
Kapra upečeného na másle servírujeme jako hlavní chod. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb nebo brambory. Inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz
Související
-
Šalotky ve sladkokyselém nálevu
Všichni gurmáni teď nastraží uši! Projekt Gourmet – Jižní Morava hledá nejzajímavější místa, kde se dobré jídlo potkává s tradicemi, historií nebo jedinečností místa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.