Pizza tyčinky z kynutého těsta
Úterní Apetýt přináší recept na slané pizza tyčinky z kynutého těsta, který nám poslala posluchačka Radovana.
Připravte si:
- 230 ml vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku cukru
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 vejce (nemusí být)
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžičku pizza koření
- 1/4 kostky čerstvého droždí (nebo 1 lžičku sušeného)
na náplň:
- kečup
- salám, anglickou slaninu
- šunku
- tvrdý sýr
na pomazání:
- 1 vejce
na posyp:
- mák
- sezam
- lněné semínko
Postup:
- Zaděláme v misce kvásek: droždí, mléko, troška mouky. Po vzejití ho vmícháme do zbylých surovin, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout.
- Po vykynutí vyválíme z těsta dva malé obdélníky, o rozměrech asi 30x20cm.
- Jeden pomažeme kečupem (nepotíráme úplně slabě, jinak se nám jeho chuť ztratí, ale ani silně, aby pak z tyčinek nevytékal) a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Pak na plát rozložíme plátky salámů a přiklopíme druhým plátem.
- Můžeme ještě salám shora potřít jemně kečupem, aby nám horní plát lépe přilnul.
- Upravíme, abychom měli kraje vrchního plátu u krajů spodního plátu, lehounce přimáčkneme a krájíme na proužky silné asi 1-1,5 cm.
- Krájíme ostrým nožem (nebo můžeme vyválet velký obdelník, polovinu pomazat, posypat a pak jen druhou půlkou přiklopit).
- Po nakrájení proužky klademe na plech s pečicím papírem, stáčíme je do tzv. kroucánků a klademe kousek od sebe (ještě nakynou).
- Necháme přikryté kynout asi 20 minut, pak je pomažeme rozkvedlaným vajíčkem, dle chuti posypeme semínky.
- Dáme péct na 170 °C asi 15-20 minut.
- Po upečení přendáme tyčinky na podložku. Nenecháváme je na horkém plechu, aby se nevysušily.
Související
-
Nadýchané houstičky
Oslnit návštěvu při grilování domácími houstičkami? To vás naučí dnešní Apetýt. Recept nám poslala posluchačka Jindřiška z Valašského Meziříčí.
-
Domácí müsli
Tento týden připravujeme v Apetýtu svačinky pro všechny školou povinné. Zkoušeli jste už domácí müsli? Následující recept vás přesvědčí, že na tom není nic těžkého.
-
Božské placičky
Úterní recept Apetýtu bude doslova letní rychlovka. Recept nám poslala posluchačka Zdenka z Vysočiny, ráda ho připravuje v létě na chalupě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka