Plné nebo silné pivo? Stačí desítka nebo dvanáctka, míní sládek z pivovaru v Broumech
Pivaři v Česku si budou pravděpodobně muset zvyknout na dva nové názvy svého oblíbeného moku. Na plná a silná piva. Tuhle terminologii chce zavést ministerstvo zemědělství. Rozdíl bude v tom, jestli jsou takzvaně svrchně kvašená, anebo spodně kvašená.
Právě kvašení je pro nové dělení piv zásadní. „U toho svrchního kvašení je rozdíl v tom, že kvasinky pracují při vyšších teplotách, zhruba při 20 stupních. Vzniká taková květnatější chuť a vůně piv. Zatím co při spodním kvašení je to při nižších teplotách – kolem 10 až 12 stupňů a piva nejsou tak aromatická. Proto je to nejrozšířenější pivní styl u nás,“ dodal sládek pivovaru v Broumech na Berounsku Adam Matuška.
A co říká plánovaným změnám? „Já z nich nadšený nejsem. Nedovedu si představit, že někdo přijde do hospody a objedná si tři silná piva, tři hutná piva a pro slečny dvě výčepní piva. Přece se dnes jasně říká „desítka“, „dvanáctka“, takže by to mělo být jednoduše rozdělené – na svrchně a spodně kvašená piva a označené stupňovitostí. A každý ví, na čem je,“ vysvětlil sládek.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
OVĚŘOVNA: Členky Femenu protestovaly v Paříži proti autoritářství, e-mail je označil za hajlující Ukrajinky
-
Přerušení výkonu trestu. Aktéři v kauze strojírenského parku půjdou na svobodu, nemusí ani hradit pokutu
-
‚Prezident plodnosti‘ chystá plán na zvýšení porodnosti. Trump ale Američanky spíš nepřesvědčí
-
Bude mi to chybět. A možná to bude chybět i jim, říká končící trenérka USK Praha Hejková