Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou

Pondělní Apetýt přináší další tip na letní pomazánku. Dnes bude jejím základem skyr. Tedy něco, co v našich končinách zůstává stále ještě tak trochu tajemstvím.

Na našem trhu se totiž tato pochutina objevila teprve před pár lety. Otázkou je, co skyr vlastně je. Je to fermentovaný mléčný výrobek s více než tisíciletou tradicí v islandské kuchyni. Je sice velmi podobný jogurtu, ale jogurt to není. Jeho chuť je například méně mléčně nakyslá.

Vyznačuje se nízkým obsahem tuku a velmi hustou konzistencí. Jeho sušinu totiž tvoří především mléčná bílkovina. Hodí se tak zejména pro seniory, u kterých funguje jako prevence osteoporózy. Výborný je také pro děti a mladé či pro kojící matky a sportovce.

Budete potřebovat:

  • 280 g bílého skyru
  • 4 sušená rajčata v oleji
  • 2 menší šalotky
  • 2 lžičky kaparů
  • 2 hrsti rukoly
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Sušená rajčata, šalotky i kapary nakrájíme na drobno.
  2. V misce pak dobře promícháme se skyrem a nasekanou rukolou.
  3. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
  4. Podáváme s pečivem

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.