Pondělní Noční linka: Domácí recept, který vždycky zachránil situaci

23. červen 2025

Dnes večer se podíváme na chvíle, kdy vám v kuchyni pomohl zázrak – váš oblíbený domácí recept, který vždycky zachránil situaci. Ať už to byla rychlá večeře pro překvapenou návštěvu, nebo nějaký recept, který se stal vaším spolehlivým záchranářem, když nebylo času nebo ingrediencí nazbyt.

V Noční lince dnes zpětně přemýšlíme o těchto záchranných pokrmech, které nikdy nezklamaly a často přinesly úsměv na tváři.

Měli jste také nějaký takový recept, který vždycky zachránil situaci? Máte nějaký rodinný recept, který vždycky zaručeně uspěl, i když jste ho vařili už po stopadesáté?

Svůj příběh zavolejte Jarce Barboříkové do zlínského studia Českého rozhlasu na telefonní číslo 731 800 900 nebo napište sem, přímo pod téma (rozhlas.cz/linka). K dispozici je také email linka@rozhlas.cz. Těším se na Vás!

Miloš Milevsko|zdravím všechny na NL....... doma jsme dělali chleba namazaný rozemletýma škvarkama s cibulí, na to krémžská hořčice a na plátky nakrájený vařený vajíčko ......zítra si to po dlouhé době udělám jednou jsem poslouchal v rádiu besedu a volala paní že je pro ní velká pochoutka tatranka namazaná kremžskou hořčicí ha ha ha ha
EVA Z LITVÍNOVA|DOBROU NOC VŠEM I VÁM JARUŠKO.U NÁS NEJ JÍDLO KDYŽ SE S DOSPĚLÝMI DĚTMI SEJDEME JSOU BRAMBOROVÉ PLACKY S TVAROHEM.UVAŘENÉ BRAMBORY VE SLUPCE,TVAROH,HLADKÁ MOUKA SŮL.ČÍM VÍCE TVAROHU,TÍM HŮŘ SE TO DĚLÁ,ALE ČÍM VÍCE DOBŘEJŠÍ :D PLACKY A NA OLEJI UPÉCT.ALE KDYŽ SE VŠECHNY RODINKY SEJDOU,TAK STOJÍTE U PLOTNY HOOODNĚ DLOUHO.
Poklady z lednice |Zdravím všechny posluchače, paní Jarku a také pana Michala, kterému děkuji za pozdrav a zajímavý recept se sýrem. Nečekaná návštěva by u mne nezůstala hlady. V lednici se najde vždy něco dobrého a ve spíži dvě láhve vína. Momentálně mám v lednici ve sklenicích těstoviny, uvařené s brokolicí, mrkví a rajčatovou omáčkou a pak ještě velký hrnec s uvařenými pikantními bramborami, nakrájenými na dva centimetry silná kolečka. Pikantní jsou proto, že bylo při jejich vaření použito speciální asijské koření a ještě také drcený kmín, sůl a cibule. Pak jen stačí osmažit na tuku nakrájený pórek nebo cibuli, přidat jedno nebo dvě vejce, k tomu dáme brambory a jídlo je hotové. Pěkný večer přeje Milan z Nového Jičína
Michaela|Dobrý večer, já mám takový rychlý recept na vaječnou pomazánku, která je rychle hotová, lze ji namazat na veku, nebo na kousky rohlíku i případně na chleba. Dělávala ji moje babička , ale pouze v létě, protože se do ní přidává na kousky nakrájené rajče a v té době se rajčata neprodávala mimo sezonu. Stačí uvařit několik vajec, Žloutek nastrouhám a ušlehám s máslem , trochou majonézy a plnotučnou hořčicí. Do takto vyšlehaného krému přidám nasekaný bílek, nastrouhané steriilované okurky,, jemně nakrájenou šunku, nebo nějaký měkký salám a nakrájená rajčata.. Vše zamíchám , nejlepší je to namazat na veku a ozdobit ještě plátky rajčete.Já jseem dokonce tuto pomazánku připravovala v roce 1973 mým švýcarským přátelům v Ženevě. Chtěli totiž po mne, abych jim připravila nějaké české jídlo.. Já však jako 22 letá studentka jsem vůbec neuměla vařit.. Tak jsem si vzpomněla na tuto babiččinu pomazánku a zachránilo mi to moji reputaci. Jen byl problém vůbec sehnat u nich všechny suroviny. Srdečně zdraví z Brna Michaela.
Tomáš od Pardubic |Hezký dobrý večer / dobrou noc, Jaru. V takových situacích je dobré mít po ruce např. několik uzrálých banánů, dvě vejce, kakao, prášek do pečiva/ vanilkový cukr a třeba i trochu proteinu. Banány rozmělníme vidličkou, přidáme dvě vejce, kakao, cukr - podle chuti a dáme péct do trouby na 10 minut. Pro inspiraci a něco rychlého. Hezkou dobrou noc Vám přeji.
Miloš Milevsko|setkání bude tuto sobotu v Ořechov u Brna......Jarko uvidíme se ?? Rád bych tam též viděl v rámci možností co možná nejvic moderátorů noční linky Miloš
Bohumír - překvápko|Zdravím přátelé, vždy je něco na skladě! Nás to nemůže překvapit. Máme dobré uzené na skladě, dobrou slivovičku, vínečko, kvašáčky a radostí je nám každá blízká návštěva. Ta návštěva vždy též většinou něco dobrého přiveze.
frantisek svaricek|DOBRY VEČÉR P.JARUŠKO A POSL.N.L.CO VŽDYCKY ZACHRÁNILO SITUACI,KDYŽ K NÁM PŘIŠLA JAKÁKOLIV NÁVŠTĚVA,TAK TO BYLY DOMÁCI KLOBÁSY A UZENÉ MASO,TO SI VŽDYCKY NÁVŠTĚVY POCHVALOVALY.DNESKA TO NAHRAZUJEM DOMÁCÍ SLIVOVICÍ .FRANTISEK Z ŽIDLOCHOVIC.DĚKUJI JANIČKÁM P.ZITĚ ,P.MARUŠCE,P.PROVAZNIKOVÉ,ANIČCE.HLOBILOVÍM ZA PŘÁNI K MOJIM 83 NAROZENINÁM.
HelenaJanáčkova |Záchrana při nečekané návštěvě hospoda na obci vzdálenost 100m
Michal Sedlák z Myšlína|Dobrý večer. Když zrovna nevím, co bych si dal, nebo se mi nechce pobývat dlouho v kuchyni, mým zachráncem je sýr roztavený v bílém víně, do kterého si namáčím kousky pečiva. (Jedná se v podstatě o švýcarský pokrm „fondue“.) Používám ementál, goudu, čedar. Pokrm mi dodá dostatek síly pro odpolední práci na zahradě. A když mám potom chuť na sladké, v tom stejném rendlíku si převařím zbytek toho vína a pořádně si ho osladím. Jen si to víno musím převařit důkladně, jinak hrozí, že na nějakou práci už pak nedojde. Dnes by mě zvlášť zajímal recept od p. posluchače Franze z Bílých Karpat. Také zdravím p. posluchače Milana z Nového Jičína.
Pavel ze Židlochovic|Zdravíčko. Spával jsem v nájmu u kamaráda a jeho partnerka musela, a tak dělal jídlo on. Jednou přišel a řekl : teď necouvar ty. Tak jsem namíchal mouku s vodou, dál vajíčko, uvařil brambory, nakrájel na kolečka, obalil v tom těstíčku a osmazil. K tomu jsem uvařil parky, trochu Hořice a bylo. Chutnalo. Rád bych popřál pánovi Františkovi k jeho.dnesnim narozeninám. Dobrou noc

Mohlo by vás zajímat