Ovesná polévka s cizrnou
V pátečním Apetýtu vám nabídneme recept na ovesnou polévku s cizrnou.
Cizrna pochází z Turecka a Sýrie. Ze všech luštěnin má v sobě nejvíce železa. Pomáhá proti obezitě, kardiovaskulárním chorobám a vysokému cholesterolu. Její příprava vyžaduje více času. Nejprve ji namočíme a necháme asi 15 minut bobtnat. Poté vodu slijeme a dáme novou. A cizrnu pak vaříme ještě asi 2-3 hodiny. Jakmile je takto připravená, můžeme z ní připravit polévky, pomazánky nebo i zdravé mlsání.
Budete potřebovat:
- 1200 ml vody
- 200 g předvařené cizrny
- 100 g jemných ovesných vloček
- 200 g sójového bílého jogurtu
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
- V připravené vodě uvaříme vločky (asi 5 minut).
- Následně vmícháme jogurt a polévku dochutíme.
- Předvařenou cizrnu osmahneme na pánvi na olivovém oleji a poté jí vsypeme do polévky a podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.