Strážnický závin
Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť.
Bramborový závin představoval na Strážnicku vždy sváteční jídlo. Jedná se o místní obdobu knedlíků plněných uzeným, ke kterým se servíruje zelí. Je oblíbený na svatbách nebo na hodech. Recept na něj nám poslala posluchačka Romana, která je rodačka ze Strážnice a stále se tam často a ráda vrací za svými rodiči.
Co budete potřebovat?
- 600 gramů vařených brambor
- 150 gramů krupice
- 200 gramů hrubé mouky
- 2 vejce
- 2 velké cibule
- 600 gramů uzeného masa
- sůl, sádlo, strouhanku
Postup:
- Brambory nastrouháme, posolíme, přidáme vejce, krupici a hrubou mouku, vše vypracujeme v tuhé těsto, které rozválíme na obdélník.
- Na pánvi osmažíme na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, vyválené těsto posypeme strouhankou, osmaženou cibulí a mletým uzeným masem.
- Plát pevně stočíme do tvaru závinu, zabalíme pevně do vlhkého plátna.
- Oba konce zavážeme a pomalu vaříme po dobu 40 minut.
- Uvařené pláty opatrně rozbalíme a nakrájíme na kolečka.
- Podáváme s kysaným zelím nebo omaštěné osmaženou cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.