Okurkový sirup
Obsahují 96 % vody, prospěšné minerály a vitamíny. Díky draslíku pomáhají přirozeně odvodňovat organismus.
Odbourávají tuk, jsou tedy doporučované při mnohých dietách. I když na druhou stranu jsou hůře stravitelné, a tak se nehodí úplně pro každého. Řeč je o okurkách. Připravit si z nich můžeme ledacos. V apetýtových receptech pro vás máme tip na Okurkový sirup.
Budete potřebovat:
- šťáva z okurek
- cukr
- šťáva z citronu
Postup:
- Okurky nastrouháme, nebo nakrájíme na kolečka, vymačkáme z nich šťávu.
- Využít můžeme odšťavňovač.
- Množství surovin přizpůsobujeme.
- Na jeden litr okurkové šťávy přidáme šťávu z ½ litru citronu a 0,5 kg cukru.
- Zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté nalijeme do sklenice a uchováváme v lednici.
- Pokud chceme, aby se nám šťáva uchovala déle, nahradíme šťávu z citronu 10 g kyseliny citronové, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty.
- Poté naplníme do sklenic, uchováváme ve špíži, po otevření v lednici.
Tip: Při podávání dozdobíme například kolečkem citronu a mátou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.