Ozelenění střešní plochy, nymburští modeláři, chrtí dostihy

10. září 2011

Tentokrát jsme se zaměřili na všechny možnosti jak ozelenit střešní plochy. Možností je více a záleží na tom, jaké rostlinky si pro Vaší zahradu vyberete. Víte, že ze starého stolu můžete vyrobit vlastní umělecké dílo? Na toto téma hovořila Markéta Vejvodová s výtvarnicí Hanou Maškovou. Jak se zrodily dostihy chrtů? A jak probíhají dnes u nás, se dozvíme od odbornice na zájmové chovy Lízy Švejdové.

Ozelenění střešní plochy
Rozhodujete se, jestli si pořídíte na střeše střešní zahradu a nevíte jak moc komplikované bude vaší střechu ozelenit? Možností je více a záleží na tom, jaké rostlinky si pro Vaší zahradu vyberete. Všechny možnosti „střešní zeleně“ pro vás zjišťovala Markéta Vejvodová u Vladimíra Horského ze specializované firmy Terestra.

  • Ozelenění střešní plochy, nymburští modeláři, chrtí
    dostihy
    " style="">
    Ozelenění střešní plochy, nymburští modeláři, chrtí
    dostihy
    " style="">
    Ozelenění střešní plochy, nymburští modeláři, chrtí
    dostihy
0:00
/
0:00

Nymburští modeláři a jejich úspěchy
Své nejzajímavější a nejúspěšnější modely v těchto dnech představuje veřejnosti Modelářský klub Nymburk. Nejrůznější letadla a lodě připomínají víc než půl století starou historii této organizace. A to na výstavě ve Vlastivědném muzeu v Nymburce. Na ni jsme se zašli podívat se členem klubu Janem Netopilíkem, trojnásobným mistrem světa v soutěžích leteckých modelářů. Na koníčka, kterému se věnuje už sedmdesát let, se ho ptal Jan Zítka.

Tvořivé malování starého stolu
Všichni znáte situaci, kdy doma - například na půdě nebo v garáži - najdete starý dřevěný stůl a máte pocit, že to jediné, co se s ním dá udělat, je ho vyhodit. Víte ale, že ze starého stolu můžete vyrobit vlastní umělecké dílo? O tom, jak na to mluvila Markéta Vejvodová s výtvarnicí Hanou Maškovou.

Chrtí dostihy
V chovatelské rubrice jsme si tentokrát povídali o dostizích chrtů. Zavedli jsme vás do minulosti i do české současnosti tohoto sportu. Co obnáší samotný dostih i tréninky, se dozvíme od odbornice na zájmové chovy Lízy Švejdové. O rozhovor ji požádal Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Zbyla vám od oběda uvařená čočka a nevíte co s ní? Rozmixujte ji s neochuceným pomazánkovým máslem, 2 - 3 stroužky česneku a lžičkou plnotučné hořčice. Získáte tím jedinečnou pomazánku z čočky.