Proč sladit medem?

18. červenec 2013

Povídali jsme si o medu a jeho prospěšnosti pro lidský organizmus. Dozvěděli jste se, co je v medu cenného, kolik medu si můžeme denně dopřát, proč je med lepší než bílý cukr, jaký med je lepší a jestli se medu máme při hubnutí vyhýbat nebo ne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Do vysílání Českého rozhlasu Region zabloudili v téhle chvíli také Patrik Rozehnal a doktorka Kateřina Cajthamlová. Hezké odpoledne.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, Dneska si budeme mazat med kolem pusy, viďte.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Budete nás informovat o tom, jestli si můžeme ho trochu mazat kolem té pusy nebo do úst také vložit, protože začíná seriál Hubněte zdravě, abychom to objasnili a med je dnes nebo i v tomto týdnu hlavní složkou Farmářského léta, tak proto si o něm popovídáme i my.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Co vy si myslíte, doporučila bych med?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, je to sladký, tak určitě moc ne, ale trochu třeba ano do něčeho, nebo možná je lepší než ten bílý cukr rafinovaný.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak med je vlastně potravina, která se typicky, protože je velmi těžké med získat a je to spousta práce vlastně kolem těch včelstev, tak je to potravina, která se vyráběla hlavně na skladování na zimu. Smůla je, že v dnešní době, kdy máme všeho mnoho, máme tedy samozřejmě i neomezený přístup k medu, nikdo nemusí mít vlastní včelstva, vlastně tudíž si tím nevyděláváme, ale dáváme med do kdečeho. Výživové hodnoty medu a cukru jsou velmi podobné, to znamená, že všichni, kteří se vyhýbají rychlým cukrům, tak by se měli podobným způsobem vyhýbat i medu. Já vím, že teďko moc farmáře nepotěším, ale zase je důležitá jiná věc, med je látka, která má vlastně určité chuťové vlastnosti, má vůni určitou, což ten rafinovaný cukr nemá a má vlastnosti, které ho předurčují k tomu, aby to byla lahůdková pochutina. Čili pokud s medem zacházíme opatrně a jíme ho nebo konzumujeme ho, přidáváme ho po kapkách, tak je to určitě věc, která obzvláštní stravu, dá do toto vlastně i takový ten kombinaci chutí, to znamená, dřív se například med používal ve směsích léčivých přípravků, ať už vnějšně vzhledem k tomu, že vzhledem k obsahu cukru vlastně se nekazí, takže se na různé masti, pasty vnější se používal med a používal se na zamaskování hořké chuti jiných substancí, to znamená, že se používal velmi často v lékárnictví. Jinak tady bohužel musím zmínit vzhledem k tomu, jak je lepkavý, vazký, vzhledem k obsahu cukrů med fakt kazí zuby.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Pokud se i vy chcete ptát, můžete samozřejmě využít naší telefonní linky 221553777 nebo nám případně poslat i SMSku na číslo 9077704 s heslem REGION, případně je stále i funkční, a to nejen v čase vysílání, i náš facebook www.facebook.com/hubnetezdrave. Když jste zmínila to, že po kapkách tedy medu, to znamená chovat se k tomu jako k tomu cukru, když zvažujeme, jestli vhodíme tu kostku cukru do toho čaje nebo ne, tak s medem podobně. Ne, že bychom dali vrchovatou lžíci a byli klidní.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě. S medem, my naštěstí u medu, protože je tekutý, tak s tou vrchovatostí budeme mít trošku problém.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Prodávají se takové speciální naběračky na med.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Speciální natáčečky, ano, tak s těmi to půjde snáz, ale v té se zase toho medu tolik nezachytí. Jednoduše dávka na slazení, která je ekvivalentem kostky cukru, je malá čajová lžička medu. Čili to je opravdu malé množství. Další teda nebezpečí, které se v medu skrývá, je právě to, že med vzniká vlastně tím, že včely přenášejí pyly různé, takže lidé, kteří mají pylové alergie, tak si musí dávat pozor na určitě květové typy medů, protože tam může vznikat alergická reakce. Co se rýče vlastně prospěšnosti těch různých věcí, které nám včely poskytují, tak tam ty vysloveně léčivou substancí, která obsahuje mnoho vitamínů a mnoho důležitých látek, je spíš mateří kašička, čili propolis než med sám.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zaměříme se opět na povídání o medu v našem seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, i vy se můžete ptát na cokoliv, co se kolem medu točí, 221553777, ale jsou i různé druhy medu, paní doktorko, tak není některý přeci jen o něco lepší než ten druhý? Jsou světlé, tmavé, lesní, luční, pampeliškové, pastové.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, vidíte, já bych vůbec chtěla říct takovou věc, zajímavé je, že u nás je daleko prodejnější med tmavý, med lesní, který samozřejmě včelaři považují za ten horší druh, protože to je medovnicový med, který vzniká vlastně tím, že se zpracovávají výměšky mšic.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ony nedokáží vlastně zpracovat ten cukr, který vyměšují na ty lístky těch stromů, a tam to sbírají ty včely, protože ty jsou po sladkém. Takže vlastně sbírají v podstatě cukr.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, sbírají v podstatě jenom cukr. Daleko kvalitnější jsou ty květové medy, zejména ty jednodruhové. Ty jsou samozřejmě také dražší, protože ono vlastně udělat tak velký lán, aby to včelstvo obhospodařovalo vlastně jenom ty typy květů, které teda potom jsou deklarovány, jakože z toho ten květový med je, je problém, tyto medy jsou světlé a jsou tekutější. Třeba pampeliškový med je vysloveně hodně tekutý a pokud k tomu není přidávaný nadbytečný cukr, který by tedy do těch kvalitních medů přidávaný být moc neměl, tak je to jeden dokonce z léčivých, toto by tak byl ten léčivý med. Další jsou z různých já nevím tymiánu a podobných věcí, tak jako to jsou léčivé medy. Jinak u nás, další věc, lidé nemají rádi, když med cukernatí, přitom to je normální vlastnost medu. Dá se to odstranit tím, že se dá do vlažné vody a nechá se tam delší dobu stát. Zase lidé, pokud jim zcukernatí med, tak to dají do horké vody, čímž zničí vlastně ty poslední užitečné látky, které v medu jsou, protože třeba různé vitaminy mohou být tímhle tím způsobem zničeny. Čím je med vlastně skladován delší dobu, tak tím těch pro zdraví pozitivních látek v něm ubývá, to je stejné jako u každé jiné potraviny, která obsahuje antioxidanty a kterou skladujeme. Takže zase med by se měl stáčet a po stočení by se měl konzumovat relativně rychle. To se nedělá. Další věc, med, to nevím, jestli už jsem říkala, je typická zimní potravina určena ke skladování. Je to potravina, která by se vlastně neměla brát jako potravina, ale opravdu jako pochutina jako malá přídavná část do nějakého třeba pečiva. Tam ty chuti vlastnosti asi dominují asi zdravotně to bude v podstatě jedno.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, i když tvrdíme, že v dnešní době bychom měli tím, jak žijeme, jíst spíše letní stravu, tak med tam nepatří, tudíž medu se vyhýbat? Nebo nenahrazoval med kdysi to ovoce, které v zimě nebylo?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, med nahrazoval ovoce, které v zimě nebylo, čili v létě z toho vyplývá, že bychom měli jíst ovoce. Ale tady, abychom ten med tak úplně nezatracovali, při velké chuti na sladké u lidí, kteří třeba mají nějaké stresy nebo u studentů je dobré si to ovoce tím medem trošičku osladit, zažene to tu chuť na sladké a zvýší vám to hladinu cukru v mozku, to znamená, že se líp přemýšlí, líp se uklidňuje.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kdybyste viděli, jak paní doktorka se tady pohybuje, během písničky, opravdu nás to trochu rozpohybovalo, a dál se budeme věnovat medu trochu v našem seriálu Hubněte zdravě, kam se můžete ozvat i vy se svým dotazem ať už SMSkou na číslo 9077704 sem na REGION nebo přes telefon 2221553777. Já si vzpomínám, že jako malý jsem dostával třeba i k jídlu chleba s máslem s medem, s trochou medu, ono se to hezky rozmazalo, nebylo to tak příliš sladké, bylo to dobré, co vy na to?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, já si vzpomínám, když já jsem byla malá, taky jsem to dostávala, zejména to rozmazaný s tím máslem, tedy to mi nechutnalo vůbec.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mně jo.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A já měla tendenci jako malá říkat, že bych měla ráda med, jenom kdyby nebyl hnědej, kdyby se netáhl a nebyl by tak sladkej, protože já jsem se vlastně s medem setkala poprvé až v mateřské školce právě tímhle tím způsobem a vzhledem k tomu, že naši mně opravdu moc sladkostí nedávali, tak mně přišel šíleně sladkej. Byla jsem zvědavá, co je to za pochutinu, protože v Karafiátových broučcích vlastně tam jako med byl velká pochutina a dával se za odměnu, no, a mě zklamal. Takže znovu ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zůstalo u toho dodnes?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Co se týče medu, tak ten je vhodný, když už teda pro někoho, tak pro rostoucí organismus, to znamená pro někoho, kdo teda za prvé roste a za druhý běhá hodně, čili pro děti, ale i tady pořád zdůrazňujme, že bohužel kazí zuby. To znamená, že když vy si dáte ten chleba s máslem a s medem zamíchaný různě, za prvé je to tučnější než med sám, za druhé tam jsou teda sacharidy nadbytečné, no, za třetí to je lepkavé a ulpívá to na zubech. Čili po tomto chlebu s máslem a s medem je nutné pořádně si ty zuby vyčistit a nestačí, je potřeba si vypláchnout ústa. Nevím, že by to lidé běžně dělali. Pokud dietáři vlastně si dělají chleba s máslem a s medem, nechtějí se toho většinou vzdát, jsou na to zvyklí pro tu velmi výraznou sladkou chuť, ale zapomínají, že tato snídaně například nebo tato svačina neobsahuje prakticky skoro žádné bílkoviny. Ty bílkoviny v chlebě jsou opravdu nevýznamné, v másle nic není a v medu také ne. Čili toto je strava pro hubnoucí vysloveně nevhodná.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak jak často si můžeme dopřát bez toho, že bychom tolik hřešili, takový med, má to být odměna jednou týdně v neděli na tu snídani, že si ten chleba, pokud by nám chutnal, dáme nebo něco s medem nebo jak často?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Med by měl být vnímán jako pochutina, to znamená není to typické sladidlo a on také, když si ho dáte do čaje, tak vlastně tratí všechny ty výživné ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Měl by se dát do chladného čaje, ne do horkého.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, do zchladlého čaje, no, do zchladlého čaje,, když si ho dáte, tam se zase nerozpustí. Čili jako benefit slazení medem není žádnými, furt zdůrazňujeme raději nesladit ničím, to znamená ani cukrem ani medem. No, a druhá věc, co se týče množství, kolik si ho smíme dát, mluvíte o tom přesně jako o pochutině, čili po dostatečném normálním jídle si můžeme trošku medu dát, přitom ta troška medu 3x denně lžička.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře, chápu ty, že hubnoucí se mu raději budou vyhýbat stejně jako cukru, protože to není dobré, ten cukr dostáváme skrz to ovoce a tak podobně jako si říkáme jindy. Ale ještě jedna věc, napadá mě mléko s medem.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, mléko s medem je výhoda pro lidi, kteří chtějí lépe usnout, zvlášť pokud je takové to vlažné, pije se to jako druhá večeře, čili zase potom pořádně musíme vyčistit zuby. Já se omlouvám, že o tom mluvím, ale opravdu ten med je jedna z věcí, která fakt na těch zubech ulpívá hodně. Takže mléko s medem jako sedativum, ale je to proto, protože právě ten med obsahuje ty cukry.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Prozrazuje doktorka Kateřina Cajthamlová. Jen doufám, že příští týden v rámci Farmářského léta, až budeme ochutnávat pečivo, tak nebudete tak striktní a zakazovat nám jeho konzumaci, ale to probereme ten příští týden.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, těšte se.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mějte se moc hezky, hezké Farmářské léto a tohle byla doktorka Kateřina Cajthamlová. Díky moc.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, a já jen připomínám, že pokud byste si med chtěli dopřát jako pochutinu a ochutnat ten skutečně dobrý český, zastavte se u našeho farmářského stánku dnes mezi 15 a 17 v Katusicích na náměstí Budovatelů před obecním úřadem. Těšíme se tam na vás. Jinak s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou i na našem facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave, ke s vámi dennodenně diskutujeme a vy se můžete ptát, my zase odpovídáme. Tak ještě jednou hezký den všem.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio