Povídání o "zdravém" cukroví - existuje?
15. prosinec 2011
Na Regionu máme Pohádkové Vánoce a k nim bezesporu patří i pohádkově dobré cukroví. Aby to letošní bylo i zdravé, od toho tu byl další díl seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou.
Poradili jsme vám, na co si dát v receptech pozor, v čem se může skrývat tuk i cukry a přidali jsme i několik zdravých receptů.
Patrik ROZEHNAL, moderátor--------------------
Je tu předvánoční čas a ten se samozřejmě dostal do pořadu Hubněte zdravě. Proniklo k nám cukroví jako téma a máme tu paní doktorku Kateřinu Cajthamlovou.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pečete cukroví?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Peču samozřejmě.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A pečete zdravé cukroví? Snažíte se vybírat ingredience a tu skladbu toho, aby to bylo zdravé, nebo občas si dáte i něco takového tradičně českého?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Teda víte, představa, že peču nemocné cukroví, mi připadá docela strašlivá. Takže já předpokládám, že veškeré cukroví, které peču, je zdravé, protože my už tady ty naše posluchače školíme několik, docela i let, v tom, že co je pro koho zdravé, je přísně individuální. Takže záleží většinou na zdravotním stavu, na fyzických aktivitách, na genetických dispozicích, na aktuálním psychickém stavu. Takže já si myslím, že to naše cukroví, které my pečeme, je zdravé. A myslím si to zejména pro to, že mi za prvé nepoužíváme vůbec ztužený tuk, ani rostlinné tuky, ale používáme jenom rostlinné oleje. Občas někdy máslo, u takového toho cukroví, které většinou není pečené, což jsou třeba vosí hnízda. Příliš mnoho nesladíme, protože nám to nikomu nechutná. A když už, tak do toho používáme vlastně takové ty věci, jako jsou oříšky nebo třeba kokos nebo třeba kakao takové to holandské, které je vysoko kakaové kakao. Takže, hořké, čili to naše cukroví není cukroví, ve kterém by se vytvářelo mnoho transmastných kyselin a není to takové to vysloveně diabeticko sladké šílené cukroví.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže jinými slovy, vybíráte i podle těch surovin, ze kterých se vlastně to cukroví dělá. A to bychom asi měli doporučit i posluchačům?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je úplně nejlepší nápad. Ale ještě lepší nápad je, když už to cukroví děláme, tak ho dělat pidi, protože jestli jste si všiml, jak se teď prodávají ta vykrajovátka na cukroví, tak ona jsou různých velikostí. Například máte obr hvězdu, super hvězdu. A pak v prostředku ta šestá od konce je úplně nejmenší hvězdička ....
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To už je to vykrajovátko otvoru do toho většího.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nevím, já používám ty pidi, protože jednak se mi to hodně líbí, jednak se jich daleko víc vejde na plech. A jednak, když už se takové cukroví chce ochutnat, tak nemusíte, když vám nechutná, jíst tu celou obrovitananáskou placku, ani nemusíte kus ukousnout a zbytek tam vrátit. Ale prostě vezmete si tu maličinkatou jednohubku a stačí. Takže ono i záleží, jak velké tu cukroví uděláte. Protože pokud to má být cukroví, tak si myslím, že čím menší, tím lepší.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dál si o cukroví budeme povídat v předvánočním vysílání na Regionu za malou chvíli.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubněte zdravě, nevím, jestli to lze s cukrovím, ale když si ho nedáme tolik, tak třeba to i možná půjde a bude to krásně pasovat do našeho seriálu, kam patří i paní doktorka Kateřina Cajthamlová. Na stůl teď ode mne dostala několik receptů na, řekněme, zdravé cukroví. V takové sekci jsme ho našli. V kategorii bez cukru a bez tuku. Co říkáte těm receptům?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já se jim směju. Protože říkat, že cukroví, kde je sto gramů čokolády na vaření, je cukroví bez tuku, je opravdu výsměch. Každý člověk, který si přečte, kolik tuku obsahuje čokoláda na vaření, tak pochopí, že ten veškerý tuk je tam z té čokolády. Další to cukroví, které je bez cukru a obsahuje tři lžíce pikantní zavařeniny, tak to je taky legrace. Protože samozřejmě v té zavařenině ten cukr je. Takže vždycky je důležité používat vlastní mozek. Pokud použijeme nějaký z těchto krásných receptů, tak vždycky musíme popřemýšlet nad tím, z jakých ingrediencí budeme tu danou věc dělat. Protože pokud vy použijete sto gramů čokolády, která nebude na vaření, ale bude to taková ta vysoko kakaová čokoláda, tak se vám to rozpadne.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tam nebude ten tuk.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nebude tam ten tuk a rozpadne se nám to.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak dělat cukroví, aby nám to drželo?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, použijete tam, když tak, rostlinný olej. Protože to je taková už lepší varianta. To, co bych rozhodně nepoužívala, tady koukám u jedněch barevných kokosových kuliček je ztužený tuk. Tak ztužený tuk bych na pečení nepoužívala určitě, protože už sám, jak je hydrogenovaný, obsahuje obrovské množství transmastných kyselin, které, jejichž množství se ještě tím zahříváním zvyšuje.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, ztuženému tuku se vůbec v prodejně vyhnout.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Úplně vyhnout a rozhodně bych ho nepoužívala. Pokud můžeme, tak bychom v těch jednotlivých receptech měli nahražovat vlastně zdroje tuků spíš oleji. I když u toho oleje, když ho zahříváme, tak vlastně také tam nějaké transmastné kyseliny vznikají, ale pokud to budeme péci právě ty maličinkaté a budeme je péci relativně tudíž rychle, tak se nám ten olej v tom pečení tolik nezničí. Takže tohle bych měla jako první připomínku. Další připomínku. Našla jsem tu opravdu docela hodně dobré, a to jsou jakési kokosové brambůrky, které jsou ze strouhaného kokosu. Zase autor tady píše bez tuku, to je hloupost, protože strouhaný kokos samozřejmě tuk obsahuje a poměrně velké množství. Ale je to celkem tuk, který nám příliš nevadí. Rozinky to obsahuje a pak to obsahuje dvě až tři lžíce dětské přesnídávky, což nevím, proč by to tam muselo být, tam může být třeba rozmixované ovoce. A citronovou šťávu, což doufám, že je šťáva z citronu vymačkaná. Takže tohle to by mohlo být nejen zdravé, ale možná i velmi dobré cukroví.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jaký je ten recept, že bychom ho prozradili, když už jsme u toho.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Píší tady 125 gramů strouhaného kokosu, 40 až 50 gramů rozinek, jeden a půl hrnku, je to, toho kokosu. A jsou to dvě až tři lžíce těch rozinek. A k tomu tedy přidáte, oni tvrdí, dvě až tři lžíce dětské přesnídávky, já si myslím, že tam můžeme rozmixovat nějaké ovoce. A citronovou šťávu. A ten recept je velmi jednoduchý, protože ten kokos smícháme s propláchnutými a pokrájenými rozinkami, spojíme přesnídávkou a citronovou šťávou, uložíme krátce do chladna a z tužší hmoty tvarujeme menší kuličky. Čili je to nepečené cukroví. A tady já mám ještě k tomu svoji modifikaci, která se mi osvědčila, že já ty kuličky ještě vyválím v mletých ořeších.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Cítíte to, už také u vás voní Vánoce?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Voní, pokud chcete, můžete to ještě obalit ve skořici a bude to vonět i skořicí.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vánočně naladěné je to dnešní Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Zaměřili jsme se na cukroví a snažíme se vybírat taková, která byste mohli použít bez toho, že byste měli pocit, že proti něčemu hřešíte. Opět máme kategorii bez tuku a bez cukru. Tak asi opět z těch receptů, které jsme našli různě po knihách a na Internetu. Najdete ty, které se nehodí a možná i ten, který bychom zvládli a mohli. Tak co?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tady je velmi dobrý nápad, něco, co je tedy bez tuku, zase tvrdí, ořechová, oříšková náplň. Tady chci upozornit, že samozřejmě i vlašské i lískové oříšky obsahují velké množství rostlinných tuků, ale jsou to ty dobré tuky. Takže tuhle tu náplň bych klidně do nějakých mističek nebo do nějakých košíčků nebo jako spojení nějakých vlastně tvarů bych klidně použila, protože obsahuje sto gramů nastrouhaných vlašských nebo lískových oříšků, klidně to můžete i smíchat, je to zhruba jeden hrnek, tady píšou, takovej maličkej hrnek, pozor na to. A pak tady k tomu přidávají 125 mililitrů mléka, tady pravděpodobně, pokud použijeme polotučné, tak by to mělo být v pořádku. A sto gramů nastrouhaných piškotů. Tady bych si myslela, že místo piškotů můžete klidně použít krupici a bude to totéž. Protože pokud nastrouháme piškoty, jsou zbytečně slazené. Myslím si, že to je zbytečně navíc. Takže pokud tam dáme krupici a přidáme, tady píší, dvě lžíce pískového cukru, možná bych dala jenom jednu, a citronovou šťávu, tak když to všechno svaříme, mléko s cukrem, přisypeme nastrouhané ořechy, necháme přejít var, odstavíme a po vychladnutí zamícháme piškoty, tady bych tedy zamíchala krupici. A dochutíme citronovou šťávou. Do náplně můžeme přidat, a teď říkají rum, no, nevím. Potom říkají kakao, proč ne, silnou černou kávu, proč ne, nebo trochu pikantní zavařeni, no, proč ne. Jemnější chuť získáme, když místo mléka použijeme smetanu. Tak ten, kdo může, ať si ji použije. Ten, kdo nemůžeme, ať použije hezky mléko a nechá si drsnější chuť. Takže ořechová oříšková náplň, ta se mi docela líbí. Další, tady se zase musím smát, protože se to jmenuje bez cukru a je to medová ořechová oříšková náplň. Samozřejmě i bez tuku píšou. Vzhledem k tomu, že med většinou obsahuje docela dost cukru a ořechy obsahují tuk, tak to zase taky není tak. Ale ten recept je docela velmi dobrý. Sto gramů nastrouhaných vlašských nebo lískových oříšků, jedna lžíce medu a tři až čtyři lžíce mléka nebo smetana, zas tam přidávají potvory dvě lžíce rumu, tak tohle je všechno, co k tomu potřebujeme. A máte tady, že nastrouhané oříšky spojíme s medem, mlékem, tedy i s tím rumem, píšou, a do náplně můžeme přidat opět v rumu namočené rozinky, kakao a lžíci rozehřáté čokolády a podobně. Tím už to není ani bez tuku ani bez cukru. Takže to já bych tam nepřidávala. Ale v podstatě tahle ta náplň, pokud bychom to nechali oříšky, mléko a med, tak může být velmi dobrá náhražka jiných, například silně tučných náplní do různých dortů.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Cukroví a Vánocům se budeme věnovat ještě za malou chvíli.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zůstává ještě trochu toho předvánočního času, který trávíme na Regionu s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou v seriálu Hubněte zdravě, abychom se věnovali cukroví. Mně tak napadá, když tady listujeme těmi recepty, které podotýkám vyšly i knižně a jsou označeny nálepkami bez tuku a bez cukru, že je to dáno asi tím, že ten autor, který ty recepty setřídil, se opravdu orientoval jenom na tom, jestli je tam ten pískový nebo moučkový cukr. A tuk, jestli je tam ten ztužený, máslo a tak. Ale už nepřemýšlel, v čem všem dalším může být cukr a tuk obsažen. To znamená, když náhodou se nám do ruky dostane taková kuchařka nebo soubor receptů vánočního cukroví, který třeba i tvrdí, že je to zdravé, tak raději prolistovat a zjistit sami, jestli tam není něco, co ten cukr nahrazuje?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, určitě. Tam je velmi důležité použít zdravý selský rozum. A pokud ten zdravý selský rozum máme, tak se většinou podíváme do nějakých výživových tabulek a hned zjistíme, že vlastně tam ten tuk v podobě oříšků samozřejmě je. Ale také, když použijeme tentýž zdravý selský rozum, tak si uvědomíme, že takovéto cukroví je samozřejmě lepší než to máslové anebo ze ztuženého tuku. Čili tohle jsou všechno lepší varianty tradičního cukroví. Budou to určitě i varianty dobré. Pokud použijeme med, pokud použijeme oříšky, sušené ovoce, pokud nebudeme používat příliš mnoho těch marmelád, ale dáme tam třeba nasekané kousky zase nějakého buď usušeného, anebo rozmixovaného ovoce, tak tohle všechno může být ta lepší varianta. Fakt je, že to, co mi tady trošku chybí v těch všech zdravých receptech, je něco, co tedy dělala moje babička a mně to moc chutnalo. Že totiž ona mlela, ona tomu říkala nastavované oříšky, a ona mlela oříšky dohromady s ovesnými vločkami. Výsledkem toho vlastně bylo, že jste nemusel používat různé ty piškoty nebo mouku nebo já nevím co. A měl jste tam i tu sacharidovou složku, polysacharidovou, čili ten škrob. To bylo velmi dobré cukroví. A řekla bych, že to byla docela zdravá varianta. Nic takového jsem tady nenašla. Takže to dávám k zvážení, jestli sto gramů třeba nějakých oříšků neudělat padesát na padesát s ovesnými vločkami. Doporučuju, můžete zkusit. Je to do těch různých náplní velmi dobrá varianta. Takže tohle to bych doporučila ještě zvážit, jestli někdo z vás by nechtěl použít recepty mé babičky. Ona žádnou knihu nenapsala, ona totiž ani nevěděla, že to dělá zdravě. Nám to prostě tak chutnalo.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak vidíte, možná to ještě stihnete do příchodu těch letošních Vánoc. A my se na vás i příště ještě v dalším předvánočním čase těšíme.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak já vám přeji pěkný advent a hezky pečte se rozumem.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka