Polévka z pečených paprik
V úvodu si pojďme říct něco o magických účincích slavných výrazně pálivých chilli papriček - v Jižní Americe se z nich nosí náhrdelníky jako ochrana před zlými duchy.
Staré indiánské kultury, například Aztékové používali pálivou papriku jako výchovný prostředek. Jedním z trestů pro neposlušné děti bylo to, že musely vdechovat štiplavý dým z hořících papriček.
Červené nepálivé papriky napřed upečte v troubě nebo rychle opečte na plamenu plotýnky – pokud vaříte na plynu. Pečou se bez jadřinců a peciček, až téměř zčernají, opečené slupky oloupeme a do polévky nepoužijeme.
Budete potřebovat:
- 5 červených paprik (kapií)
- 5 středních rajčat
- 1 větší cibuli
- 2 dcl bílého vína
- sůl a pepř na dochucení
- olej na orestování
Postup:
- Nakrájenou cibuli restujeme na oleji, jakmile zesklovatí.
- Přidáváme nakrájené pečené papriky a oloupaná rajčata, po chvíli zalijeme bílým vínem a počkáme dokud se tekutina téměř nevypaří.
- Přidáme 1 litr vody a 20 minut vaříme.
- Následně směs rozmixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem.
- Do každé porce můžeme přidat lžíci smetany nebo polévku ozdobit natvrdo uvařenými kousky vajec a opečenou slaninou.
Tip: Lehký zeleninový krém chutná báječně i studený – v čase oběda osvěží a jako lehká večeře vám neudělá škrt v odhodlání jíst zdravěji.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka