Podzimní péče o lekníny, podzimní truhlíky, stavební materiály se zimní úpravou

10. listopad 2012

Dozvěděli jste se například, jaké rostliny vybrat teď na podzim, když si chcete sami udělat sesazované podzimní truhlíky a mísy. Pokud stavíte, měli byste si pospíšit, aby vás nezastihly mrazy. Pokud si pořídíte stavební materiály se zimní úpravou, můžete si stavební sezonu prodloužit a v klidu dostavět vše potřebné.

Podzimní péče o lekníny
Máte na zahradě jezírko, ve kterém se krásně vyjímají lekníny? Přes rok můžete mít sice pocit, že rostou ve vodě samy a vaší péči vůbec nepotřebují, ale pokud chcete, aby se ve vašem jezírku leknínům dařilo, měli byste je připravit na zimu. Na praktické rady se ptala Markéta Vejvodová Vlastimila Kastnera ze společnosti Bambus Centrum.

  • Podzimní péče o lekníny, podzimní truhlíky, stavební materiály se zimní
    úpravou
    " style="">
    Podzimní péče o lekníny, podzimní truhlíky, stavební materiály se zimní
    úpravou
    " style="">
    Podzimní péče o lekníny, podzimní truhlíky, stavební materiály se zimní
    úpravou
0:00
/
0:00

Sesazované podzimní truhlíky a mísy
Svůj dům si můžete zkrášlit podzimními sesazovanými truhlíky a mísami. Jaké rostliny například vybrat teď na podzim a jak dobře provést samotné sesazování? To jste se dozvěděli od zahradnice Olgy Gabertové z Řepová u Mladé Boleslavi. K ní nás pozval Jan Zítka.

Stavební materiály se zimní úpravou
Je tu podzim a pokud máte rozestavěno, měli byste si velmi rychle pospíšit, ať vás nezastihnou mrazy! Jestliže si ale pořídíte stavební materiály se zimní úpravou, můžete si stavební sezonu prodloužit a v klidu dostavět vše potřebné. O tom, jaké mají materiály se zimní úpravou výhody a do kdy je můžeme použít, mluvila Markéta Vejvodová s Ing. Martinem Urbancem ze stavební společnosti KM BETA.

Hroznýšci
Hroznýšci patří mezi menší hady z čeledi hroznýšovitých. U nás se s nimi můžeme setkat jak v zoologických zahradách, tak i v péči majitelů hadů. Které z hroznýšů můžeme často vidět v teráriích a jaké potřebují zázemí? Nejen o tom s Petrem Velenským, kurátorem oddělení plazů pražské ZOO, hovořil Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Cukr krupici používáme většinou, pokud není uvedeno jinak. Cukr krystal je moc hrubý a nestačí se při přípravě těsta rozpustit - po upečení se na povrchu udělají hnědé tečky (zkaramelizovaný cukr). Použijeme-li cukr moučku, ten je moc jemný a rychle na sebe naváže vodu, takže je větší problém hmotu vyšlehat.