Potravinové alergie
Jaké jsou druhy potravinových alergií, jaké jsou jejich projevy a kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc.
Alergie vzniká, pokud náš imunitní systém reaguje proti nějaké cizorodé bílkovině, která nám pronikla do organismu. V případě potravinových alergií se tak stává nejčastěji prostřednictvím sliznice v ústech, nebo sliznice ve střevech. Reakce organismu může být velmi rychlá - v průběhu minut až do hodiny, ale někdy nastupuje až po mnoha hodinách.
V současné době se počet lidí, kteří mají alergii, stále zvyšuje. Dříve jimi trpěl jeden člověk ze sta, nyní jsou to čtyři až pět lidí ze sta.
Jaké jsou nejčastější potravinové alergie, a jak poznáme, že jimi trpíme, vysvětluje v záznamu rozhovoru doktorka Kateřina Cajthamlová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.