Po typicky české stravě se nemusí nutně tloustnout

Tradiční česká strava. Probrali jsme, zdali je opravdu česká kuchyně pro dnešní dobu nevhodná, jak to bylo s našimi předky a jejich postavou. Dále jsme probrali, co dobrého najdeme v české kuchyni - například čočku s vejci, dušené maso v mrkvi, ...
V dalším dílu pořadu Hubněte zdravě jsme mluvili o tradiční česká stravě. Probrali jsme, zdali je opravdu česká kuchyně pro dnešní dobu nevhodná, jak to bylo s našimi předky a jejich postavou. Dále jsme probrali, co dobrého najdeme v české kuchyni - například čočku s vejci, dušené maso v mrkvi a další vyvážená jídla...
--------------------
Český rozhlas Region, rádio vašeho kraje. V téhle chvíli začíná další část našeho seriálu Hubněte zdravě, připraven je Patrik Rozehnal, ale hlavně doktorka Kateřina Cajthamlová, dobrý den.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den. Já se na dnešek velmi těším.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, téma máme klasická česká strava. Tak je spousta věcí, o kterých se tvrdí, že není úplně vhodné pro nás třeba bramborový knedlík podle mě není o moc vydatnější než třeba italské noky, které často jíme. A možná si myslíme, že jsme na tom lépe nebo třeba české buchty taky asi nebudou na to jinak než třeba italská panakota nebo tiramisu. Ale my se zaměříme na to, jestli to vlastně klasické české jídlo můžeme si dnes dát a použít. Vy máte spoustu informací, tak začněme.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já mám spoustu informací, ale, Patriku, vy jste začal tak jako pěknými tradičními českými jídly. Já bych se s dovolením zeptala, jestli se bavíme o století jednadvacátém, dvacátém, devatenáctém, o kterém století vlastně ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Řekněme o dvacátém s přesahem do toho dneška. Taková ta klasická česká jídla, která považujeme za klasickou českou stravu, asi, předpokládám, vznikala někdy v první polovině dvacátého století. Možná vycházela už devatenáctého. A dnes, když si je dopřejeme, jestli to dobře nebo ne, nebo jestli máme vůbec šanci takhle vzkřísit tu klasickou českou stravu.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak když jsme se tady bavili chvilku před natáčením, tak Patrik zmiňoval čočku s vejcem. Čočka s vejcem je opravdu velmi staré klasické české jídlo.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A podle mě docela vhodné.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Velmi vhodné. Tam jsou vlastně základem je luštěnina, která má vyrovnaný poměr bílkovina a sacharid. Čili je v podstatě velmi komplexní potrava. A nepotřebujeme k tomu žádné maso, je-li tam vajíčko, tak tam máme vlastně i živočišné bílkoviny, máme tam velmi vyrovnanou pěknou porci všeho. A docela se i najíme. Nesmíme si ji dát ovšem se slaninou, tu čočku, musíme ji opravdu mít klasicky česky, to znamená, hezky tak jako skoro na sucho, maximálně s cibulkou. A potom je to nádherná věc, protože taková čočka, tak ta v té jedné porci má dva tisíce kilojoulů. Tady zdůrazňuju, to jsou kilojouly, to nejsou kilokalorie, ale je to v podstatě čtvrtina denního příjmu potravy, krásných 28 gramů bílkovin. To jako pro vaši představu vám poskytne zhruba 120 gramů krůtích prsou. Čili to je fakticky hodně bílkovin. 72 gramů sacharidů, což na tu obědovou porci jako není moc. Takže tam si můžete ještě dopřát nějakou nudlovou polévku. A pouhých 16 gramů tuku. Přestože tam je to vajíčko.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže takovouto čočku schvalujete.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Takováto čočka je absolutně báječná.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A co třeba, když zmíním z těch klasických věcí podle mého nebude špatný ani ten vývar, třeba kuřecí, když ho obohatíme zeleninou, možná i ty nudle, které jste zmínila.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, to je úplně v pořádku, ale je to jenom začátek, to nemůže být celý oběd. Takový vývar, i když je takzvaně dvakrát tažený, tak víc než takových 8 gramů bílkovin prostě nedá. A pokud není sbírán tuk a pokud je to děláno například z kostí, tak samozřejmě toho tuku je tam mnoho. Naše babičky tuk sbíraly. To už dneska je stejně podivné jako oplachovat řízky.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Asi jsem podivný.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Právě, takže ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Sbírám a cedím přes plátýnko.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ale tak Patrik to dělá správně. Tím si snižuje množství tuku v tom vývaru. A je to správný přístup k věci. Ale dneska se to v hospodách nedělá. Hospodyňky to také nedělají. Takže pokud je ten vývar vlastně sbíraný, tak je to báječný začátek oběda.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co tedy k němu dát dobrého, vhodného, českého?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vhodného, českého, tak když bychom nechali stranou tu čočku, tak teď bych řekla něco, co teda se otřesou všichni, kteří jsou u rozhlasových přijímačů. Protože to jedli tradičně ve školní jídelně. A to je hovězí v mrkvi. Je to tradiční české jídlo, je to velmi dobře vyvážené. Pokud je k tomu brambor.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pravda, že jsem se otřásal ve školní jídelně, ale dnes to miluju.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, tak tam máte na jednu porci, máte pouhých tisíc kilojoulů. Čili proti té čočce je to polovina. Máte tam hezkých 16 a půl gramu bílkoviny a bohužel 17 gramů tuku. To znamená, že ty brambory k tomu už si nemůžete vlastně omastit. Ale po tom vývaru sbíraném je to úplně v pořádku.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak to slyšíte. Našli jsme už pár českých jídel z té klasicky, které si můžete dopřát i dnes, pokud chcete držet dobrý a zdravý jídelníček a udržet si štíhlou linii. Chcete-li se na cokoliv zeptat, využijte i telefonní linky 221 553 777 a hledejte s námi další česká jídla. Ano?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jenom chci říct, že pak budeme mít Vánoce po písničce.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Už, tak rychle? Já myslel, že jsou za námi. Dobře, tak domluveno.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte seriál Hubněte zdravě, samozřejmě, že s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou dnes na téma klasická česká strava. A ptát se můžete i vy díky telefonní lince 221 553 777 a položit otázku přímo paní doktorce. Zmiňovala jste Vánoce, tak co českého vánočního pro nás máte?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tak tradiční česká úprava kapra na Vánoce je kapr načerno. Pak máme dalšího tradičního, to je kapr smažený. A pak máme dalšího tradičního kapr na česneku. Tak schválně, Patriku, tipněte si, který z těch kaprů má nejlepší poměr bílkovina - tuk?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nejlepší poměr bílkovina - tuk? Na česneku.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak co, bože, kapr načerno.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak kapr na česneku to má nejhorší, Patriku, protože tam je sto gramů kapra, 15 gramů oleje, 25 gramů cibule, potom ten česnek a sůl, citronová šťáva, takže výsledné součet je 17 gramů bílkovin, 19 gramů tuku. Zatímco velmi pronásledovaný kapr smažený, což je ten v tom trojobalu, s kůží většinou, tak má 39 gramů bílkovin, což je docela hodně, to je vlastně daleko víc. A 32 gramů tuku, čili toho tuku je tam méně. A samozřejmě favorit je tradičně upravovaný kapr načerno, tady jenom zdůrazňuju, to je kořenová zelenina, cibule, sušené švestky, proto je načerno, že jo, švestková povidla, vlašské ořechy, perník, strouhaný chléb, ale je tam obrovské množství vlastně velmi dobrých surovin. Má 37 gramů bílkovin a pouhých 26 gramů tuku. To znamená, pokud nějak chcete tradičně oslavit Vánoce, tak musíte kapra načerno, ale k němu se opravdu teda bramborový salát vůbec nehodí, ani chuťově, ani nijak. S čím, Patriku, jíte kapra načerno?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já kapra nejím.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, každopádně prostě kdyby ho ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mně nechutná, je na mě příliš bahnitý a u nás se dělá smažený, a to mně moc ty kosti přebírat v tom, ještě v tom trojobalu, to mě moc neláká.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak Patrik je můj člověk, mně to taky nechutná. Další tradiční jídlo, Patriku, a teď si schválně tipněte, jo, tak máme kachnu pečenou s dvojím druhem knedlíků a se zelím, tak, jak jsme na tom s tímto tradičním českým jídlem. A to je, prosím, zdůrazňuji domácí kachna.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, tak to asi nic moc teda nebude, tam je toho tuku dost v té kachně jako takové.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tam je toho tuku obrovské množství. Ty bramborové knedlíky s těmi houskovými to nějak zvlášť nenapraví, ty tam dodají zhruba 60 gramů sacharidu, ale máme 23 gramů bílkovin a celých 74 gramů tuku při té tradiční přípravě. To znamená, to je trojnásobek. Takže kam se hrabe smažený kapr na pečenou kachýnku.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Diskutovat s ní můžete i na facebooku být jejím fanoušky. Tedy i našeho pořadu www.facebookcom/hubnetezdrave. Tady samozřejmě také bylo dopředu vyhlášeno to téma, takže reagovali i někteří posluchači,třeba Hanka píše k té české kuchyni, že chuť na sladké nesmí právě vůbec přijít. Tělo si říká,že mu nedodala sacharidy, a to už je pozdě. Dopoledne si dává ovoce, po obědě sladkou tečku. Jak se říká. A dost. Tak to zas tolik tu českou stravu nedrží, ne?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nedrží. Tady, co se týče sladkého jídla, tak švestkové knedlíky z odpalovaného nebo tvarohového těsta, co, Patriku, si myslíte, že je lepší varianta.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tvarohové nebo odpalované, tak to tvarohové.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, správně, tam je daleko víc bílkovin, ale pořád je to relativně tučné, 24 gramů bílkovin, 32 gramů tuku. Ale ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Úplně šmahem tu musíme vyškrtnout z jídelníčku nebo to někdy vyvážíme někdy něčím?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě ne, naše babička dávala knedlíky švestkové jako zákusek vlastně po obědě. A to si myslím, že je velmi dobrá volba.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě, snažíme se i s klasickou českou stravou, na kterou jsme se dnes zaměřili s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Píšete nám také své reakce. Třeba Marcela nás zdraví a tvrdí, že u nich se nejčastěji vaří buřt guláš, krupicová kaše a brambory na všechny způsoby. Čímž se dostáváme i do té bohaté části české kuchařky, to jsou bezmasá jídla, protože kdysi lidé bývali chudí a masa tolik nebylo.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. A bezmasá jídla, pokud nejsou z luštěnin, tak mají jednu velkou smůlu, že mají opravdu velmi nízký poměr bílkovin. Dříve ti lidé, kteří pracovali na poli, tak vlastně si udržovali svoji svalovou hmotu tou svalovou prací. A nějakým způsobem potřebovali spíš ta jídla tučná. Co se týče krupičné kaše, tak to je typické dětské jídlo, to znamená pro organismus, který roste. A který má spoustu pohybu. Takže ona má 15 gramů bílkovin a má 26 gramů tuků. Záleží na tom, jak si ji omastíte. Patriku, co myslíte, dukátové buchtičky, další klasické jídlo ze školních jídelen, anebo krupičná kaše, co je sladší?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co je sladší, dukátové buchtičky, anebo krupicová kaše? Asi ta kaše?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Že jo, to by člověk tak řekl, no, kdepak. Samozřejmě bohužel vzhledem k tomu, že ty buchtičky jednak teda jsou z mouky a jednak je tam ten vanilkový krém, který je většinou z nějakého škrobového pudinku.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já jsem ale myslel, že tam bude vít tuku než toho cukru.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tak tuku tam je taky dost. Ale ten poměr u krupičné kaše a dukátových buchtiček bílkovina - tuk je zhruba stejný. Ale sacharidů v těch dukátových buchtičkách je skoro dvou a půl násobek. To znamená, že to je velmi vydatné jídlo opět pro rostoucí organismus, dospělým bych to nedoporučovala. Pak tu máme další tradiční jídla, nudle s mákem, nudle s tvarohem, tak to jsou opravdu jídla poměrně tučná. Ty nudle s tvarohem dokáží nahradit vlastně množstvím bílkovin i to maso. Takže to je celkem v pořádku. Ty nudle s mákem to opravdu, to bohužel je teda jídlo, které není příliš vydatné.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak to je jako spíše dezert tedy.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Spíš dezert, přesně tak. A pak tu máme taková ta bezmasá jídla, jako kapustový karbanátek nebo placky bramborové se zelím. Tady si všímejte, že u těch tradičních jídel se poměrně hodně ta zelenina vlastně vařila, poměrně hodně se z ní dělalo spousta věcí s vajíčkem. Pokud těch vajíček tam je dost, tak to může být docela vydatné jídlo, ale bohužel všechno toto jsou velmi tučné varianty. Tam je zhruba trojnásobek tuků proti bílkovinám.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jaká jsou jídla, která charakterizují vaší rodinu? Na to jsme se ptali i posluchačů.
osoba
--------------------
Tak kuřecí, bůček, svíčková.
osoba
--------------------
My teda teď jíme střídmě, ale máme rádi prostě český jídla, vepřo, knedlo, zelo, svíčkovou.
osoba
--------------------
Taky mám ráda tu svíčkovou. A nebo ty ptáčky. I řízek, brambor.
osoba
--------------------
Tak teď už nejím. Já hubnu.
redaktorka
--------------------
A když jste nehubnul?
osoba
--------------------
Tak to svíčková, to bylo moje jídlo. A něco s knedlíkem, já nevím, guláš, svíčková, tak nějaký takový ty pomazánky a jinak bůček, maso.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Bůček, maso, guláš.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bůček, bůček, bůček. To je něco, co se jedlo opravdu jednou ročně, jedlo se to v únoru, a jedli to lidé, aby přežili. No, Patriku, tak tadyhle to, to je fakt zadarmo. Takže svíčková s hovězím a houskovými knedlíky, anebo guláš v hovězím stylu s houskovými knedlíky. Co je méně tučné?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Guláš.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Správně. Výborně. Totiž už té svíčkové, tam trošku problém dělá smetana a trošku problém dělá to, že vlastně lidé nedělají svíčkovou tak, jak tradičně se dělá, to znamená, aby to byla vlastně omáčka, která je hodně zeleninová. To, že je ta svíčková naložená do másla před tím, než se peče, dělá právě to, že bohužel množství tuku je tam vyšší než množství bílkovin. Nic takového u guláše není potřeba.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak to jsem rád, že to u vás slyším. Ve škole mě mistrová trošku sjela za to, že na ní je ta svíčková až příliš zeleninová.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tak to nevěděla, jak se dělá správně svíčková. Jinak, co se guláše týče, tak pokud si chodíte dávat něco do nějaké restaurace, tak výborné kombinace českých jídel nebo kombinace, to, co si tam můžete dávat, já to zrekapituluju, takže čočka na kyselo s vejcem, guláš s chlebem, ideálně s nějakou okurkou, případně dokonce i kapr načerno, pokud ho tam mají. A to třetí, co by tam teda samozřejmě mít mohli, ale ne úplně musí, je třeba pečený pstruh nebo něco takového pěkného. To je taky tradiční české jídlo.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Probrali jsme dnes českou stravu, aspoň jsme se snažili, v rychlosti. Příště se zaměříme i na tu světovou s ohledem na české hospodyňky. Co vy na to?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Velmi se na to těším. Jsem na to zvědavá.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
I my. A vám přeju hezký zbytek odpoledne. Já tu ještě zůstávám.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já vám také. Bylo to dvě ku jedné, Patriku, gratuluju.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.