Otec a syn Hanušovi s žalobou na stát neuspěli

6. březen 2003

Krajský soud v Praze dnes zamítl žalobu Fehima Hanuši a jeho syna Fatmira, kterou podali na stát kvůli postupu odpovědných orgánů při prošetřování jejich trestního oznámení. Týkalo se policejního zásahu v roce 1995 v Chlustině na Berounsku, při němž Fehim Hanuša utrpěl vážná zranění.

Hanušovi zazlívali policii a státnímu zastupitelství liknavé vyřizování jejich trestního oznámení; nárokovali si proto omluvu a v nově upraveném znění žaloby satisfakci v celkové výši jednoho milionu korun.

Žaloba občanů bývalé Jugoslávie Hanušových směřovala proti vnitru a třem státním zastupitelstvím - okresnímu a krajskému v Plzni a vrchnímu v Praze. Podle žaloby zastupitelství nevykonávala řádně dozor nad prošetřováním trestního oznámení, a tím porušila jejich práva na spravedlivé projednání věci. Zásahová jednotka v roce 1995 zakročila proti Fehimu Hanušovi v domku, kde pobýval s rodinou, jako proti pachateli údajného znásilnění. Hanuša tehdy utrpěl vážná střelná poranění, zraněni byli i dva policisté. Znalci však podezření ze znásilnění vyvrátili. Vyšlo najevo, že si je oznamovatelka vymyslela.

Soud přiřkl Fehimu Hanušovi v jiném sporu s vnitrem za tento policejní zásah omluvu a 300.000 korun; verdikt není pravomocný. Kvůli další přestřelce na Plzeňsku byli v roce 2000 Hanušovi odsouzeni za vraždu policisty a pokus o ni k 25 a 14 letům vězení.

Spustit audio