Olomouckou zoologickou zahradou vás proveze safari vláček. Výběhem vlků, klokanů, jelenů či zubrů

28. květen 2024

V olomoucké zoologické zahradě vás čeká nejedno překvapení. Olomoucká zoo leží ve stráni na Svatém Kopečku. Zvlněnou krajinou vás tam přes výběhy některých zvířat může provézt safari vláček. Zvířata si tak můžete prohlédnout z větší blízkosti a k tomu se dozvědět něco ze zvukového komentáře, který pasažéry vláčku provází.

Safari vláček provozují v olomoucké zoologické zahradě od roku 2023, ale teprve loni byla trasa dokončena posledními dvěma etapami. „Oproti běžné prohlídce tam nemáte žádné bariéry. Zvířata vidíte téměř z bezprostřední blízkosti, což je příjemné i pro fotografy,“ říká zoolog a vedoucí marketingu olomoucké zoo Pavel Javůrek.

Užít si můžete také jízdu členitým terénem lesa ve svahu Svatého Kopečka. Začíná se u pavilonu Kalahari, kde mají nový přírůstek, měsíc staré mládě hrabáče kapského. Na druhé straně jsou ve výběhu žirafy. Vláček pak vjíždí k oryxům jihoafrickým, o kus dál kolem něj skáčou klokani. Kolem různých středně velkých rohatých a parohatých zvířat se výprava dostává až k zubrům a následně k bílým arktickým vlkům.

Vlk Hudsonův

Pasažéři se o zvířatech dozvídají informace prostřednictvím zvukového komentáře, čas od času vláček zastaví, aby bylo možné si zvířata, která už jsou na projížďky skrze výběhy zvyklá, lépe prohlédnout, popřípadě vyfotit. Do vláčku se vejde kolem 25 lidí, kteří jsou od přímého fyzického kontaktu se zvířaty chráněni sítí.

V období od května do srpna vyjíždí safari vláček za příznivého počasí každý den mezi devátou a sedmnáctou hodinou.

Z rozhledny v zoologické zahradě je vidět nejen do výběhů se zvířaty, ale i na Svatý Kopeček a město Olomouc

Padesátileté výročí letos slaví vyhlídková věž v centru olomoucké zoo. Zpřístupněna byla v roce 1974. Rozhlédnout se můžeme z plošiny ve výšce 29 metrů a 30 centimetrů, celkem je rozhledna vysoká 32 metry. Stojí v nadmořské výšce 388 metrů nad mořem. Dohlédnout z ní můžete nejen na Olomouc a blízké poutní místo na Svatém Kopečku, ale i na Jeseníky a do hanáckých rovin.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio