Hovězí polévka s cizrnou
Středeční recept Apetýtu nabídne vydatnou polévku a pro někoho možná i s netradiční ingrediencí. Potřebovat budeme cizrnu neboli římský hrách – traduje se o ní, že má pozitivní vliv na cukrovku, onemocnění trávícího ústrojí a prospívá i srdci a cévám.
Co budete potřebovat?
- 1/2 kg hovězího masa (zadní)
- 200 g cibule
- 10 g česneku
- 150 g cizrny
- 2 větší papriky kapie
- 50 g rajského protlaku
- 1 velká lžíce sladké papriky
- sůl a pepř na ochucení
Postup:
- Maso omyjeme a nakrájíme na kostky.
- Na oleji opečeme cibuli a česnek, přidáme maso a ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo.
- Přidáme rajčatový protlak, poprášíme paprikou a promícháme, ihned zalijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí.
- Když je maso měkké, přidáme nakrájenou kapii, cizrnu a dusíme. Dochutíme a s úsměvem servírujeme.
I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.