ONLINE: Povodňová situace a nepříznivé počasí ve středních Čechách a Praze. Přinášíme aktuální informace a doporučení

16. září 2024 15:00, aktualizováno

Česko prožívá extrémně deštivý závěr týdne, silný vítr a povodně, zejména ve východní polovině s extrémním stupněm nebezpečí. Povodňová předpověď pro Středočeský kraj je zatím příznivá. I situace v Praze se už vyvíjí dobře.

Pondělí 16. září

  • Povodňová situace ve středních Čechách se podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) mírně zhoršila, ale zvládne se. S nějakým druhem vysoké vody bojuje celý kraj s výjimkou Rakovnicka.
  • V extrémním stupni ohrožení je nyní 14 obcí s rozšířenou působností, zatímco v neděli jich bylo devět.

Čtěte také

  • Na třetím povodňovém stupni je Sázava v Kácově na Kutnohorsku a Nespekách na Benešovsku.
  • Ve Zruči nad Sázavou platí stále druhý stupeň, ale toto město má podle hejtmanky velmi dobrá protipovodňová opatření a voda by se tam ani při dalším vzestupu hladiny neměla dostat do obydlených částí. Na větší vodu je dobře připraven také Mělník, kde je nyní třetí stupeň.
  • V Záboří nad Labem na Kutnohorsku dnes odpoledne kvůli vyšší hladině Labe evakuovali lidi z několika domů a několik zvířat. Obec leží na soutoku Labe s Doubravou. Škody zatím nelze přesně odhadnout, řekl ČTK starosta Ondřej Smoček (Občané pro obec). Hejtmanka Petra Pecková na facebooku uvedla, že na místo míří pytle s pískem z Říčan. Původní obava, že je protržená hráz v Tupadlech, se nepotvrdila.
  • V Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi dnes voda utrhla stavební molo, které se zapříčilo o nové, ještě neotevřené plovoucí přístaviště. Hasiči z Brandýsa nad Labem a HZS Středočeského kraje těžkou technikou uvolnili zanesený průtok Labe mezi lávkou a břehem a poté i zapříčené molo.

Neděle 15. září

  • Labe v Mělníku dosáhlo dnes v noci jako jediná řeka ve středních Čechách třetího povodňového stupně. Nehrozí ale zaplavení města ani evakuace.
  • Labe v Mělníku v noci na dnešek dosáhlo třetího povodňového stupně překročením výšky hladiny 550 centimetrů, nyní má o 11 centimetrů víc. "Poslední odhady z včerejšího (sobotního) večera i dnešního rána odhadují maximální hladinu na úrovni 650 až 680 cm a to v pondělí večer až v úterý," uvedl mělnické radnice Jan Denemark Nováček.
  • Povodňová ochrana Mělníka je v různých místech připravena na výšku sedm až deset metrů. "V tuto chvíli nehrozí našim občanům žádné riziko související se zatopením. V oblasti Rybáře ochrání hráz území do výšky 774 centimetrů, v ostatních částech města do výšky 1000 centimetrů," upřesnil mluvčí.
  • Povodňová předpověď pro Středočeský kraj je zatím příznivá, srážky se mají přesouvat na západ. Třetí povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku a dosáhne ho v pondělí ještě Sázava ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku a Nespekách na Benešovsku. Na vzestup hladiny jsou tam připravení, řekla novinářům po dnešním jednání krajského krizového štábu hejtmanka Petra Pecková(STAN).
  • Ve Zruči se má vzestup hladiny Sázavy zastavit v pondělí ráno nebo dopoledne, protékat tam má až 170 metrů krychlových za vteřinu. "Jsou tam postavená protipovodňová vrata a uzavřeny všechny prostupy pod protipovodňovým valem. Lidé mají napytlováno kolem svých domů," popsala Pecková. Připravení na povodeň jsou podle ní i v Nespekách, kde má Sázava kulminovat v pondělí odpoledne. Protékat by ji mělo kolem 250 metrů krychlových. Na třetí stupeň by se mělo podle predikcí časem dostat také Labe v Kostelci nad Labem.
  • Kvůli silnému větru a podmáčené půdě hrozí v regionu nebezpečí pádu stromů, hasiči mají podle hejtmanky kvůli tomu jeden výjezd za druhým. Sice má skončit výstraha před větrem, ale situace bude těsně pod jejím limitem pro její vyhlášení. "Prosím všechny, aby se nepohybovali v lesích a parcích, kde hrozí pády stromů," dodala Pecková.
  • Zároveň vyzvala rybáře, aby nevyjížděli k rozvodněným řekám, je to podle ní nebezpečné. Doporučení pošle rybářským svazům. Obce s rozšířenou působností zároveň vydají zákaz rybaření na svých územích.
  • Některé silnice musely být kvůli povodním či větru uzavřeny. V Břežanském údolí spadla do vozovky skála, silnice je neprůjezdná. Zaplavené vozovky jsou u Loukova na Mladoboleslavsku a u Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Uzavřené jsou také silnice u obce Kly na Mělnicku a u Českého Brodu na Kolínsku.
  • Problémy s elektřinou jsou hlášeny na 2813 odběrných místech. Veřejná doprava je podle hejtmanky bez komplikací, jen některé spoje měly zpoždění.

Letečtí záchranáři Středočeského kraje přeletěli doMoravskoslezského kraje na výpomoc se zvládáním povodňové situace a už se zapojili do záchranných prací. V obci Albrechtice na Bruntálsku zachránili pomocí palubního jeřábu rodinu s dítětem.

Sobota 14. září

Hrozba katastrofické povodňové situace na Sázavě se nepotvrdila. Nové predikce jsou optimističtější než ty páteční a evakuace míst v okolí řeky byla odložena. Na území Středočeského kraje platí povodňové stupně na osmi místech, od rána dvě místa přibyla. Po zasedání středočeského krizového štábu v Praze to dnes novinářům řekla hejtmanka Petra Pecková (STAN). Nakonec by podle nových predikcí mohlo protékat ve Zruči nad Sázavou 130 kubických metrů za vteřinu, ale v několika vlnách. A v Nespekách kolem 200 kubíků za vteřinu, což je velmi vysoký průtok, ale je to daleko od 500 kubíků předpovídaných v pátek," uvedla hejtmanka.

Právě situace na Sázavě se vedení kraje nejvíc obávalo, protože řeka nejde regulovat a rozlévá se z koryta. V současnosti jsou ve Středočeském kraji vyhlášené povodňové stupně. Třetího stupně nově dosáhl potok Botič v Jesenici u Prahy, druhý stupeň platí na Pitkovickém potoku a na Botiči v Průhonicích a na Doubravě ve Žlebech. Sázava a Berounka jsou momentálně bez vyhlášeného stupně povodňové aktivity, Labe je v Mělníce na prvním stupni, první stupeň měla rovněž Blanice v Louňovicích pod Blaníkem. V Mělníce na Labi se očekává průtok přes 2000 metrů krychlových s kulminací v noci z pondělí na úterý.

Byla zastavena plavba a lodě by měly být umístěné v chráněných přístavech. Pecková upozornila na to, že některá malá plavidla nejsou dostatečně zajištěna, což může při zvýšení hladiny dělat problémy.

Evakuace kvůli velké vodě zatím v kraji nebyla.

V Neratovicích povodňová komise rozhodla o přemístění 42 klientů v sociálním zařízení Rybka do základní školy. Sociální služby pro potřeby evakuace podobných zařízení evidují 101 lůžek.

Žádné silnice zatím uzavřené nejsou. Obce s rozšířenou působností v kraji převzaly od Státní správy hmotných rezerv 60.000 pytlů na písek, záchranné složky lokálně řeší zajištění staveb mostů, cyklostezek nebo odvoz dřeva z ohrožených míst.

Lidé by kvůli silnému větru a podmáčené půdě neměli chodit do lesů a parků.

Pátek 13. září

STĚHOVÁNÍ V KÁCOVĚ: Obavy z velké vody zastavily výrobu v pivovaru Kácov na Kutnohorsku. Jeho zaměstnanci stěhují technologie do bezpečí, stejně jako sousední pálenice. Oba provozy ohrožuje řeka Sázava. Na výstrahy reagují taky majitelé kempů u Sázavy a i oni stěhují vybavení.

Meteorologové očekávají na Sázavě více než stoleté povodně. Půjde o nejhůř zasaženou lokalitu ve Středočeském kraji. Po zasedání povodňové komise o tom informovali vedení kraje a zástupci hasičů a policie.

Situace se začíná jevit velmi závažně i pro Středočeský kraj. Ve 12:00 bude zasedat Krizový štáb Středočeského kraje, který aktivovala hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Středočeský kraj čeká v souvislosti s očekávaným víkendovým přívalem dešťů relativní klid na řece Berounce, a naopak nejhorší situaci na Sázavě a středním Labi. Upouštějí se přehrady na Vltavské kaskádě, Želivka jako zásobárna pitné vody s malými retenčními schopnostmi ne, uvedla po zasedání středočeské povodňové komise hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Možné povodně hrozí ve Středočeském kraji podle nynější předpovědi jen v blízkosti toků, v některých z obcí s rozšířenou působností. Kulminaci toků očekává region v pondělí, někde až v úterý, a to na druhém stupni povodňové aktivity ze čtyř, kdy se voda nevylévá z břehů.

Ještě podle středeční předpovědi hrozilo největší riziko Poděbradům. Podle dnešní upravené vystoupají hladiny nejvýš v Kladně, Slaném a Rakovníku, a to na druhý stupeň, shrnula Pecková.

I ve Středočeském kraji se kvůli očekávaným dešťům a silnému dešti ruší některé akce. Hejtmanka ve středa vyzvala všech 1144 obcí k zvážení rušení venkovních akcí. Obcím s rozšířenou působností rozeslal kraj on-line letáky, které mohou použít pro informování veřejnosti. Lidi hejtmanka vyzvala k obezřetnosti a například upevnění majetku poblíž vodních toků.

  • Praha

O víkendu je v Praze mimořádně k dispozici magistrátní infolinka 800 100 000, která bude fungovat od 09:00 do 15:00. Další informace najdou lidé internetové stránce magistrátu a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)

Příprava na zavření pražských náplavek v pátek odpoledne

Neděle 15. září

  • Situace v Praze se vyvíjí dobře, proto hlavní město nabídlo pomoc hejtmanům postižených krajů, řekl na tiskové konferenci primátor hlavního města Prahy Bohumil Svoboda (ODS). První stupeň povodňové aktivity bude v Praze panovat ale ještě minimálně týden.
  • Stále platí doporučení, aby občané, kteří nemusí cestovat do hlavního města, tam zbytečně nejezdili. Do odvolání platí zákaz plavby lodí a zastavení přívozů.
  • Magistrát také důrazně vyzývá obyvatele, aby nechodili k vodním tokům. Podle složek IZS se v současnosti množí případy, kdy i celé rodiny s dětmi chodí k Vltavě a dalším vodním tokům či rybníkům, což může mít v souvislosti s deštěm a silným větrem za následek nehody, které mohou ohrozit zdraví či dokonce životy.
  • Hlavní město také vyzývá obyvatele, aby omezili veškeré venkovní volnočasové aktivity a vyvarovali se parkům, lesoparkům a dalším místům, kde by mohla být z důvodu dešťů podmáčená půda a mohl hrozit pád stromů nebo větví.
  • Vzhledem k nebezpečí pádu stromů zůstane pražská zoo zavřená ještě v pondělí 16. a v úterý 17. září. Pokud se nestane nic mimořádného znovu otevře ve středu v 18. září v 9 hodin.
  • Současně doporučuje Praha všem obyvatelům, aby omezili veškeré cesty auty a dalšími dopravními prostředky na minimum, jelikož z důvodu velkého množství vody na vozovkách mohou hrozit nehody například z důvodu aquaplaningu. To platí i pro pondělí a úterý.
  • Pražští hasiči již řešili přibližně 300 událostí v souvislosti s vodou a dalších 100 událostí v souvislosti se silným větrem.

Sobota 14. září

  • Praha v sobotu preventivně uzavřela Střelecký ostrov. Radnice lidem doporučuje, aby nechodili do parků. Kvůli podmáčení půdy hrozí, že se vyvrátí stromy.Lídé by neměli chodit například do Stromovky nebo hostivařského lesoparku.
  • Uzavřena jsou i dětská hřiště v některých parcícch.. naoříklad ve Stromovce, Hvězdě, na Letné a na Petříně.
  • V hlavním městě by dnes měla pokračovat výstavba protipovodňových zábran, bezprostřední ohrožení městu zatím nehrozí. Vltava je hlavně kvůli odpouštění přehrad na prvním povodňovém stupni. Stejný stupeň je v hlavním městě i na Dalejském potoce a Rokytce. Botič v Petrovicích stoupl na druhý stupeň. Vyplývá to z informací ČHMÚ a pražských radnic.
  • Protipovodňové hráze by měly už dnes stát například v Holešovicích nebo Stromovce. Zastavily se přívozy a lodní provoz, zavřené jsou také náplavky.
  • V sobotu  bude v Praze dále pokračovat výstavba protipovodňových zábran, a to například v Holešovicích nebo Stromovce. Zastavená má být také plavba po Vltavě a některé lodě se přemístí do ochranných přístavů.

Vstup do stanice metra Muzeum je omezen: do přestupní stanice metra je možné vejít (resp. odejít odtud) pouze vestibuly pro linku metra A (M1 a M2), vestibuly pro linku C (M3 a M4) jsou uzavřeny.

Zoo Praha je v sobotu a v neděli z preventivních důvodů uzavřena.

Pátek 13. září

V sobotu v dopoledních hodinách bude v Praze dále pokračovat výstavba protipovodňových zábran, a to například v Holešovicích nebo Stromovce. Zastavená má být také plavba po Vltavě a některé lodě se přemístí do ochranných přístavů.

Aktuální opatření:

  • hasiči zavřeli bezpečnostní vrata na Čertovce
  • cyklostezka A26 podél Rokytky je uzavřena
  • mimo provoz jsou všechny pražské přívozy
  • byly postaveny mobilní prvky protipovodňové ochrany v úseku: Libeň - Thomayerovy sady a na Kampě
  • od 18 hodin nejezdí lanovka na Petřín
  • od 19 hodin byly uzavřeny náplavky v Praze 1, 2 a 5
  • v sobotu se zastaví lodní doprava na Vltavě

PRAHA 8: Cyklostezka A26 podél Rokytky (u vodního díla Rokytka) je UZAVŘENÁ. Právě se staví mobilní prvky protipovodňové ochrany v úseku: Libeň - Thomayerovy sady.

VÝZVA HASIČŮ. „Prosíme vás. Nevolejte na naše operační středisko o písek a pytle! Obracejte se prosím na jednotlivé městské části Prahy. Pro ty jsou pytle zajištěny,“ požádali pražští hasiči občany na sociální síti X.

LANOVKA NA PETŘÍN SE ZASTAVÍ. Provoz lanové dráhy z Újezdu na Petřín se dnes od 18.00 do odvolání zastaví. „Preventivní zastavení provozu z důvodu vzniklé meteosituace,“ uvedl pražský dopravní podnik.

OPATŘENÍ V PRAZE. Hlavní město zavře náplavky v Praze 1, 2 a 5 a preventivně vystaví protipovodňové zábrany v centru, na Zbraslavi a v Libni. Náplavky budou uzavřeny dnes okolo 19.00. Zastaví se v sobotu lodní doprava na Vltavě. Povodňové komise metropole se znovu sejde dnes v 18.00.

VRATA ČERTOVKY. Protipovodňová vrata na Čertovce v Praze se zavřela.

V hlavním městě se podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) uzavřou protipovodňová vrata na Čertovce, počítá se i s dalšími opatřeními na náplavkách a zastavením plavby na dolní trati vltavské vodní cesty. V Povodí Vltavy je podle Výborného aktuálně volný prostor pro 297 milionů kubíků vody.

Hasiči Praha preventivně vyčistili kolejnici protipovodňových vrat Čertovky

Vedení hlavního města nechá zavřít v pátek v 10:00 kvůli zvyšující se hladině Vltavy bezpečnostní vrata na Čertovce. Na Rohanském ostrově v Praze 8 bude v sousedství místní betonárky automatický stroj na pytlování písku. K dispozici pak bude jednotlivým městským částem, které budou pytle s pískem potřebovat. V pohotovosti jsou také zaměstnanci Správy služeb, která má na starosti protipovodňové zábrany, připraveni jsou dobrovolní hasiči i strážníci a policisté.

Magistrát také vyzval pořadatele akcí v blízkosti vodních toků, aby je odložili. Odloženo již je například vinobraní v botanické zahradě v Troji nebo farmářské trhy na náplavkách. Organizátoři tak zrušili na Rašínově nábřeží farmářské trhy, které měly být v sobotu, i nedělní akci Maďarské dny. Na protilehlém Hořejším nábřeží se v sobotu nebude konat ani gastrofestival Street food. Náplavky zatím Praha zavírat nebude, nicméně městská firma Trade Centre Praha (TCP) upozorní nájemce, že hrozí povodeň.

Předpověď a varování ČHMÚ

„Během období od čtvrtka 12. 9. do neděle 15. 9. se očekává časově a prostorově velice proměnlivá intenzita srážek, od slabých až po extrémní překračující i několik desítek milimetrů za pár hodin,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Od pátečního večera meteorologové očekávají výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity (SPA) předpokládají během soboty a neděle.

Vítr začne podle předpovědi výrazněji foukat v sobotu, na horách a na severu s nárazy až kolem 110 kilometrů za hodinu. Nejvyšší denní teploty se budou do konce týdne nejčastěji pohybovat od devíti do 14 stupňů Celsia, chladněji bude jen v pátek, kdy budou v rozmezí od sedmi do 12 stupňů Celsia.

Výrazné vzestupy hladin vodních toků očekávají meteorologové od pátečního večera.

Další informace sledujte v online reportáži iRozhlasu

autoři: dre , vdv , jmy | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio