Poctivá hrachová kaše
Hrách obsahuje velké množství bílkovin, kyseliny listové a minerálů a nemá prakticky žádné tuky. A oblíbený je po celém světě!
Ve skandinávské kuchyni patří mezi tradiční jídla hustá hrachová polévka Artsoppa, v Indii milují Matar paneer, což je hrášek se sýrem.
Pokud namítnete, že luštěniny nadýmají, tak upřesníme, že za to mohou hlavně slupky a těm se v případě použití půleného hrachu jednoduše vyhnete. Když se do hrachové kaše v polovině vaření přidá sušený špek nebo vyuzená slanina, nezapomenutelná dobrota je na světě. Pojďme si tedy připravit poctivou hrachovou kaši.
Ingredience
- 500 g žlutého půleného loupaného hrachu
- 200 g kvalitní uzeniny
- 4 cibule
- 2 střední očištěné mrkve
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 6 lžic oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Půlený žlutý hrách nejprve dobře proceďte vodou, aby se zbavil přebytečného škrobu.
- V hrnci na mírném plamenu osmažíme nakrájenou cibulku, kostičky mrkve a úplně na konec plátky česneku.
- Zeleninu je dobré už v této fázi osolit a opepřit.
- Přidáme kvalitní uzeninu nakrájenou na kolečka a připravený hrách.
- Vše zalijeme vodou a uvedeme do varu.
- Vody tolik, aby veškeré ingredience byly ponořené.
- Vaříme 20 minut (není nutné hrách úplně rozvařit).
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.